Najave 21. veljače 2023.

Sva važna vinska događanja koja ne želimo propustiti

Vinski festivali
Proljeće obiluje vinskim događanjima, uz naš vodič imaš najbolji pregled foto: Robert Anić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Proljeće obiluje vinskim događanjima - festivalima, ocjenjivanjima, radionicama, i nije sve u Zagrebu, ima sjajnih sajmova i u Splitu, Rijeci, Zadru, Poreču... Pa kako ne biste propustili neki važan vinski događaj koji vas zanima donosimo ovaj opsežan vodič

Početak godine rezerviran je za brojna vinska događanja – sajmove, kušanja, radionice, predstavljanja aktualnih berbi. Prilika je to za ugostitelje da pronađu neke nove adute za svoju vinsku kartu, vinarima da pronađu nove kupce i ponovno zadive stare, ali i svim ljubiteljima vina da probaju neka vina koja im inače možda nisu dostupna, ili pronađu neka koja će rado posluživati i piti kod kuće, a s kojima dosad nisu bili upoznati.

Neka vinska događanja, poput Vinistrina En primeura kao i En primeura udruge Graševina Croatica već su održana. A kako bismo se i mi lakše snašli u svim tim događanjima koja nas čekaju ovog vinskog proljeća, donosimo najbolji pregled najvažnijih događanja od početka ožujka do početka lipnja, u kojima ćemo uživati i u Zagrebu, ali i na jadranskoj obali.

 | Author: Vinart 8. Vinart Grand Tasting održava se 3. i 4. ožujka u zagrebačkoj Laubi foto: Vinart

Vinart Grand Tasting

Ovo je već 8. izdanje omiljenog sajma koji se tradicionalno održava u zagrebačkoj Laubi. I ove godine dva su dana određena za promenadno kušanje vina – petak i subota, 3. i 4. ožujka. Sudjeluje 140 vinara, od čega 130 domaćih. Prije sajma u Laubi organizator priprema i četiri dana zanimljivih vinskih radionica te Vinart Petit Tasting, ekskluzivno kušanje kultnih vina i onih koja će to tek postati u hotelu Dubrovnik u subotu 25. veljače.

 

Vinart Grand Tasting Možda vas zanima... Odlična prilika za kušanje najboljih hrvatskih vina Najave

 

 | Author: Kvarner Wines Facebook Dio kvarnerskih vinara smišlja taktiku za nadolazeći WineRi foto: Kvarner Wines Facebook

WineRi

Vrijedna udruga Kvarner Wines marljivo promovira kvarnerska vina, posebno ona od tamošnjih autohtonih sorti, tijekom cijele godine. No vrhunac je upravo na njihovom vinskom sajmu WineRi koji će se ove godine održati u petak i subotu 10. i 11. ožujka u Rijeci u Kongresnom centru Exportdrvo. Većinu izlagača činit će domaćini, vinari s Kvarnera, no pridružit će im se i dragi kolege iz ostatka Hrvatske kao i okolnih zemalja. Uvijek srdačni organizatori i ove godine jamče vrhunska vina i zalogaje te odličnu atmosferu.

 

Možda vas zanima... WineRi 2019. – trs je naš, En Primeur kvarnerskih vina Najave

 

 | Author: Vinart Vino Dalmacije foto: Vinart

Vino Dalmacije

Vino Dalmacije festival je koji već nekoliko godina zaredom organizira istoimena udruga dalmatinskih vinara s ciljem promoviranja tamošnjih vina. Ove godine održat će se u petak i subotu, 10. i 11. ožujka u hotelu Le Méridien Lav u Splitu, svaki dan u periodu od 13 do 19 sati. Na festivalu koji je organiziran kao promenadno kušanje ukupno izlaže oko 60 vinarija s područja cijele Dalmacije, od Zadra do Konavala. Na festivalu će se predstaviti brojna nova vina, pripremljena za puštanje na tržište neposredno uoči ili nakon festivala, neka od njih će biti iz 2022. godišta, a druga iz prethodnog ili starijih berbi. U okviru festivala Vino Dalmacije održava se i niz edukativnih vinskih radionica.

 

Možda vas zanima... Pogledajte kako je bilo na drugom izdanju festivala Vino Dalmacije Kolumne

 

 | Author: Dino Stanin/PIXSELL Jedno od ranijih izdanja Zadar Wine Festivala održano u zadarskom Arsenalu foto: Dino Stanin/PIXSELL

Zadar Wine Festival

Ovogodišnje izdanje Zadar Wine festivala održat će se u petak i subotu, 24. i 25. ožujka, u proširenom izdanju u dvorani Sportskog centra Višnjik. Najavljen je velik broj izlagača, te ukupno više od 700 vina koja će se moći kušati. U sklopu festivala organizirat će se i Food Corner s modernim, street food konceptom, uz gostovanja poznatih chefova. Za atmosferu prilikom kušanja vina pobrinut će se vrhunski glazbenici, a uoči festivala, tijekom ožujka, kao odličan uvod organizirat će se brojne stručne radionice na temu vina, piva i destilata.

 

Možda vas zanima... Zadar Wine Festival spaja vinare, ugostitelje i ljubitelje vina Najave

 

 | Author: Rene Karaman Jubilarni 10. Pink Day održat će se u Laubi foto: Rene Karaman

Pink Day

U zagrebačkoj Laubi u subotu 22. travnja održat će se jubilarno 10. izdanje Pink Daya, festivala ružičastih vina. Osim odlične prilike za kušanje ponajboljih hrvatskih i stranih ružičastih vina, posjetitelji će i ove godine moći kušati i vrhunska maslinova ulja, budući da Pink Day još od 2014. ima poseban dio nazvan Green in Pink posvećen upravo tom tekućem zlatu. Također posjetitelji će na slavljeničkom izdanju Pink Daya moći kušati i vrhunska žestoka pića i ružičaste koktele, a čekaju ih tijekom festivala i zanimljive radionice vina i maslinovih ulja na kojima će puno toga naučiti.

 

Možda vas zanima... Mimara je i po sedmi puta pretvorena u najružičastiju destinaciju u Zagrebu Špajza

 

11. Vinistrin En Primeur | Author: Neven Jurjak, arhiva Vinistra 2022 11. Vinistrin En Primeur foto: Neven Jurjak, arhiva Vinistra 2022

Vinistra

Od petka do nedjelje, 5. do 7. svibnja, održat će se i 29. Vinistra, najveći domaći vinski sajam, posvećen prije svega malvaziji istarskoj, ali i teranu i drugim sortama koje se uzgajaju u Istri, takozvanoj Hrvatskoj Toskani. Organizator je istoimena udruga koja okuplja više od 120 vinara iz Istre i Kvarnera koji ukupno proizvedu više do 10 milijuna boca vina godišnje! Naravno, gostovat će i vinari iz ostalih krajeva Hrvatske, no ovaj sajam najvažniji je baš istarskim vinarima koji tijekom sajma dobivaju i nagrade za najbolje malvazije te se dodatno educiraju na vinskim radionicama koje vode najveći stručnjaci.

Vinistra je nedavno održala En primeur kušanje mladih malvazija u zagrebačkom hotelu Esplanade i, unatoč meteorološki vrlo zahtjevnoj godini, tada smo zaključili – mlade malvazije već sada su odlične, a kakve će tek biti na Vinistri… Upravo su u tijeku prijave za ocjenjivanje za 14. izdanje Svijeta malvazija na kojem će se kušati i evaluirati vina proizvedena od sorte malvazija iz cijelog svijeta, koje se također održava paralelno s Vinistrom.

 

Vinistra En primeur Možda vas zanima... Mlade malvazije su sjajne unatoč vremenskim neprilikama Najave

 

 | Author: Shutterstock U Istru stiže prestižno ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles foto: Shutterstock

Concours Mondial de Bruxelles Istria 2023.

Tjedan dana nakon Vinistre, Poreč će biti domaćin prestižnog međunarodnog natjecanja na koje se prijavljuje više od 10.000 vina iz 50-ak zemalja! Stručne komisije, koje čine 60 % novinari, 10 % sommelieri, 18 % enolozi te 12 % trgovci i uvoznici, birat će vina besprijekorne kvalitete, bez predrasuda koje proizlaze iz etikete ili prestiža neke apelacije. Ovo natjecanje jedno je od vodećih događaja takvog tipa u svijetu i zato je velika čast što će se ove godine održati u Istri, a u organizaciju je uključena upravo udruga Vinistra.

 

 | Author: Julio Frangen Prošlogodišnje izdanje Salona pjenušavih vina u restoranu Maksimir foto: Julio Frangen

Salon pjenušavih vina

U kasno proljeće, u petak 2. lipnja u restoranu Maksimir, koji se nalazi na samom početku maksimirskog perivoja, tik uz glavni ulaz u omiljeni zagrebački park, održat će se 6. izdanja Salona pjenušavih vina. Ova lokacija prošle se godine pokazala kao pun pogodak pa su organizatori odlučili i ovaj put festival održati upravo tamo, okruženi prirodom. Riječ je o boutique festivalu s malim brojem izlagača, gdje svaki od njih ima priliku zablistati sa svojim pjenušavim vinima, koja se uoči festivala i nagrađuju na ocjenjivanju.

 

Možda vas zanima... Najavljen zagrebački Salon of Sparkling Wines Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.