Native sadržaj 24. travnja 2024.

Mramorni kuglof od pistacija s preljevom od malina - probaj mu odoljeti

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Slasni kuglof odličan je za proljetne dane, a umjesto malina možeš koristiti bilo koje drugo omiljeno bobičasto voće!

Još jedna Gastro zvijezda je uspješno smještena na zvjezdano gastro nebo. Sada kada je prošlo nekoliko mjeseci od samog natjecanja i dojmovi su se slegli, vrijeme je da pobjednike ponovo okupimo na još jednom gastro meetupu koji su podržali sponzori METRO Hrvatska i Gorenje te ih pitamo sve ono što vas zanima. Dok je Lucija Prpić, autorica bloga "Pao mi je šećer" i pobjednica Gastro zvijezde 2023., pripremala slasni kuglof za koji recept možeš pronaći u nastavku, razgovarala je s pobjednicom u kategoriji Video zvijezda, Maja Jalšovec. Ako i ti želiš postati nova Gastro zvijezda, novu priliku imat ćeš već ove jeseni! 

Sastojci za tijesto: 

  • 150 g bademovog brašna 
  • 80 g kokosovog brašna (ne kokos mrvica)
  • 1 prašak za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Oko 100 g zaslađivača (eritrit, ksilitol)
  • 1 limun 
  • 5 jaja 
  • 170 ml mlijeka
  • 90 ml maslinovog ulja 
  • Aroma vanilije

 | Author:

Sastojci za namaz od pistacije:

  • 75 g očišćenih pistacija 
  • 50 g bijele čokolade (ako je moguće bez šećera)
  • 75 ml mlijeka 
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 2 žlice zaslađivača (eritrit, ksilitol)

Sastojci za coulis od malina:

  • 150 do 200 g malina (ili drugog bobičastog voća) 
  • 60 g zaslađivača
  • 1 žlica gustina

Sastojci za preljev:

  • 150 g bijele čokolade (ukoliko je moguće bez šećera)
  • 2 žlice kokosovog ulja

 | Author:

Priprema: 

  1. Prvo jaja zajedno sa zaslađivačem razradite mikserom dok se smjesa ne udvostruči i postane svjetlila. Zatim dodajte preostale mokre sastojke (mlijeko, vaniliju i ulje). Nakon što ste sve dobro umutili, u dobivenu smjesu dodajte i suhe sastojke (prašak za pecivo, bademovo i kokosovo brašno te mrvicu soli).
  2. Kad su se svi sastojci dobro povezali, smjesu podijelite na dva jednaka dijela. U jednu polovicu dodajte namaz od lješnjaka. Naizmjenično u kalup dodajete crnu i žutu smjesu i stavite na pečenje. Pečemo na 180˚  C 30-35 min.  Sastojci su prilagođeni za kalup promjera 26 cm.
  3. Očišćene pistacije potopite u vruću vodu i ostavite da stoje oko 20 min kako bi što lakše skinuli kožicu sa ploda. U međuvremenu otopite čokoladu zajedno sa 50 ml mlijeka. U blender stavite pistacije, mlijeko, kokosovo ulje, zaslađivač te preostalo mlijeko. Blendajte nekoliko minuta te dodajte otopljenu čokoladu. Miksajte do željene gustoće. Namaz je odmah spreman za konzumaciju.
  4. Za coulis od malina sve sastojke stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri. Ukoliko koristite svježe, a ne zaleđene maline, dodajte 1 dcl vode. Kuhajte dok voće ne omekša i umak se zgusne.
  5. Nakon što se kuglof ispekao prelijte ga otopljenom bijelom čokoladom i dekorirajte po želji. Pri posluživanju krišku kuglofa prelijte sa preljevom od malina i uživajte.

 | Author:

 | Author:

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:27 25. Travanj 2024.

    prelijepo