Recenzije 01. ožujka 2017.

Mali test zagrebačkih macaronsa

foto: Irena Matančić
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobali smo nekoliko slatkih šarenih kolačića dostupnih u ponudi zagrebačkih slastičarnica. Evo što smo zaključili!

Macaronsi nisu tipična slastica koju ćemo pronaći u svakoj slastičarnici. Ali, zato ih možemo pronaći u onima koje su usavršile pripremu istih.

Hodajući centrom grada, macaronse sam pronašla u slastičarnicama Torterie MacaronAmélie  i u slastičarnici malo udaljenijoj od strogog centra, Orijent.

Iako se većina nas ne odlučuje na pripremu macaronsa, ona zaista nije toliko komplicirana. No, zašto ponekad taj posao ne bismo prepustili stručnjacima. 

Prva slastičarnica, iz koje sam probala samo jedan macarons, jest Torterie Macaron. Gotovo je i nezamislivo zaobići testiranje macaronsa u istoimenoj slastičarnici. Ovo je relativno nova slastičarnica koja postoji od 2015., ali, s obzirom na bogatu ponudu divnih slastica - poput macaronsa, torti, keksa i preslatkih mini krafnica, očito je kvaliteta iste prepoznata tako da danas rade na čak četiri lokacije. 

 | Author: Irena Matančić foto: Irena Matančić

Svoj prvi macarons za testiranje kupila sam u navedenoj slastičarnici u Centru Cvjetni, a okus je malina (u ponudi imaju još čokoladu, mango, pistaciju, naranču i nougat). 

Moram priznati da sam bila pomalo razočarana okusom jer je krema bila pomalo neuvjerljiva. Nije podsjećala previše na malinu. Ali je zato boja predivno ružičasta. Isto tako, sam macarons je vrlo mekan i topi se u ustima. Zbog neuvjerljivog okusa kreme, dajem mu ocjenu 4.

Torterie Macaron

Trg Petra Preradovića 6 (Centar Cvjetni)

Cijena: 7 kn

Ocjena: 4

Iako je dan bio vjetrovit, gotovo kao da se dolazak proljeća osjećao u zraku pa je sve skupa podsjećalo na romantičnu šetnju Parizom, jer ipak, u potrazi sam za macaronsima!  Romantičnom ugođaju svakako doprinosi i izgled stare Vlaške koji kao da nas vraća u neka druga, ljepša vremena. 

 | Author: Irena Matančić foto: Irena Matančić

Druga slastičarnica do koje sam došla pješice (jer je vrlo blizu prethodne) jest AmélieOvdje bih svakako pohvalila jako simpatične i ljubazne konobare koji sve goste dočekuju vedri i nasmijani. Slastičarnica Amélie nalazi se na tri lokacije, a ja sam posjetila onu u Vlaškoj 6. Iako još nikad nisam bila ovdje, moram priznati da me izgled slastičarnice, ali i lokacija oduševio. 

 | Author: Irena Matančić foto: Irena Matančić

Ovdje sam odabrala dva okusa, ponovno malinu i limun. Iako je macarons s limunom sjajan i okus je kiselkasto slatkast te imate dojam kao da jedete oblak s okusom limuna (jer je izuzetno mekan i savršeno se topi u ustima), moram priznati da me, kada sam probala malinu, toliko oduševila da bih mogla pojesti cijeli macarons odjednom! Ima tako divan miris i okus maline, slatkasto je kiselkast, ali ono što je najbolje, jesu koštice od maline koje se osjećaju dok jedete macarons! Naravno, nisu cijele, već se osjećaju samo u tragovima, ali stvaraju dojam kao da jedete prave maline čime jasno dolazi do izražaja korištenje prirodnih sastojaka. Iako sam se dvoumila trebam li uzeti i ovdje malinu, nisam požalila!

 Amélie

Vlaška 6

Cijena: 8 kn

Ocjena: 5 (za oba macaronsa)

Kako sam planirala kupiti još barem jedan macarons, odlučila sam se za slastičarnicu Orijentkoja macaronse u svojoj ponudi ima već dugi niz godina. Iako su ovdje macaronsi zadržali izvoran oblik, i puno su manji od prethodnih, ne zaostaju za njima. 

 Ovdje sam također odabrala dva okusa, jedan voćni  i za promjenu, okus čokolade i lješnjaka -nugatino. Žalim samo što im nisam zapisala imena, jer u Orijentu sve slastice imaju originalna imena!

 | Author: Irena Matančić foto: Irena Matančić

Oba macaronsa su vrlo lijepa, jer iskreno, ljepši su ovako manji, poput slatkih malih zalogajčića. Također, ovi macaronsi su se najviše i najbolje topili u ustima.

Kod voćnog macaronsa mi se nije svidjelo to što nije baš imao  okus voća, jer bi se trebala osjećati malina. Ali zato je nugatino macarons savršen! Miris lješnjaka i čokolade vas toliko preplavi i potpuno se otapa u ustima. Ovih macaronsa bih mogla pojesti bezbroj! (A mislila sam da više volim voćne okuse!)

Orijent

Maksimirska 34

Cijena: 7 kn

Ocjena: 4 za voćni i 5 za nugatino macarons

Iako sam u potragu za savršenim macaronsom krenula tražeći voćne okuse, zapravo me oduševio jedan potpuno neočekivani okus - okus lješnjaka i čokolade. 

Nadam se da će se barem neki od vas odlučiti prošetati centrom grada, u neko lijepo popodne popraćeno zalaskom sunca, i zasladiti se ovim divnim malim francuskim slasticama!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.