Želite li učiniti nešto baš jako lijepo i posebno čime ćete usrećiti svoju bolju polovicu? Onda ste na pravom mjestu! Jer imamo odličan recept za najljepše macaronse koji će oduševiti baš sve!
Kremu možete pripremiti s čim želite, ali nama se baš jako sviđa okus maline! Iako, ne morate nužno raditi kremu od maline, već možete koristiti kremu od limuna i malo marmelade od maline.
A ako ste posebno inspirirani, možete ih zapakirati u male kutijice i složiti ih kao poklon nekome koga jako volite.
Najvažnije je to, što ove preslatke macaronse možete pokloniti bilo kome koga volite, ne mora to nužno biti vaš partner/partnerica.
Poklonite ih mami, tati, sestri ili prijateljima! Vjerujemo kako će svi biti sretni s ovako lijepim poklonom! Zamislite samo sreću na licu vaše majke kada joj poklonite nešto ovakvo u što ste uložili dosta truda i vremena! Ipak je ona vama cijeli život pekla kolače (i kuhala) i trudila se, vrijeme je da i vi učinite nešto lijepo za nju.
Jer Valentinovo je slavljenje ljubavi, ne samo one prema osobi s kojom ste u vezi, već čiste, bezuvjetne i one koja vas usrećuje, a to možete dobiti čak i od vašeg kućnog ljubimca!
Stoga bacite se na posao!
Sastojci:
- Za macaronse:
- 200 g fino mljevenog bademovog brašna
- 200 g šećera u prahu
- 200 g običnog šećera
- 50 ml vode
- 140 g bjelanjaka (ovo je od otprilike 4 jaja)
- Ružičasta jestiva boja u gelu (3 kapljice)
- Za kremu:
- 2 žlice maslaca, omekšanog
- 2 žlice krem sira
- 1 1/2 šalica šećera u prahu
- 1 žlica soka od limuna
- Marmelada od maline (za nadjev)
Priprema:
- Pomiješati bademovo brašno i šećer u prahu i ostaviti sa strane
- Pomiješati 200 g običnog šećera s vodom i zagrijavati na najmanjoj vatri, neprestano miješajući, držati na vatri dok se sav šećer ne rastopi; maknuti s vatre kada postigne temperaturu od 114 stupnjeva (mjeriti termometrom za karamel)
- Od bjelanjaka napraviti snijeg, ali ne sasvim čvrst; kada je šećerni sirup gotov, električnim mikserom na najvećoj brzini miješati snijeg i sirup (polagano ulijevati sirup u snijeg); miksati dok se smjesa ne ohladi na sobnu temperaturu (oko 8 minuta); u zadnjoj minuti miksanja, dodati 3 kapljice jestive boje u gelu
- Isključiti mikser i polagano smjesu snijega i sirupa stavljati u smjesu bademovog brašna i šećera i miješati gumenom špatulom
- Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva
- Pripremljenu smjesu staviti u vrećicu za ukrašavanje i sa širim okruglim nastavkom istisnuti smjesu na lim obložen papirom za pečenje (stavljati smjesu promjera 3 cm), ostavite razmak od 3 cm; slažite ih da imate parove za spajanje (može biti i koji viška ako se neki potrga)
- Ostaviti pripremljene macaronse na sobnoj temperaturi oko 15 minuta (da se gornji dio lagano posuši)
- Peći 8 - 10 minuta u zagrijanoj pećnici (gornji dio će biti još malo "lelujav" kad ga popipate, ali se treba držati za donji dio
- Pečene macaronse ostaviti na sobnoj temperaturi 5 minuta prije nego ih skidate s papira za pečenje
- Krema: Izmiksati maslac i krem sir dok se ne sjedine pa polagano dodati ostale sastojke i kratko miksati dok smjesa ne postane glatka
- Pripremljene macaronse podijeliti u parove da ih možete spajati pa ih namazati kremom - kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje (ili u vrećicu za zamrzavanje jer ovdje ne trebate biti toliko precizni kao kod pravljenja macaronsa) i na jednom macaronesu po njegovom rubnom dijelu istisnite kremu, a u sredinu stavite marmeladu od maline i poklopite ga drugim macaronesom
- Ovako pripremljeni macaronsi, da bi bili savršeno meki i topili se u ustima, trebali bi odstajati 24 h, nom taj korak možete i preskočiti. Jer tko još čeka macaronse da odstoje!
- I to je to! Zapakirajte ih u celofan (na nekom pladnju kako se ne bi potrgali) ili ih poslažite u neke lijepe ukrasne kutijice i poklonite nekom koga volite najviše na svijetu!
Sretno vam Valentinovo!