Recepti 16. siječnja 2024.

Slastan odrezak od brokule nova je zvijeda našeg menija

Odrezak od brokule
Odrezak od brokule - slastan način za pripremu omiljenog povrća foto: Instagram @thealmondeater
gastro postao gastro.24sata.hr
Odrezak od brokule odličan je način kako u svoj meni uvrstiti više povrća, a okus je uistinu bogat i slastan...

Sigurno su mnogi donijeli novogodišnju odluku da će jesti više povrća ove godine - brokula, cikla… svašta smo zamislili na svom meniju. No nije to baš tako lako. Treba nabaviti sve to povrće, ono danas nije ni jeftino, a treba i smisliti jela u koja možemo uvrstiti više povrća.

Kod prva dva problema – dostupnosti i skupoće na žalost ne možemo ti pomoći, no zato smo na izvoru brojnih odličnih recepata, pa tako i onih koji uključuju više povrća, a jela su ukusna i zanimljiva. Tako smo pronašli i recept za odreske od brokule (ako možemo raditi odreske od cvjetače, zašto i brokula ne bi imala svoje), koji je pun okusa, zanimljiv i brzo gotov.

 

odrezak od cvjetače Možda vas zanima... Pripremi odrezak od cvjetače i zaboravi na meso Recepti

 

"Pripremanje velikog povrća kao odrezak je ekonomičan i zdrav način koji nam pomaže da jedemo više namirnica biljnog podrijetla. Uvijek sam u potrazi za novim načinima pripreme mog omiljenog povrća – brokule", govori Adeena Sussman, autorica recepta, poznata američka kuharica i kreatorica recepata.

Ona je koautorica svih kuharica Chrissy Teigen, ali i autorica vlastite knjige recepata "Shabbat" koja je objavljena u rujnu 2023. godine te ju je LA Times vrlo brzo proglasio 'kuharicom jeseni 2023.'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Great Jones (@greatjones)

Povrće pripremljeno na ovaj način lagano pougljeni i dobije slasnu dimnu notu, a puno okusa, koji odrezak od brokule dižu na novu razinu, nalazi se u dresingu od kapara.

"Dresing daje poseban, aromatičan štih, a umjesto da se prelije preko odrezaka od brokule, može se poslužiti i u zdjelici sa strane. Ako nemate kod kuće kapare ili vam nisu fini, lako ih možete zamijeniti kiselim krastavcima", govori Sussman i dodaje kako se dresing može napraviti i dan ranije i čuvati poklopljen u hladnjaku.

 | Author: Instagram @gourmet_magazin Odrezak od brokule možeš posuti naribanim sirom ili koristiti veganski sir foto: Instagram @gourmet_magazin

Odrezak od brokule

(za 4 osobe, 30 minuta, srednje zahtjevno)

Sastojci:

  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 žlice ocijeđenih ukiseljenih kapara, lagano ispranih i grubo nasjeckanih
  • 2 žlice nasjeckanih listića svježeg peršina
  • 1 žlica sitno nasjeckane ljutike
  • ½ žličice sitno nasjeckane ljute papričice (fresno ili jalapeño)
  • 1/8 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 7 žlica maslinova ulja
  • ¾ žličice soli
  • 2 srednje glavice brokule (350-400 g)
  • 2/3 šalice povrtnog temeljca

 

Zgnječena brokula Možda vas zanima... Nakon burgera i krumpira gnječimo - brokulu! Recepti

 

Postupak:

  1. Napravi dresing : u zdjelici izmiješaj sok do limuna, kapare, peršin, ljutiku, čili papričicu, papar, 4 žlice maslinova ulja i ¼ žličice soli.
  2. Oštrom gulilicom za povrće oguli vanjski dio stapke brokule. Svaku glavicu brokule prereži napola kroz sredinu stapke, Svaku od 4 polovice oblikuj u 1 'odrezak', a višak sačuvaj za neko drugo jelo.
  3. Zagrij 1 i ½ žlicu maslinova ulja u tavi na srednjoj vatri. Dodaj 2 odreska od brokule i pospi ih sa ¼ žličice soli. Prži bez pomicanja ili miješanja dok brokula po rubovima ne dobije tamnu boju, oko 3 minute. Okreni brokulu na drugu stranu i dodaj 1/3 šalice povrtnog temeljca, poklopi i nastavi kuhati dok i druga strana odreska ne potamni, a stapke ne omekšaju – 5-7 minuta. Makni s vatre i prebaci na tanjur, pokrij aluminijskom folijom kako bi brokula ostala topla.
  4. Ponovi postupak s preostala 2 odreska. Kad su gotovi stavi i njih na tanjur i sve prelij ranije pripremljenim dresingom.

 | Author: Instagram @theninebxl Odrezak od brokule foto: Instagram @theninebxl

A evo i još malo recepata u kojima je brokula glavna zvijezda...

 

Tjestenina sa sirom i brokulom Možda vas zanima... Brzinske penne sa sirom i brokulom Marthe Stewart Recepti Brokula Možda vas zanima... Isprobaj tri brza, praktična i ukusna jela s brokulom! Recepti Brokula Možda vas zanima... Baci brokulu na roštilj, nećeš zažaliti! Špajza Krem juha od brokule i sira Možda vas zanima... Tanjur juhe od brokule i sira popravlja raspoloženje Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.