Recepti 27. ožujka 2024.

Breskvice - znamo kako da ispadnu što sočnije i mekše

Desert
60 MIN
25 MIN
12
SREDNJE
breskvice
Breskvice su omiljena blagdanska slastica
foto: Shutterstock
Jedan od onih kolača koje volimo u svim svečarskim prigodama definitivno su breskvice.Otkrivamo nekoliko trikova kako da ti više nikad ne budu suhe

Postoje razne inačice recepta za breskvice – od onih bez alkohola jer ih obožavaju i djeca, do onih s raznim dodacima u smjesu kojom se spajaju dvije polovice ovih divnih kolačića. U nekim krajevima se, primjerice, tradicionalno u tijesto dodaje svinjska mast što ovim sitnim kolačićima daje prhkost, pa domaće breskvice nikad nisu onako suhe kao kupovne!

Osim toga, prije nego se uvaljaju u kristal šećer, preporučuje se umočiti polovice u mlijeko s dodatkom arome jagode – to će im dati sočnost i mekoću! Imamo najbolji, starinski recept za breskvice koji možeš obogatiti ovim idejama i sastojcima, a obavezno u svaku zapikni i par listića mente...

Što se tiče rakije, ona od bresaka bila bi najbolja, ali poslužit će i bio koja druga rakija.

 | Author: Shutterstock Breskvice foto: Shutterstock

 

Ne gasi ekran dok kuham

Breskvice - starinski recept
60 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Žumanjak 6 kriška
  • Oštro brašno 175 g
  • Glatko brašno 175 g
  • Maslac 280 g
  • Šećer u prahu 160 g
  • Prašak za pecivo 1 kom
  • Vanilin šećer 2 kom
  • Rakija 30 ml
  • Maslac 150 g
  • Šećer u prahu 150 g
  • Mljeveni orasi 150 g
  • Šećer kristal 1 šalica
  • Ekstrakt jagode
  • Ekstrakt mente
  • Listići mente
Postupak
  1. Žumanjke propasiraj, dodaj brašno izmiješano s praškom za pecivo, maslac, šećer u prahu, vanillin-šećer I breskovaču.


  2. Zamijesi tijesto i ostavi ga stajati oko 1 sat.


  3. Oblikuj male kuglice, složi ih na namašćeni pleh i peci na temperaturi od 160 stupnjeva. Kuglice ne smiju biti jako pečene (ne smiju se zažariti). 


  4. Kremu pripremi tako da maslac i šećer u prahu pjenasto umiješaš pa dodaš mljevene orahe.


  5. Ohlađene kuglice spajaj pripremljenom kremom. Dobivene breskvice oboji ekstraktom jagode i mente te ih uvaljaj u kristal šećer. 


Iako su oni uglavnom zaštitni znak Božića, i na uskrsnom stolu uvijek je dobro, uz pincu, orehnjaču i makovnjaču, poslužiti i neke sitne kolačiće, pa ti uz breskvice donosimo još nekoliko ideja...

vanilin kiflice Možda vas zanima... Nema blagdana bez vanilin kiflica Recepti Možda vas zanima... Čokoladna salama sa Speculaas keksićima Recepti Možda vas zanima... Linzeri s pistacijama postat će tvoji omiljeni blagdanski keksi Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:21 28. Ožujak 2024.

    tesko ih je praviti puuno posla