Prokulice mnogi mrze, ponetko ih voli, no rijetko kome pada na pamet jesti ih sirove. No ako su tanko narezane kao u ovoj salati odlična su zdrava namirnica te dodaju hrskavu teksturu salati.
Svi nutritivni benefiti prokulica na ovaj se način ne gube, a dobivaš odlično jelo koje može biti samostalan obrok, ali i odlična pratnja glavnom jelu. Ova hrskava salata od sirovih prokulica odlična je večera za dane kad ti treba nešto lagano i zdravo i ne da ti se kuhati, ali i sjajan prilog uz primjerice piletinu ili puretinu s roštilja.
Izazivamo te da je kušaš, ali i smisliš neku svoju kombinaciju povrća. Javi nam kako ti se sviđa!
Hrskava salata sa sirovim prokulicama
Sastojci:
- 250 g sirovih prokulica
- 60 g tostiranih pinjola
- ½ luka srebrenca
- 1 srednja mrkva
- sol
- limunov sok
- maslinovo ulje
Postupak:
- Mrkvu i luk nareži na julienne (tanke trakice) i stavi u zdjelu. Operi prokulice, makni eventualne loše vanjske listove, sitno ih nareži te dodaj mrkvi i luku.
- Napravi dresing od maslinova ulja, malo soli i limunova soka, promiješaj salatu i stavi u hladnjak na 20-ak minuta prije posluživanja.
- Netom prije posluživanja pospi tostiranim pinjolima.
Savjet više: Okus ove odlične salate možeš obogatiti kiselkastom jaukom narezanom na julienne te sa 100-injak grama naribanog sira pecorino romano – oboje ubaci u salatu prije dodavanja dresinga. Ako nemaš sir pecorino romano odlično će poslužiti i svježe naribani parmezan, ali i paški sir. Pinjole možeš zamijeniti drugim orašastim plodovima, primjerice orasima.
Imamo još super recepata s prokulicama!