Recepti 07. travnja 2023.

Janjeći file s aromatičnom rajčicom

Janjeći file
Janjeći file foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Janjeći file iznimno je mekan i ukusan, a mi smo ga sparili s aromatičnim rajčicama i dobili novi adut na uskrsnom svečanom stolu!

Posluživanje janjetine za Uskrs stara je kršćanska tradicija koja se i danas u mnogim obiteljima prakticira za svečani blagdanski obrok. Brojne su inspiracije za recepte s janjetinom, čak i najpoznatijih svjetskih chefova – bilo da se radi o tradicionalnoj uskrsnoj pečenki, janjećim kotletima ili janjetini pečenoj na ražnju, na drvenom ugljenu. 

 

Možda vas zanima... Video recept: Aromatični janjeći kare s pekarskim krumpirom Recepti

 

Načini pripreme su raznoliki i savršeni kako za svečani ručak, tako i za produženi nedjeljni brunch ili blagdansku večeru.Izvrstan izbor je janjeći file koji je iznimno mekan i ukusan, a u kombinaciji s aromatičnim rajčicama imat ćeš, sasvim sigurno, novi adut na uskrsnom svečanom stolu!

 

 | Author: Shutterstock Janjeći file foto: Shutterstock

Janjeći file s aromatičnom rajčicom

Sastojci:

  • 4 janjeća filea (po 120 g)
  • nekoliko grančica timijana
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sol i papar
  • 4 glavice luka
  • 5 rajčica
  • 1/4 žličice cimeta
  • 2 žličice mješavine začina
  • 2 žlice meda

 

Možda vas zanima... Za Uskrs začini i zarolaj janjeći flam Kolumne

 

Priprema:

  1. Operi i posuši janjeće filee i nekoliko grančica timijana. Timijanu otrgni listiće pa polovinu nasjeckaj. Komade mesa premaži 1 žlicom maslinova ulja, popapri i posoli te pospi sjeckanim timijanom pa ih umotaj u plastičnu foliju i ostavi 30-ak minuta da se mariniraju.
  2. Oljušti 4 glavice luka i izreži ih na tanke polumjesece. U loncu zagrij 2 žlice maslinova ulja te na njemu 20-25 minuta pirjaj luk uz često miješanje. 
  3. Oštrim nožem zareži 5 rajčica u križ, nakratko ih uroni u kipuću vodu, izvadi, prelij hladnom vodom i oguli. 
  4. Oguljenim rajčicama odstrani sjemenke i nareži ih na kockice. Luk začini solju, paprom, cimetom i mješavinom začina - mljevenim korijandrom, kurkumom, muškatnim oraščićem, pimentom i klinčićima. Dodaj 2 žlice meda i miješaj dok se luk ne počne lagano karamelizirati. Tada dodaj rajčicu, poklopi je i pirjaj 10-ak minuta na tihoj vatri.
  5. Gotovu rajčicu posoli i popapri. Mariniranu janjetinu prži po 2 minute sa svake strane na 1 žlici zagrijanog ulja, no možeš ju i baciti na gril. Pečene filee ostavi da malo odstoje, a zatim ih ukoso nareži na ploške.
  6. Rajčicu rasporedi na tanjure, na nju složi meso pa sve pospi listićima timijana. Uz ovako pripremljenu janjetinu odlično će prijati mladi krumpir.

 

 | Author: Shutterstock Janjeći file foto: Shutterstock

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.