Recepti 10. listopada 2023.

Jedini osnovni recept za fritatu koji trebaš

Frittata foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Frittata je talijansko jelo od jaja koje lako možeš prilagoditi svom ukusu. Imamo odličan bazni recept od kojeg možeš krenuti!

Frittata je odličan način za upotrebu povrća koje stoji u hladnjaku, ali i pečenog mesa. Kuhana brokula, svježe rajčice ili paprike, šparoge, špinat, začinsko bilje, gljive, ostaci pečene ili grilane piletine, suhomesnati proizvodi... Sve navedeno dobro će se uklopiti i poslužiti kao vrlo dobar obrok tijekom radnog tjedna.

Bez obzira na dodatke, osnovni recept ostaje isti. Trebat će ti fina domaća jaja, malo mlijeka i poštena doza papra i soli. U nastavku ti donosimo recept za frittatu od šest jaja, dostatnu za dva ili (maksimalno) tri serviranja. Prilagodi količine broju ljudi koji nestrpljivo čekaju ručak. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Saznaj kako celebrity chefovi rade omlet i što savjetuju Recepti

 

 | Author: Estudio Gourmet/Pexels U pripremi frittate je bitno dobro umutiti jaja sa soli, paprom i vrlo malo mlijeka. foto: Estudio Gourmet/Pexels

Osnovni recept za frittatu

Sastojci:

  • 6 jaja (L)
  • sol i papar
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 žlica maslinovog ulja

Postupak:

  1. Umuti jaja sa solju, paprom i mlijekom pa umiješaj dodatak po izboru.
  2. Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavici promjera 25 cm. 
  3. Izlij jaja na tavicu pa prvih par minuta peci na srednje jakoj vatri. Špatulom odiži rubove i blago nakosi tavicu kako bi se tekuća jaja prelila ispod već zapečenih rubova. 
  4. Poklopi tavicu, smanji vatru i ostavi frittatu na vatri otprilike 10 minuta. Sredina može biti malo vlažnija, ali ostatak treba biti dobro pečen.
  5. Posluži odmah ili pričekaj da se ohladi na sobnu temperaturu, nareži je na trokute i zapakiraj za gablec. 

 

Imaj na umu da veću frittatu od 10 ili više jaja trebaš kratko peći u pećnici. Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva pa je peci samo odozgo još 5 minuta. 

 

Poširana jaja Možda vas zanima... Do savršeno poširanog jaja uz savjete Julije Child Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.