Recepti 13. ožujka 2024.

Još bolji dan uz kolač od pistacija i limuna

Kolač od pistacija i limuna
Kolač od pistacija i limuna foto: Alexa Soh/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz ovaj predobar kolač s pistacijama ide i upozorenje... Nećeš moći stati na samo jednoj kriški!

Ovaj predivan, sočan kolač od pistacija i limuna priprema se manje od 15 minuta, a ostatak posla odrađuje pećnica. Preporučujemo da ga pripremiš kroz jutro kako bi se do popodnevne kave ili čaja stigao ohladiti i dobro natopiti sirupom od limuna. 

Naravno, preporuka je da upotrijebiš domaći, nešpricani limun, ali znamo kako to nije uvijek opcija. U tom slučaju limune stavi u posudu s vodom i dodaj malo sode i octa. Nakon 20 minuta ih izvadi i isperi - i bit će spremni za korištenje!

 

Kolač s medom i karameliziranim jabukama Možda vas zanima... Kolač s medom i karameliziranim jabukama Recepti

 

 | Author: Alexa Soh/Unsplash Ohlađeni kolač pospi nasjeckanim pistacijama i posluži! foto: Alexa Soh/Unsplash
 

Sočan kolač od pistacija i limuna

(10 porcija, jednostavno, 60 minuta)

Sastojci:

  • 100 g pistacija
  • 120 ml suncokretovog ulja
  • 120 g šećera
  • 2 jaja
  • žličica arome vanilije
  • žličica mljevenog kardamoma
  • korica limuna
  • 100 g glatkog brašna
  • 30 g mljevenih badema
  • prstohvat soli
  • žličica praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • 50 g kiselog vrhnja

Sastojci - za sirup od limuna:

  • sok 2 limuna
  • 120 g šećera

 

Sočan kolač od datulja i oraha Možda vas zanima... Sočan kolač od datulja i oraha Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i obloži kalup za kruh s papirom za pečenje.
  2. U sjeckalici fino samelji pistacije. 
  3. U posudi pomiješaj suncokretovo ulje i šećer, a zatim dodaj jaja, vaniliju, kardamom i koricu limuna.
  4. U drugoj posudi pomiješaj brašno, mljevene pistacije i bademe, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. 
  5. Dodaj suhe sastojke u smjesu s jajima  i pomiješaj, a na kraju dodaj i kiselo vrhnje.
  6. Ulij smjesu u pripremljeni kalup i peci 45-50 minuta, dok čačkalica zabodena u najdeblji dio biskvita ne izađe čista.
  7. Dok ti se kolač peče, pripremi sirup. Sok limuna i šećer stavi u lonac i kuhaj dok ne zavrije. Makni s vatre i ostavi sa strane.
  8. Kad je kolač gotov i izvađen iz pećnice s čačkalicom napravi rupice u kolaču. Kolač prelij sirupom i pusti da se ohladi.
  9. Ohlađeni kolač pospi nasjeckanim pistacijama!

 

baklava s pistacijama Možda vas zanima... SAVRŠEN SPOJ Baklava s pistacijama i narančom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.