Granita je tradicionalni talijanski desert koji se najčešće poslužuje na Siciliji. Slatko je to iskušenje koje je lako napraviti, a savršeno osvježava ljeti kad se temperature popnu u nebo.
Prema definiciji granita je polusmrznuti desert od šećera, vode i raznih aroma. Od aroma najčešće se koriste limun, mandarina, naranče, jasmin, bademi, metvica, šumsko voće, ali i kava.
Granita s kavom karakteristična je za grad Messinu, dok je ona s bademima popularna u Cataniji. Zanimljivo, granita se često ljeti poslužuje za doručak, zajedno s toplim brioche pecivom. Ma zamisli samo, doručkuješ kavu!
Granita od kave
Sastojci:
- 350 + 20 ml vrućeg espressa
- 80 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 100 ml slatkog vrhnja sa 30 % mliječne masti
- amaretti keksi
Postupak:
- U posudu stavi 70 g šećera i 125 ml vode i dobro izmiješaj. Pusti da zakipi i neka snažno vrije na vatri oko 1 minutu.
- Dodaj 350 ml espresso kave.
- Mahunu vanilije razreži na pola, postruži sjemenke vanilije i oboje (mahunu i sjemenke) stavi u sirup od kave. Pusto da se ohladi.
- Procijedi kroz sito u plitku metalnu posudu i stavi u zamrzivač na 2 sata, s time da svakih 30 minuta sve dobro promiješaš vilicom da spriječiš formiranje ledenih kristala.
- Još jednom dobro promiješaj vilicom i nakon 2 sata u zamrzivaču.
- Istuci slatko vrhnje s ostatkom šećera i 20 ml espressa, dok ne dobiješ polučvrstu kremu.
- Granitu razdijeli u 4 čaše, u svaku dodaj žličicu kreme od kave i posluži s amaretto keksima.
Isprobaj i sljedeće recepte za granitu i semifreddo: