Recepti 21. veljače 2017.

Ljubav na prvi pogled: Lazanje od gljiva

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Šampinjoni u domaćem bešamel umaku s dodatkom aromatičnih sireva... Mi znamo što danas kuhamo!

Meso zamijenite gljivama, pripremite domaći bešamel umak pa sve dobro začinite bogatom šakom omiljenog sira. Pravilan odabir začina i namirnica dat će vam savršeno kremaste lazanje. Pazite da ne pretjerate s umakom kako one ne bi bile previše gnjecave dok bi ih višak gljiva mogao isušiti.

Olakšajte si posao pa svaki dio lazanja pripremite unaprijed kako bi vam preostalo tek sastavljanje. Dok je ručak u pećnici, pripremite zdjelu sezonske salate, a zatim navalite na svoj tanjur slasnih lazanja od gljiva.

Potrebno vam je:

  • 4 šalice mlijeka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 150 g maslaca 
  • 4 žlice brašna
  • 800 g šampinjona
  • 200 g parmezana ili nekog drugog sira
  • Svježi listovi za lazanje
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Mlijeko stavite na laganu vatru pa ga zagrijte.
  2. U drugoj posudi otopite 100 g maslaca i dodajte brašno.
  3. Dobro promiješajte dok se ne stvore grudice.
  4. Dodajte mlijeko i pjenjačom sve dobro povežite kako bi dobili kremasti bešamel umak.
  5. Začinite soli i paprom.
  6. Dodajte muškatni oraščić, maknite s vatre.
  7. Ostatak maslaca otopite na tavi, a za to vrijeme šampinjone nasjeckajte na ploške.
  8. Češnjak protisnite pa ga pirjajte na maslacu i dodajte gljive.
  9. Pirjajte ih dok ne omekšaju.
  10. Koristite li suhu tjesteninu kratko ju prokuhajte dok sa svježom možete preskočiti ovaj korak.
  11. Na dno posude za pečenje stavite malo umaka kako se tjestenina ne bi zalijepila.
  12. Preklopite listom za lazanje, a zatim dodajte još umaka, gljive i dio ribanog parmezana.
  13. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke.
  14. Na vrhu neka bude ribani sir.
  15. Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva.
  16. Zadnjih nekoliko minuta pojačajte na 200 stupnjeva kako bi se površina lazanja lijepo zapekla.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.