gastro postao
Unesite dašak Italije u svoj dom ovim mirisnim i slasnim jelom!
Ovo sjajno talijansko jelo, obično se priprema zamotano u kore za lazanje, ali svježe. Naime, domišljati Talijani su se dosjetili kako iskoristiti pripremljeno tijesto za lazanje koje im je ostalo i napunili su ih finim sirevima i povrćem, zapekli.
I tako danas imamo ovaj slasni, meki i sočni užitak koji možete poslužiti kao glavno jelo, ali i kao prilog primjerice kuhanim pilećim prsima. Poslužite uz svježu i hrskavu zelenu salatu i uživajte.
Sastojci:
- 250 ml pasirane rajčice + 4 žlice
- 600 g ricotte
- 250 g smrznutog špinata, blanširanog i nasjeckanog
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 2 žlice sjeckanog bosiljka (ili žličica suhog)
- 20 g naribanog parmezana + 25 g
- Sol i papar
- 6 svježih listova za lazanje
- 100 g naribane mozzarelle
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva
- Podmazati s malo maslaca vatrostalnu posudu za pečenje (20 x 28 x 4 cm) i na dno ravnomjerno rasporediti 250 ml pasirane rajčice (po želji ju malo posolite i pošećerite kako bi bila ukusnija)
- Pomiješati špinat, ricottu, 20 g parmezana, sol, papar, bosiljak i peršin dok se sastojci ne sjedine
- Ovisno o tome kako su kore za lazanje velike, prerežite ih na veličinu 14 x 16 cm (ako već nisu približno te veličine jer ima različitih veličina svježih kora za lazanje) i namažite svaku koru pripremljenom smjesom špinata i ricotte (smjesa bi trebala biti dovoljna za napuniti 8 kora pa ju otprilike tako rasporedite); zarolajte ih
- Zarolane kore slažite u vatrostalnu posudu premazanu pasiranom rajčicom tako da sve kore stanu
- Kada ste iskoristili svu smjesu i poslagali sve kore, posipajte ih naribanim sirevima i premažite s dodatne 4 žlice pasirane rajčice
- Peći otprilike 25 minuta, odnosno, dok kore ne budu mekane, a sirevi rastopljeni i lijepe zlatne boje
Dobar tek!