Recepti 16. lipnja 2023.

Luda kombinacija: Rižoto sa škampima i trešnjama

Škampi
Škampi foto: Instagram @paris_brussels_gastronomy
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatkoća trešanja savršeno se slaže s okusom škampa i mediteranskim notama parmezana i maslinova ulja. Ovo lagano, svježe jelo s bijelim vinom oduševit će vas na prvi zalogaj

Lipanj je vrijeme za prve trešnje, jedno od najomiljenijih voća u ovo doba godine. Mesnatu pulpu i sladak okus ovog voća hvalili su još i stari Grci koji su ga zbog neodoljivosti prozvali 'rajsko voće'. Od sorti s hrskavom i tvrdom pulpom, prepoznatljivih po crno crvenoj boji do onih mekanije i sočnije pulpe – koju god vrstu odabereš savršeno će upotpuniti okuse ovog jela.

Ovaj talijanski recept savršen je za sve toplije dane jer se može jesti i hladan, a kombinacija riže, voća i škampa savršeno se sljubljuje i s aromatično-kiselkastim notama poput naribane korice limete, svježeg mljevenog papra i(li) listića matičnjaka.

 

Trešnje Možda vas zanima... Deserti s trešnjama – brzo i lako do finih slastica! Recepti

 

Tražiš li ideje za jelo koje će osvojiti tvoje goste svakako isprobaj ovaj recept - slatkoća trešanja savršeno se slaže s okusom škampa i mediteranskim notama parmezana i maslinova ulja. Ovo lagano, svježe jelo s bijelim vinom oduševit će te na prvi zalogaj!

 | Author: Anna Bratiychuk/Unsplash Trešnje izvrsno idu uz škampe i kozice foto: Anna Bratiychuk/Unsplash

Rižoto sa škampima i trešnjama

Sastojci (za 4 porcije):

  • 350 g riže
  • 20 komada trešanja
  • 12 škampa
  • 4 žlice ribanog parmezana
  • povrtni temeljac
  • suho bijelo vino
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 
  • sol i papar

 

Možda vas zanima... Od clafoutisa s trešnjama dijeli te par minuta posla Recepti

 

Postupak:

  1. Škampima oguli ljusku i ukloni tamnu ovojnicu.
  2. Trešnje prereži na pola i izvadi im koštice.
  3. Tostiraj suhu rižu u loncu nekoliko minuta; pomiješaj s pola čaše bijelog vina, pusti da poprimi okuse 1-2 minute, zatim je kuhaj 12-14 minuta te po povremeno, kad ga riža upije, dodaj temeljac.
  4. Pomiješaj rižu sa 4 žlice ribanog parmezana i 1 žlicom maslinovog ulja, miješajući 1 minutu.
  5. U tavi zagrij 2 žlice ulja i zaprži škampe 1 minutu, pa ih posoli.
  6. Rižoto raspodijeli na tanjure, na njega rasporedi škampe i trešnje, po želji dodaj naribanu koricu limete, svježe mljeveni papar, listiće matičnjaka i posluži.

Savjet više: Ako ne možeš nabaviti škampe ili su ti preskupi, zamijeni ih kozicama.

 

Možda vas zanima... Crumble s trešnjama - najbolji prijatelj sladoleda od vanilije Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.