Recepti 30. studenoga 2023.

Moraš probati ove odlične fritule s bundevom

fritule s bundevom
Fritule s pireom od bundeve - tako sočne i ukusne, savršene za hladne mjesece pred nama foto: Instagram @ventalamuntanya
gastro postao gastro.24sata.hr

Volimo fritule – same, posute šećerom u prahu, ali i s raznim umacima… A što kažeš na ove španjolske fritule s bundevom? Imaju divnu boju, ali i okus i sigurni smo da im nećeš moći odoljeti jednom kad ih probaš.

Ove slatke fritulice tradicionalan su španjolski recept, iz Valencije, i tradicionalno ih poslužuju uz vruću čokoladu. Izmišljene su u 19. stoljeću, a njihov tradicionalni oblik je nepravilan, okrugao i s rupom u sredini. Nešto poput mini donuta. No sve češće, radi brzine, prave se i u obliku 'običnih' fritula, u kuglicama.

 

Možda vas zanima... Brze fritule bez jogurta pripremi u trenu Recepti

 

Ova slatke fritulice s bundevom omiljena su španjolska slastica tijekom hladnih mjeseci, a vjerujemo da će uskoro postati hit i među tvojim ukućanima!

 | Author: Andrej Lisakov/Unsplash PIre od bundeve ovim fritulicama daje posebnu boju, sočnost i slatkast okus foto: Andrej Lisakov/Unsplash

Fritule s bundevom

Sastojci:

  • 250 g bundeve
  • voda od kuhanja bundeve
  • 125 g glatkog brašna
  • 5 g svježeg kvasca
  • maslinovo ulje
  • šećer
  • suncokretovo ulje

 

Možda vas zanima... Kako napraviti i pravilno zamrznuti pire od bundeve Špajza

 

Postupak:

  1. Nareži bundevu na kockice i kuhaj u vodi dok ne omekša. Procijedi, sačuvaj odu od kuhanja. Isperi bundevu pod hladnom vodom, oguli joj koru.
  2. Zgnječi kuhanu bundevu u pire, dodaj brašno i kvasac (malo po malo) te vode od kuhanja bundeve po potrebi. Sve dobro izmiješaj. Tijesto ne treba biti niti tekuće niti jako čvrsto.
  3. Pokrij tijesto prozirnom folijom i pusti da se diže dok ne udvostruči volumen (oko 30 minuta).
  4. U posudi za prženje ugrij ulje.
  5. Oblikuj fritule – vlažnim rukama uzmi komad tijesta i formiraj oblik fritule (možeš napraviti ovaj tradicionalni s rupom u sredini, ili pak kuglicu, poput 'klasične' fritule). Ubaci nekoliko fritula u vruće ulje i prži oko 1 minutu, potom okreni na drugu stranu.
  6. Izvadi pečene fritule iz ulja i stavi ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće.
  7. Uvaljaj u šećer i posluži uz šalicu vruće čokolade.

 

vruća čokolada Možda vas zanima... Danas je Dan vruće čokolade, pripremi šalicu! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.