Recepti Festival Taste the Mediterranean 20. listopada 2023.

Najbolji recept za rižoto s daškom Mediterana

Rižoto s kozicama
Rižoto s kozicama, limunom i ružmarinom foto: Douglas Lopez/Unsplash

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Prošli tjedan u Splitu je održan festival taste the Mediterranean koji je, i samo ime govori, posvećen mediteranskoj gastronomiji. Tamo smo, od chefa Fabricija Vežnavera, dobili recept za ovaj prefini rižoto koji je bogat upravo mediteranskim okusima

Pripremanje rižota prava je umjetnost, i svaki chef (ali i kuhar amater) ima neku svoju tajnu najfinijeg rižota. Rižoto je i tako raznovrstan - može ga se napraviti s raznim povrćem, sirom, mesom, morskim plodovima, gljivama, njihovom kombinacijom, a ponekad je, uz osnovne sastojke za rižoto (rižu, luk, maslac, sol, papar, bijelo vino...) dovoljno dodati samo malo šafrana i dobit ćemo fini kremasti rižoto Milanese.

Chef Michel Basaldella | Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL Chef Michel Basaldella foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

Na 11. izdanju festivala Taste the Mediterranean održanom prošli tjedan u Splitu također se pripremao rižoto, a tajnu savršenog rižota na jednom od masterclassova polaznicima je otkrio chef Michel Basaldella, Švicarac odrastao u Italiji. Između ostalog, chef Basaldella otkrio je da je jako bitan odabir riže, ali i to da u svoj rižoto uvijek stavlja baš puno luka.

No mi smo potpun recept za rižoto dobili od poznatog chefa Fabricija Vežnavera, gastro ambasadora trgovačkog lanca Tommy, koji je također sudjelovao na Festivalu. Bio je u žiriju natjecanja mladih kuhara i učenika, a sudjelovao je i na masterclassevima uz druge chefove. Njegov rižoto s kozicama je za prste polizati, a poseban dašak Mediterana daju mu (uz, naravno, kozice) ružmarin i limun.

 | Author: PIXSELL Chef Fabricio Vežnaver foto: PIXSELL

Chef Fabricio je inspiraciju i namirnice za ovaj fini rižoto pronašao u Tommyjevoj bogatoj ponudi. U ovaj rižoto, naravno, možeš dodati sastojke po svom ukusu. Bilo da je riječ o tikvicama, rajčicama ili nečem trećem, #TvojeMisto za dnevno svježe te čeka!“

 | Author: Birgith Roosipuu/Unsplash Rižoto s kozicama foto: Birgith Roosipuu/Unsplash

Rižoto s kozicama, ružmarinom i limunom

Sastojci:

  • 3 žlice maslaca
  • 2 češnja češnjaka
  • 250 g kozica ili nekih drugih morskih plodova
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • naribana limunova korica
  • 1 srednja glavica luka
  • 1 žličica soli
  • 1 i 1/2 šalica riže
  • grančica ružmarina, usitnjenog
  • 3 žlice parmezana
  • 2 žlice peršina
  • sok jednog limuna
  • sol, papar

 

Brancin u škartocu Možda vas zanima... Pripremi brancina na način kako to radi poznati chef Recepti

 

Postupak:

  1. U dubljoj tavi otopi žlicu maslaca. Dodaj protisnuti češnjak, prži oko 30 sekundi.
  2. Dodaj kozice, dinstaj ih oko minutu sa svake strane, pa makni s tave. Poprskaj ih s malo limunovog soka.
  3. Ostatak maslaca otopi na istoj tavi pa dodaj sitno sjeckani luk. Pirjaj oko 5 minuta.
  4. Ubaci rižu, prži oko minutu pa dodaj vino. Miješaj dok alkohol ne ispari.
  5. Polako dodaj temeljac, tek toliko da prekrije rižu. Kada riža upije temeljac, dodaj još malo.
  6. Dodaj sol i još temeljca
  7. Stalno kušaj kako na kraju rižoto ne bi bio preslan.
  8. Makni s vatre kada riža postane al dente. Dodaj limunov sok (malo, pa nakon toga kušaj i dodaj još prema potrebi), limunovu koricu, usitnjeni svježi ružmarin i parmezan.
  9. Na kraju dodaj kozice i peršin pa sve dobro pomiješaj.

 

Čokoladni kolač s mandarinama Možda vas zanima... Kolač s mandarinama po receptu poznatog chefa Recepti TOMMY GOURMET PIZZA by Fabricio Vežnaver Možda vas zanima... Uistinu posebna pizza s potpisom omiljenog chefa Recepti Taste the Mediterranean Možda vas zanima... Gala večerom u Splitskoj Ribarnici počeo je festival Taste the Mediterranean Recepti Taste the Mediterranean Možda vas zanima... Festival koji njeguje izvrsnost u kulinarstvu Recepti Viktorija Bašić i Marino Simunić Možda vas zanima... Viktorija i Marino najbolji su mladi kuhari! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.