Recepti 09. veljače 2024.

Zvijezda "Beverly Hillsa" radi odličan složenac s piletinom

složenac s piletinom
Složenac s piletinom po receptu slavne glumice foto: Instagram @melbourneitaliangirl
gastro postao gastro.24sata.hr
Zvijezda "Beverly Hillsa", glumica Tiffani Thiessen, posljednjih godina manje je poznata po glumi, a više po kulinarskim emisijama, kuharicama i blogu punom inspirativnih recepata, baš kao što je ovaj za složenac s piletinom

Tiffani Thiessen pamtimo po jednoj od glavnih uloga u seriji "Beverly Hills, 90210", a sada je, umjesto po glumi, puno poznatija po odličnom kuhanju. Tiffani, naime, ima odličan inspirativan blog u kojem nesebično s čitateljima dijeli recepte, savjete o kuhanju te priče o svojoj farmi na kojoj živi sa suprugom i dvoje djece.

Tiffani je autorica nekoliko kuharica prepunih ideja za fina, domaća jela, a imala je i svoju emisiju na Food Networku – "Dinner at Tiffani's" u kojoj je kuhala fina, ali ne previše komplicirana jela kakva rado priprema i za svoju obitelj.

"U kuhinji nikako ne mogu bez maslinova ulja vrhunske kvalitete, no iz moje kuhinje kud kuće najbrže nestaje – čokolada!“, priznaje glumica i odlična kuharica čiji recept za složenac s piletinom i grahom, izvrsno zimsko jelo prepuno odličnih namirnica i bogato okusima, donosimo u nastavku..

Složenac s piletinom i grahom

(za 6 do 8 osoba, srednje zahtjevno, 60 minuta)

Sastojci:

  • 1-3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 240 g pancete narezane na kockice ili tanke trakice
  • oko 500 g pilećih bataka
  • oko 500 g pilećih zabataka
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 250 g blage talijanske kobasice
  • 1 veći poriluk, tanko narezan
  • 1 srednji komorač, narezan na komade srednje veličine
  • 2 srednje ljutike, narezane na tanke polumjesece
  • 6 češnjeva češnjaka, narezanih na tanko
  • oko 800 g bijelog graha iz konzerve
  • 2 šalice pilećeg temeljca
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 2 grančice svježeg timijana, listići skinuti
  • 2 grančice svježeg ružmarina, listići skinuti i sitno nasjeckani
  • cvijet soli, usitnjeni ružmarin, listići timijana, maslinovo ulje, hrskavi grilani kruh – za posluživanje

 

Možda vas zanima... Zapečeni složenac od šampinjona sa sirom – ima li išta bolje od ovog? Recepti

 

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva.
  2. U gusenoj posudi od 5 litara zagrij maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj pancetu i poprži je sa svih strana, dok ne poprimi lijepu smećkastu boju i ne postane hrskava. Dok se panceta prži piletinu dobro posoli i popapri. Kad je panceta gotova, izvadi je i stavi na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.
  3. U masnoći od pancete poprži piletinu, sa svake strane po 5-6 minuta. Radi to u nekoliko serija, da ne napraviš "gužvu" u posudi – kako bi se piletina sa svih strana ravnomjerno zapržila. Potom poprži i kobasice, također po 5-6 minuta sa svake strane. Prženu piletinu i kobasice izvadi iz posude kako je što poprženo i stavi sa strane.
  4. Poprži poriluk, komorač i ljutiku, lagano posoli i dodaj malo papra. Dinstaj 7-8 minuta, dok povrće ne omekša i ne počne poprimati lijepu zlatno-smeđu boju. Umiješaj češnjak i dinstaj još 1 minutu, dok sve ne zamiriše. Umiješaj ocijeđeni grah, pileći temeljac, cherry rajčice, timijan i ružmarin, 1 žličicu soli i ½ žličice papra. Pusti da zavrije.
  5. Dok se temeljac grije, nareži kobasice na komade od cca 1,5 cm. Kad temeljac s grahom zavrije, smanji vatru na slabu i dodaj piletinu, pancetu i komade kobasice. Stavi u zagrijanu pećnicu i peci oko 40 minuta, odnosno dok se tekućina malo ne reducira te se na vrhu formira fina smećkasta korica, a rajčice se počnu raspadati.
  6. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi 10-ak minuta prije posluživanja, Po želji prilikom posluživanja možeš preliti s malo maslinova ulja i/ili posuti ružmarinom, timijanom te cvijetom soli, kao i grilanim kruhom.

 

Možda vas zanima... Pomiješaj i zapeci: Brza jela iz pećnice Recepti Možda vas zanima... Složenac od krumpira i šampinjona za brzinski ručak Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.