Recepti 20. srpnja 2023.

Profinjeno jelo od teletine u kojem je pršut zvijezda

pršut
Je li pršut zapravo glavna zvijezda ovog jela? foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo se jelo priprema s puno ljubavi i strpljenja, no konačan rezultat vrijedi svake uložene sekunde. Za što profinjeniji ukus posluži ga uz milanski rižoto (sa šafranom)

Ljeto je savršeno za lagane i fine zalogaje, no tko kaže da 'konkretno' jelo – u ovom slučaju teletina nadjevena pršutom, ne može biti podjednako sočna i zavodljiva.

Ako si ljubitelj jela saltimbocca alla Romana, jednog od najpopularnijih jela rimske kuhinje, onda će ti se svidjeti i ovaj recept jer također sljubljuje finu teletinu s pršutom, ali i aromatičnim umakom u kojem je kraljica – ljutika.

 

Teletina u umaku Možda vas zanima... Teletina u aromatičnom umaku osvaja sva osjetila Recepti

 

Talijanska kuhinja osvojila je svijet bogatstvom aroma i kombinacijama raznih okusa, pa se posebno veselimo pripremiti ovo profinjeno jelo koje je savršeno za neke svečanije prigode. Sviđa nam se kombinacija osušenih rajčica i bosiljka, s kojima se popunjavaju 'pukotine' u teletini, a sve je fino i sočno začinjeno umakom od ljutike i rajčica podlivenim bijelim vinom.

Ovo se jelo priprema s puno ljubavi i strpljenja, no konačan rezultat vrijedi svake uložene sekunde. Za što profinjeniji ukus posluži ga uz milanski rižoto (sa šafranom).

 | Author: Nel Pavletić/PIXSELL Teletina ispod peke foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Teletina nadjevena pršutom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 10 osušenih rajčica iz ulja
  • ½ vezice bosiljka
  • 1 kg teleće ruže
  • 5 ploški pršuta
  • žlica maslaca
  • žlica brašna
  • 4 ljutike
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 400 ml telećeg temeljca
  • 3 grapolo rajčice
  • sol i papar

 

Teletina Možda vas zanima... Brzi teleći odresci s koricom od krumpira Recepti

 

Postupak:

  1. Osušene rajčice dobro ocijedi (a ulje sačuvaj) pa ih nareži na trakice. Bosiljak isperi, posuši te mu otrgni listiće. Meso posuši i po dužini zareži 5 dubljih džepova s razmakom od 1,5-2 cm.
  2. U svaki džepić stavi po plošku pršuta smotanu po dužini, trakice osušenih rajčica i 5 listića bosiljka. Pečenku poveži kuhinjskim koncem te je natrljaj solju i paprom.
  3. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva pa u nju stavi plitku vatrostalnu zdjelu. U tavici zagrij 3 žlice ulja od rajčice pa prži meso sa svih strana oko 8 minuta. Onda ga premjesti u zagrijanu vatrostalnu zdjelu i peci oko 3 sata.
  4. Umijesi brašno s maslacem te stavi smjesu u hladnjak. Ljutike oljušti i nareži na sitne kockice. U tavici zagrij preostalo ulje 30 minuta prije kraja pečenja, propirjaj ljutiku da postane staklasta, podlij je vinom i kuhaj oko 2 minute. Potom dodaj temeljac, pusti da zavrije pa smanji vatru i kuhaj oko 20 minuta dok se ne zgusne.
  5. Rajčice zareži na vrhu u obliku križa, kratko ih blanširaj, oguli, razreži na četvrtine pa im izvadi sjemenke. Očišćeno meso rajčica nareži na kockice.
  6. Umak od ljutike procijedi, vrati na vatru da zakipi, umiješaj maslac s brašnom da se zgusne, umiješaj rajčice i kuhaj oko 1 minutu. Umak posoli i popapri prema ukusu.
  7. Pečenku nareži na ploške, a u umak od ljutike i rajčica umiješaj umak od pečenja.

 | Author: Thinkstock Pršut foto: Thinkstock

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.