Recepti 19. kolovoza 2020.

Ratatouille: Saznaj tajnu francuskog seoskog jela

Ratatouille
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Puno živih boja, raskošno, elegantno i estetski privlačno, ovo jelo doista jest 'Francuska na tanjuru' i ako do sada nisi, obavezno ga probaj!

Francusko seosko jelo, popularni ratatouille, neki vjerojatno nisu nikada probali, a smatramo kako bi trebali jer se radi o zaista ukusnom i zdravom prilogu. Osim toga, o njegovoj kvaliteti sigurno govori i činjenica da postoji istoimeni film u kojem je glavni junak, ni manje ni više, štakor Remy koji kritičaru hrane u restoranu odlučuje spremiti ovaj specijalitet iz Provanse. 

Prijevod imena samog jela označava glagol miješati u francuskom jeziku stoga ne čudi da se ono sastoji od mnoštva različitih namirnica i začina. Nadalje, njegovo prvo spominjanje u javnosti neki izvori vežu uz novine objavljene 1930 godine.

Zbog količine povrća koja se stavlja u ovo jelo, ratatouille odlikuje igra boja i okusa jer se miješaju okusi patlidžana, tikvice, paprike s finim začinima poput timijana, origana i mljevene papričice. Možeš ga poslužiti kao prilog mesnim jelima, ali, možeš ga jesti i samog uz komad hrskavog domaćeg kruha. 

 

ratatouille galette Možda vas zanima... Neodoljiv gurmanski užitak: Ratatouille pita s kozjim sirom None

 

Nama se posebno sviđa sam s kruhom, još topao i mirisan, a korica kuha lijepo hrska u našim ustima dok se miješaju mirisi i okusi pečenog povrća! A ako želiš, dok ga spremaš ili jedeš, usput možeš pogledati i spomenuti film. Na hrvatskom je on preveden kao 'Juhu-hu' (Ratatouille). Uživaj!

Sastojci:

  • 1 luk, tanko narezan na kolutiće
  • 2 češnja češnjaka, narezana na tanke ploškice
  • 250 mL pasirane rajčice
  • 1 žličica origana
  • 1/2 žličice suhe papričice u listićima
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 patlidžan, narezan na kolutiće
  • 1 zelena tikvica, narezana na tanke kolutiće
  • 1 crvena rog paprika, narezana na tanke kolutiće
  • sol i papar po želji
  • 1 žličica timijana

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. U ovalnu vatrostalnu posudu, na dno razmaži nekoliko žlica pasirane rajčice.
  3. Na dno raširi češnjak i luk te posipaj s paprom, soli i začinima.
  4. Narezano povrće počni slagati od vanjskog ruba prema unutra dok se ne popuni sav prostor pa svaki sloj premaži s nekoliko žlica pasirane rajčice dok se ne potroši sva rajčica i sve povrće; posoli i popapri te posipaj timijanom.
  5. Pokri s papirom za pečenje izrezanim u oblik posude u kojoj se peče  (da stane unutra te samo prekrije povrće).
  6. Peci 45 do 50 minuta, dok povrće ne bude mekano.

U slast!

 

Možda vas zanima... Lažni ratatouille: Cikla i krumpir u genijalnom složencu Špajza Možda vas zanima... Francusko ljeto: Ratatouille i aromatična teleća vratina Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.