Recepti 27. studenoga 2023.

Salata od pečene mrkve je odličan (blagdanski) prilog

Pečena mrkva
Salata od pečene mrkve odličan je (blagdanski) prilog foto: Natalie Behn/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova salata od pečen mrkve odličan je prilog pečenom mesu, i super fora da ponekad mrvu pripremimo na malo drugačiji način. A uopće nije komplicirano!

Nije uvijek potrebna duga lista (skupocjenih) sastojaka da bi se skuhalo genijalno, ukusno jelo koje će zadiviti sve tvoje goste. Ovdje je riječ o jednostavnoj salati u koju, uz pečene mrkve, idu i pečena ljutika, grančice timijana te malo zdrobljenog crvenog papra za laganu pikantnost.

Okus ljutike koja se topi u ustima i lagano karamelizirane mrkve, odlično dopunjava i malo naribane limunove korice te cvijet soli. I lišće mrkve možeš iskoristiti u ovoj salati te tako smanjiti otpad od hrane, ali i dodati malo boje gotovom jelu.

 

Pečeno povrće Možda vas zanima... Uz ove savjete pečeno povrće svaki put bude savršeno Špajza

 

Ako nemaš mrkve s lišćem, možeš iskoristiti nasjeckane ili natrgane listiće peršina. Također, možeš salatu posuti i svježim listićima timijana. odličan dodatak ovoj salati je i malo namrvljenog feta sira (u tom slušaju smanji količinu soli!), a fina je i sa svježim kravljim sirom.

 | Author: Anna Przepiorka/Unsplash Salata od pečene mrkve foto: Anna Przepiorka/Unsplash

Salata od pečene mrkve

(8 osoba, 75 minuta)

Sastojci:

  • 900 g mrkve (ako je moguće raznobojne)
  • 4 veće ljutike, oguljene i razrezane na četvrtine
  • 5 grančica svježeg timijana
  • 2 žlice maslinova ulja + dodatno za preliti prilikom serviranja
  • 1 žličica soli
  • ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
  • ½ žličice svježe zgnječenog crvenog papra
  • 2 žličice naribane limunove korice
  • cvijet soli, za posluživanje

 

juha od mrkve Možda vas zanima... Ljutkasta juha od mrkve s tajnim sastojkom Recepti

 

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Pleh obloži papirom za pečenje, Mrkve oguli i raspolovi po duljini.
  2. Mrkve, ljutiku i timijan stavi u pripremljeni pleh. Prelij uljem, pospi solju, crnim i crvenim paprom. Dobro izmiješaj i prekrij aluminijskom folijom. Peci 15 minuta.
  3. U međuvremenu operi i osuši lišće od mrkve (ili peršina). Grubo ga nasjeckaj – trebat će ti oko 1/3 šalice (1 šalica = 250 ml),
  4. Makni aluminijsku foliju i peci još 25-30 minuta, dok mrkve ne poprime laganu smećkastu boju.
  5. Izvadi iz pećnice i pusti da povrće još 10-ak minuta odstoji u plehu. Prebaci na pladanj za serviranje, ukloni pečene grančice timijana. Pospi naribanom limunovom koricom, cvijetom soli i narezanim listićima mrkve ili peršina. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.

 | Author: Maja Vujic/Unsplash Pečena mrkva foto: Maja Vujic/Unsplash

Isprobaj i ove recepte s mrkvom...

 

Krem juha od bundeve Možda vas zanima... Juha od pečenog povrća i feta sira Recepti Torta od mrkve Možda vas zanima... Imamo recept za najbolju tortu od mrkve na svijetu! Recepti Mrkva Možda vas zanima... Kad mrkva glumi tjesteninu! Recepti Lažni pommes frittes Možda vas zanima... "Pomfrit" od mrkve ukusna je i zdrava grickalica Recepti Mrkva Možda vas zanima... Pikantni quiche s mrkvom - ukusan i zdrav obrok Recepti Kolač od mrkve iz šalice Možda vas zanima... Kolač od mrkve u šalici - desert gotov u pet minuta Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.