Recepti 18. kolovoza 2023.

Slasni burgeri s karameliziranim lukom i hrskavom slaninom

Burger
Sočan ljetni burger sa slaninom foto: Tanja Pastuović Klaić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Gastro blogerica Tanja Pastuović Klaić osmislila je ovaj sočan i slastan recept za ljetne burgere, idealan za sve koji ljeti ne žele dugo kuhati, ali žele uživati u hrani. Za kuhanje je koristila vrhunske METRO Chef proizvode.

Sastojci za burgere: 

  • 850 g mljevene junetine 
  • sol 
  • papar 

Za umak:  

  • 2 žlice majoneze 
  • 2 žlice ljutog kečapa 
  • 2 žlice senfa 

Za karamelizirani luk: 

  • 500 g ljubičastog luka 
  • 2 žlice maslinovog ulja 
  • 1 žličica maslaca 
  • ½ žličice soli 
  • 1 žlica smeđeg šećera 
  • 50 ml aceto balsamica 

Dodatno:

  • 150 g slanine 
  • 150 g cheddar sira 
  • zelena salata 
  • kiseli krastavci 
  • rajčice 
  • 3-4 brioche peciva za burgere 

Sve namirnice za ovaj recept potraži u METRO centrima!

 | Author: Tanja Pastuović Klaić foto: Tanja Pastuović Klaić

 | Author: Tanja Pastuović Klaić foto: Tanja Pastuović Klaić

Pogledaj video:

Postupak:

Sve sastojke za umak pomiješajte i ostavite sa strane.  Od mljevene junetine oblikujte burgere. Ova količina mesa dovoljna je za 3 veća ili 4 manja/tanja burgera. Oblikovane burgere stavite u hladnjak na 30 minuta. 

 | Author: Tanja Pastuović Klaić foto: Tanja Pastuović Klaić

Za to vrijeme pripremite karamelizirani luk.  Ljubičasti luk očistite, prerežite na pola, a zatim narežite na trakice.  U tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte narezani luk. Na laganijoj vatri 10 minuta miješajte, zatim posolite i još 5 minuta lagano miješajte. Dodajte smeđi šećer i pustite da karamelizira još 10 minuta. Sada dodajte aceto balsamico, promiješajte pa nakon par minuta maknite s vatre i ostavite da se hladi.  Na zagrijanu gril tavu dodajte slaninu i pecite dok ne dobije lijepu boju s obje strane. 

 | Author: Tanja Pastuović Klaić foto: Tanja Pastuović Klaić

Burgere izvadite iz hladnjaka, dodatno ih još malo oblikujte, zatim posolite i popaprite. Stavite burgere na jako zagrijanu gril tavu i pecite 4-5 minuta, zatim okrenite, dodajte na vrh listiće sira pa pecite još 4-5 minuta, ovisno o debljini burgera. Sir će se bolje rastopiti ako na kratko poklopite tavu. 

Brioche peciva prerežite na pola, po želji premažite tankim slojem maslaca i tostirajte. Krastavce i rajčicu tanko narežite, saltu natrgajte na manje komade.  Složite burger. Donje pecivo premažite umakom, dodajte karamelizirani luk, na njega stavite burger sa sirom, zatim prženu slaninu, pa salatu, rajčicu  krastavce. Sve preklopite gornjim pecivom koje ste isto prethodno premazali umakom. 

 | Author: Tanja Pastuović Klaić foto: Tanja Pastuović Klaić

Dobar tek!

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:19 22. Kolovoz 2023.

    ok super