Recepti 22. prosinca 2023.

Što je Badnjak bez bakalara? Napravi brujet!

bakalar na crveno
Brudet od bakalara s palentom foto: Duško Marušić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Bijelo meso bakalara omiljena je delicija kojoj ovih blagdana mnogi neće moći odoljeti...

Bijelo meso bakalara omiljena je delicija kojoj ovih blagdana mnogi neće moći odoljeti. Kod nas ga obično povezujemo s Badnjakom, a običaj blagovanja bakalara posebno se njeguje u Dalmaciji. 

 | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Sušeni baklaar ove je godine stajao i po 45 eura po kilogramu! foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno.

Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Daljnja priprema ovisi o tradiciji i preferencijama kušača, a najčešće se priprema "na bijelo", "na crveno“, kao složenac ili pašteta.

Mi ti donosimo recepta za bakalar na crveno, odnosno na brujet (brodet).

 

Bakalar Možda vas zanima... Dva lica bakalara - na bijelo i portugalski Recepti

 

bakalar na crveno | Author: Duško Marušić/PIXSELL Brujet od bakalara foto: Duško Marušić/PIXSELL

 

Brujet od bakalara

Sastojci:

  • 1,5 kg sušenog bakalara
  • 3 kg krumpira
  • 30 dag pelata
  • 400 ml bijelog vina
  • 4 režnja češnjaka
  • sol
  • papar u zrnu
  • 5 dl maslinova ulja
  • 1 vezica peršinova lišća

 

Bakalar Možda vas zanima... Okruglice od bakalara i krumpira Recepti

 

Postupak:

  1. Bakalar namači na najmanje 24 sata (poželjno je na 3-4 dana) i najmanje jednom promijeni vodu. Zatim ga ocijedi i kuhaj u čistoj, lagano posoljenoj vodi. Kuhani bakalar izvadi, a vodu sačuvaj za temeljac. Očisti bakalar od kože i kostiju te natrgaj na manje komade.
  2. Krumpir nareži na ploške, a peršin i češnjak sitno nasjeckaj.
  3. U vatrostalnu posudu slaži red bakalara pa red krumpira dok ne napuniš posudu. Dodaj pelate, bijelo vino, maslinovo ulje, nasjeckani peršin, češnjak, sol i papar.
  4. Sve zalij temeljcem i kuhaj dok krumpir ne omekša.

 | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Prodaja bakalara na šibenskoj tržnici foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Isprobaj i ova sjajna jela s bakalarom...

 

Možda vas zanima... Bakalar s krumpirom i pancetom - lagani užitak na žlicu Špajza Možda vas zanima... Bakalar u najfinijem umaku naše je novo omiljeno jelo Recepti riblji specijaliteti Možda vas zanima... 11 sjajnih ribljih delicija za savršen Badnjak Špajza

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vip12345 17:00 23. Prosinac 2018.

    Tradicija konzumiranja bakalara je koliko znam karakteristična za Dalmaciju i to je u redu. U Slavoniji se oduvijek jeo šaran (imućniji som ili smuđ) i to je prilično skupa riba, pogotovo za današnje prilike. Platiti 200 kn za kg bakalara ... prikaži još! je za većinu Slavonaca besmislen luksus. A javio sam se za komentar upravo za to jer se smatra da se sve ono što se na bogatom zagrebačkom stolu nalazi mora naći svuda u RH. Takvo nametanje je uvredljivo. Autorica bi trebala o tome malo razmisliti.

  • vip12345 16:51 23. Prosinac 2018.

    Oduvijek me je smetala bahatost ljudi, a posebno u ove praznične dane. Vaš naslov "Što je Badnjak bez bakalara" nosi sa sobom dvije neoprostive tvrdnje: prvo, smatrate da oni koji nemaju na Badnjak bakalara i nisu neki katolici i drugo, ... prikaži još! bahato smatrate da svi mi mamo 200 kn za kilogram bakalara. Netko bi gospođi Šiždrak morao reći da ipak bude malo skromnija, jer ako je njoj Bogom dano da ima novaca, u redu, ali to nije privilegija svih. Još nešto! Slavonija NIKADA nije imala na trpezi bakalara!