Recepti 20. veljače 2017.

Ugrijte se toskanskim povrtnim savršenstvom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ribollita je svjetski poznata i omiljena toskanska juha od kruha i povrća koja će vas oduševiti jednostavnošću i bogatstvom okusa.

Ovo toskansko varivo radi se u bezbroj različitih verzija, ali osnovu čini nekoliko uvijek istih sastojaka: stari kruh, bijeli grah i jeftino povrće. Ime vuče od riječi "podgrijati“ jer se obično radila s ostacima minestrone juhe. Od uobičajene minestrone razlikuje se utoliko što je puno gušća i što u nju ne ide tjestenina.

Sastojci:

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • crveni luk
  • 2 mrkve
  • 1 poriluk
  • 2 režnja češnjaka
  • 400 g pelata
  • 1 žlica pasirane rajčice
  • pileći temeljac
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 400 g graha
  • 250 g špinata
  • 8 kriški ciabatte
  • 2 žlice parmezana

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Priprema:

  1. Luk i češnjak oljuštimo i nasjeckamo. Mrkve ogulimo i narežemo na komadiće. Poriluk očistimo i sitno nasjeckamo. Rajčice ocijedimo i nasjeckamo.
  2. Grah iz konzerve ocijedimo i isperemo. Špinat operemo i usitnimo.
  3. U loncu popržimo luk, mrkvu i poriluk na slaboj vatri. Dodamo češnjak i pržimo jednu minutu, pa rajčicu, pire od rajčice i temeljac. Posolimo i popaprimo prema ukusu. Povrće lagano zalijevamo pilećim temeljcem.
  4. Polovicu graha zgnječimo vilicom i stavimo u lonac. Pustimo da zavre, pa smanjimo vatru. Ostavimo da lagano ključa 30 minuta.
  5. Dodamo preostali grah i špinat. Pustimo da lagano vrije još 30 minuta. Kruh popržimo dok ne dobije zlatnu boju, stavimo dva komada u svaku zdjelicu za juhu i poškropimo maslinovim uljem.

Za posluživanje ulijemo juhu u zdjele, pospemo ribanim parmezanom i poškropimo s još malo maslinova ulja. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.