Recepti 19. rujna 2022.

Zapečeni špinat s kukuruzom – nespojivo? Ne, nego fino!

foto: Instagram screenshot
gastro postao gastro.24sata.hr
Je li vam ikada palo na pamet spojiti špinat s kukuruzom? Ako nije, ovo je idealna prilika da to isprobate! Nećete požaliti.

Znate one dane kad vam treba comfort food, odnosno hrana za utjehu? Da, one dane kakvih je s dolaskom jeseni ipak nešto malo više. Nije neka tajna da je ta hrana rijetko zdrava. Ne znači to da nas zdrava hrana ne može utješiti, ali nekako nam u tim trenutcima ipak više „legne“, složit ćete se.

E, pa za takve dane imamo jedan malo drukčiji recept, koji bi vam mogao postati omiljeni. Zapečeni špinat s kukuruzom. Zdravi špinat i kukuruz, a povrh svega fina, slasna, utješna mozzarella! Dodatni plus za mnoge je činjenica da je ovo francusko jelo ujedno i vegetarijansko jelo.

Možda vas zanima... Špinat "na tapeti": 4 jednostavna recepta za današnji ručak Recepti

A sad da vidimo kako se priprema!

Sastojci:

Bešamel umak

  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • ¼ šalice sirnog namaza
  • 1 žličica origana
  • 2 šalice mlijeka
  • Sol

Povrće

  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 4 režnja češnjaka, nasjeckanog
  • 350 grama svježeg špinata, nasjeckanog
  • 1 šalica kukuruza šećerca
  • 1 papra po želji

 Ostalo

  • ½ šalice ribane mozzarelle

Priprema:

  1. Zagrij tavu i pirjaj češnjak 30 sekundi. Dodaj špinat, papar i pusti da špinat malo „povene“. To će biti minutu, dvije. Ugasi vatru, umiješaj kukuruz i ostavi sa strane. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Sad treba napraviti bešamel umak. Na tavici ugrij maslac na srednjoj vatri. Kad se potpuno rastopi, umiješaj brašno i pirjaj 40-50 sekundi. Kad se dobro spoje, dodaj mlijeko, sol i origano. Miješaj na vatri dok smjesa ne postane gusta.
  3. Kad se smjesa zgusne, dodaj sirni namaz i miješaj dok se sve ne prožme. Po želji dodaj još soli ili papra.
  4. Umiješaj špinat i kukuruz u bešamel umak, te prebaci u posudu u kojoj se može peći. Po vrhu pospi ribani sir.
  5. Stavi posudu u pećnicu na 10 do 12 minuta, dok se sir ne otopi i ne postane lagano smeđ. Možeš uključiti opciju grill u pećnici, tako da se peče više odozgo.
  6. Izvadi iz pećnice i ostavi da se malo ohladi, te odmah posluži.

 

Možda vas zanima... Kremasta tjestenina sa špinatom i ricottom Recepti

 

Ovo je jelo sasvim dostatno samo, posebno kao međuobrok ili laganiji obrok. No, ako ovom dodaš neku salatu, ovo postaje bogat i fin obrok.  Ako se uspiješ odvojiti od ovog, možda možeš podijeliti s nekim. Iako, comfort food je nešto što se najčešće jede kad smo sami sa sobom. I to je ok!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.