Špajza 12. prosinca 2023.

Imamo recepte Borne Kotromanić iz 'Ribe na torti'

Riba na torti Borna Kotromanić
Borna Kotromanić chefu Ivanu Pažaninu priznala je da joj je pizza omiljeno jelo foto: Nova TV
gastro postao gastro.24sata.hr
Borna Kotromanić oduševila je svoje goste u emisiji "Riba na torti" veganskim menijem, a u tome je nije uspio omesti ni chef Ivan Pažanin svojim smicalicama. Borna je s nama podijelila recepte za svoja jela

Idućih pet dana u emisiji "Riba na torti" družit će se pet poznatih osoba – ekonomistica Borna Kotromanić, glazbenik Robert Mareković, bivša misica Mia Rkman, glumica Marina Kostelac i poznati food bloger Darko Kontin. Tko će se bolje snaći u ulozi domaćina, odoljeti izazovu chefa Ivana Pažanina, osvojiti najviše ribica i odnijeti pobjedu za najbolje pripremljenu večeru u svom domu, saznat ćemo u petak.

Prva je, u ponedjeljak, vrata svog doma otvorila Borna Kotromanić koja će istaknuti da joj kuhanje nikad nije bila dnevna obaveza te da joj je to veliki luksuz i životna sreća. Odrasla je uz djeda i baku kojoj je glavna obveza u danu bila priprema ručka te joj je s godinama postala i glavna frustracija, pa je u skladu s tim Borna odlučila kako ona neće voditi takav život.

 

Ivan Pažanin Možda vas zanima... Chef Ivan Pažanin vraća se na male ekrane! Najave

 

"Nije mi važna pobjeda, ni taj natjecateljski duh u odnosu na druge, ali sam ekstremno brutalno natjecateljski nabrijana u odnosu na sebe svakodnevno", iskreno je priznala Borna.

Ostatak ekipe složio se kako je Boran idealan kandidat za probijanje leda jer zna napraviti dobru atmosferu, a odmah po dolasku uspjela ih je iznenaditi kada im je najavila "Nazdravljamo bezalkoholnim napitkom, večeras će biti bezalkoholna večer".

Riba na torti Borna Kotromanić | Author: Nova TV Borna Kotromanić pripremila je vegansku večeru foto: Nova TV

"Ovaj tjedan je specifičan. Ja sam inače tu da bih malo olakšao, opustio atmosferu, ali ću ovaj tjedan malo zapapriti“, najavio je pak chef Ivan Pažanin koji će svakom kandidatu ovoga tjedna oduzeti po jednu namirnicu, ali će zauzvrat ponuditi zamjensku. Hoće li natjecatelji biti zadovoljni zamjenskim namirnicama ili će im to zakomplicirati kuhanje, vidjet ćemo u ostalim emisijama, a sudeći prema viđenom, Borni to nije predstavljalo problem.

Iako velika ljubiteljica mesa, Borna se odlučila za veganski meni u čast svojoj rođakinji Vesni Banović, koja joj je pomogla skuhati večeru. Svojim odličnim jelima oduševila je sve natjecatelje ovog tjedna, pa tako i food blogera i velikog mesoljupca Darka Kontina. Svi su joj dali po maksimalnih 5 bodova (ribica), što drugima neće biti lako nadmašiti.

U nastavku donosimo recepte Jamieja Olivera koji su Borni bili inspiracija za njezinu večeru. Kako joj je Pažanin zabranio da u svojim jelima koristi paprike, Borna ih je morala izbaciti iz svog taginea no mi ne moramo ;)

Riba na torti Borna Kotromanić | Author: Nova TV Borna Kotromanić foto: Nova TV

Otočna salata

(za 2 osobe, 15 minuta)

Sastojci:

  • 1 krastavac
  • 2 pita kruha
  • konzerva breskvi u sirupu
  • 120 g miješane lisnate salate
  • 60 g halloumi sira

Postupak:

  1. Gulilicom za povrće krastavac po duljini nareži na tanke trake, sredinu s košticama ukloni. Trakice krastavca stavi u zdjelu, posoli i popapri. Dodaj po 1 žlicu octa od crvenog vina i ekstra djevičanskog maslinova ulja. Tostiraj kruh, nareži  ga na trakice i aranžiraj uz rub posude za posluživanje.
  2. U veliku neprianjajuću tavu ubaci grubo narezane breskve te podlij sirupom u kojem su breskve bile u konzervi. Popapri. Zagrijavaj nekoliko minuta, dok ne izmiješaš listove salate s krastavcem. Salatu izmiješanu s krastavcima posluži na tanjur.
  3. Tavu dobro obriši kuhinjskim ubrusom te na njoj ispeci sir, ako ga koristiš. Neka se dobro zapeče sa svake strane. Pečeni sir stavi preko listova salate i na to stavi pečene breskve.

Riba na torti Borna Kotromanić | Author: Nova TV Borna Kotromanić oduševila je svojim veganskim menijem foto: Nova TV

Povrtni tagine

(6 osoba, 60 minuta)

Sastojci:

  • prstohvat šafrana
  • 4 češnja češnjaka
  • komad svježeg đumbira, dug oko 4 cm
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica marokanske mješavine začina ras el hanout
  • 1 žlica pirea od (sušenih) rajčica
  • 2,5 kg miješanog povrća narezanog na veće komade (patlidžani, tikvice, mrkve, cherry rajčice, luk, butternut tikva, raznobojne paprike)
  • 1 konzerva slanutka
  • 100 g sušenih marelica
  • 1 usoljeni limun
  • 300 g kus-kusa
  • ½ vezice raznog svježeg začinskog bilja (kopar, metvica, peršin…)
  • 20 g listića badema

 

Riba na torti Možda vas zanima... Što kad riba završi na torti?! Najave

 

Postupak:

  1. Šafran stavi u staklenku i prelij sa 500 ml kipuće vode, pusti da se infuzira.
  2. Oguli i sitno nareži češnjak i đumbir, ubaci u veliku posudu za složence zajedno sa 2 žlice ulja, kuminom, cimetom i ras el hanoutom.
  3. Dodaj pire od rajčice te prži nekoliko minuta uz stalno miješanje. Prelij vodom infuziranom šafranom. Povrće oguli i nareži u veće komade, dodaj u posudu.
  4. Dodaj slanutak, zajedno s njegovom tekućinom, grubo nasjeckaj sušene marelice i usoljeni limun (pazi da ukloniš koštice od limuna), dodaj soli i papra prema ukusu.
  5. Pusti da zavrije, pokrij, smanji vatru na slabu i pusti da lagano ključa oko 45 minuta, odnosno dok sve povrće ne omekša. Povremeno promiješaj.
  6. Kad je povrće gotovo potpuno mekano, kus-kus ubaci u vrelu vodu, posoli i popapri prema ukusu. Pusti da stoji poklopljeno oko 10 minuta, potom izmiješaj vilicom.
  7. Listiće svježeg začinskog bilja natrgaj, listiće badema lagano tostiraj.
  8. Tagine i kus-kus posluži posuto svježim začinskim biljem i tostiranim listićima badema.
  9. Kao umak uz ovo jelo možeš poslužiti jogurt izmiješan s harissa pastom.

Riba na torti Borna Kotromanić | Author: Nova TV Borna Kotromanić i Ivan Pažanin foto: Nova TV Riba na torti Borna Kotromanić | Author: Nova TV Borna Kotromanić, Robert Mareković, Marina Kostelac, Mia Rkman i Darko Kontin foto: Nova TV

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.