Špajza 04. kolovoza 2017.

Mala škola: Mediteranski vodič sireva

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo vam kratki pregled nekih od najboljih sireva Mediterana. U slast!

Parmigiano – Reggiano
Svi se slažemo da je Parmigiano–Reggiano kralj među mediteranskim sirevima, a dobiva se iz svježeg, nepasteriziranog kravljeg mlijeka. Ovaj sir najčešće se koristi za posipanje tjestenina, juha i rižota. Odličan je i u salatama, ali i narezan na kockice i jednostavno poslužen sa suhim voćem.

parmezan | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Halloumi
Halloumi je polumeki sir jedinstvene teksture i konzistencije koja sprječava njegovo topljenje. Priprema se od ovčjeg ili kozjeg mlijeka uz mali dodatak kravljeg mlijeka, a idealan je kada se pripremljen na grillu koristi u pripremi salata ili kao punjenje za razna jela.

Možda vas zanima... Očaravajuće dobra pita od špinata i sira Recepti



Ricotta
Ricotta je talijanski svježi sir koji je u svojem osnovnom obliku kremaste teksture i blagog, svježeg, slatkastog okusa. Ona zapravo nastaje kao nusproizvod jer se priprema od ostataka sirovina u proizvodnji sira. Ovaj kremasti sir ima vrlo raznoliku primjenu – može se koristiti u pripremi punjenja, uklopiti u fine dipove, a vrlo ga često koristimo i u pripremi različitih slastica.
Osim u kremastom obliku, postoji i prešana, soljena, a zatim sušena vrsta – ricotta salata. Ona je izrazito bijele boje i u obliku koluta. Ricotta salata, kao što sam naziv govori, najčešće se koristi u pripremi salata, ali je odlična i u jelima s tjesteninom te u sendvičima.

Krema od ricotte s okusom badema | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kozji sir
Ovaj osebujan francuski sir, poznatiji kao chevre (chevre je francuska riječ za kozu), priprema se od kozjeg mlijeka. Međutim, određene verzije ovog sira mogu se pripremati i miješanjem kozjeg i kravljeg mlijeka. Tekstura chevrea može varirati od polutvrdog do mekanog i mazivog što ga čini idealnim u pripremi tosta, dipova i salata.

Možda vas zanima... Slane pite spajaju sezonske plodove i omiljene sireve Recepti



Feta
Feta je poznati grčki klasik koji se tradicionalno priprema od ovčjeg ili kozjeg mlijeka, ali postoje i neke varijacije u kojima se koristi kravlje mlijeko. Tipična feta ima karakteristični užegao, blago kiseo i slani okus te čvrstu, glatku i kremastu teksturu. Možete je namrviti i koristiti u salatama, a odlično se uklapa i u različite juhe, dipove i sendviče.

Trokutići sa špinatom i feta sirom | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Pecorino
Pecorino je talijanski punomasni tvrdi sir koji se proizvodi od ovčjeg mlijeka. Izražene je arome i izuzetno oštrog i snažnog mirisa koji ovisi o vremenu zrenja. U većini slučajeva pecorino se može koristiti kao zamjena za parmezan dajući jelima izraženu aromu. Isprobajte ga u pogačama, tjesteninama ili salatama.

Možda vas zanima... Tim MIT-ja razvio genijalnu gastro aplikaciju Špajza
 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.