Špajza 27. prosinca 2023.

Jela od blagdanskih ostataka s potpisom Jamieja Olivera

Jamie Oliver
Jamie Oliver foto: Axel Heimken/DPA/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako ostatke božićnog ručka učiniti ponovno ukusnim i od njih napraviti odlična nova jela savjetuje slavni chef Jamie Oliver. Donosimo i njegova 3 recepta

Slavni chef Jamie Oliver nikada ne miruje. Nakon što nas je u proteklom razdoblju inspirirao brojnim božićnim receptima i savjetima kako da večera na Badnjak te božićni ručak prođu bezbolno i bez stresa, sada donosi niz novih, zanimljivih i ukusnih ideja za jela od ostataka s blagdanskog stola.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

"Kad se raspremi božićni stol, nastavlja se ukusno putovanje prepuno genijalnih novih jela od slasnih blagdanskih ostataka", poručuje Jamie koji preporučuje da od ostataka pripremimo rižoto od ostataka purice, sendviče s trganom puretinom, toad in a hole („žaba u rupi“, posebno jelo u kojem ostatke hrane povezuje slasni jorkširski puding), božićni štrudl, sladoledni kup od ostataka božićnih kolača, trifle od božićnih kolača.

Mi ti donosimo 3 Jamiejeve odlične ideje kako iskoristiti ostatke božićnog ručka – quesadille od ostataka purice, božićni quiche te affogato s ostacima božićnih deserata. Dobar tek!

 

Fini tart od panettonea Možda vas zanima... Jamie Oliver zna kako iskoristiti stari panettone Recepti

 

 | Author: Geraud Pfeiffer/Pexels Quesadille od ostataka puretine foto: Geraud Pfeiffer/Pexels

Quesadille od ostataka puretine

(4 osobe, 15 minuta, vrlo jednostavno)

Sastojci:

  • 8 tortilja
  • 8 žlica umaka od brusnica
  • 300 g ostataka pečene purice
  • 150 g camemberta
  • nekoliko grančica svježeg timijana

Postupak:

  1. Posloži 4 tortilje i svaku premaži ih sa 2 žlice umaka od brusnica, na to natrgaj ostatke puretine.
  2. Nareži camembert i posloži ga preko puretine, na to natrgaj listiće svježeg timijana. Svaku nadjevenu tortilju preklopite drugom tortiljom.
  3. Jednu po jednu tortilje zagrijavaj na tavi na srednjoj vatri.
  4. Nakon 2-3 minute, odnosno kada donji dio postane zlaćan i hrskav, preokreni tortilju i peci je na drugoj strani još par minuta.
  5. Izvadi tortilju na dasku i razreži je na četvrtine.

 | Author: Pixabay Božićni quiche foto: Pixabay

Božićni quiche

(8 osoba, 55 minuta + hlađenje, vrlo jednostavno)

Sastojci:

  • 375 g prhkog slanog tijesta
  • 3 velika jaja iz slobodnog uzgoja
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 g cheddara
  • 100 g ostataka kuhane šunke
  • 50 g stiltona
  • nekoliko grančica svježe kadulje

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
  2. Kalup za pite promjera 20 cm obloži tijestom, ispikaj tijesto vilicom i stavi ga u zamrzivač na 1 sat.
  3. Na ohlađeno tijesto stavi papir za pečenje, a potom 'utege' za pečenje naslijepo (u tu svrhu mogu poslužiti i sirova zrna graha, slanutka, riža…) Peci naslijepo 15 minuta, potom ukloni 'utege' i papir za pečenje i peci prazno tijesto još 5 minuta.
  4. U velikoj zdjeli istuci jaja i vrhnje. Grubo naribaj cheddar, nasjeckaj šunku i nadrobi stilton. Dodaj i natrgane listiće kadulje te svježe mljeveni crni papar. Sve skupa izmiješaj i pažljivo izlij u tijesto.
  5. Peci oko 25 minuta, odnosno dok površina nadjeva ne dobije zlatnosmeđu boju.
  6. Savjet više: Umjesto kuhane šunke, koju mi ne jedemo često za Božić, možeš koristiti ostatke pečene purice ili drugog mesa.

 | Author: Oak Bond Coffee Co/Unsplash Affogato od ostataka božićnih kolača foto: Oak Bond Coffee Co/Unsplash

Affogato od ostataka božićnih kolača

(1 osoba, 5 minut, vrlo jednostavno)

Sastojci:

  • 75 g ostataka božićnih kolača
  • 1 žličica kvalitetnog sladoleda od vanilije
  • 1 espresso kava
  • 1-2 amaretti keksa

Postupak:

  1. Ovo je brzi desert koji se može složiti u samo 45 sekundi, naglašava Jamie. Odličan je to recept koji uvijek možeš iskoristiti kad ti iznenadni gosti banu na vrata, ali i kad se tebi jede nešto slatko i želiš to sad i odmah. Odličan je to način da se ponovno u život vrate ostaci kolača koji su se možda već i sasušili, ili su ti jednostavno dosadili.
  2. Koristi šalice, čaše, ili zdjelice za posluživanje. U njih nadrobi ostatke (božićnih) kolača, potom na njih stavi po kuglicu sladoleda od vanilije te sve prilij espresso kavom.
  3. Nadrobi amaretti kekse i pospi preko ovog genijalnog deserta u čaši.
  4. Savjet više: Ako ovaj desert pripremaš djeci, koristi kavu bez kofeina.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

Imamo još puno sjajnih recepata s potpisom Jamieja Olivera...

 

kuhano vino Možda vas zanima... Napravi domaće kuhano vino po receptu Jamieja Olivera Recepti chili con carne Možda vas zanima... 3 odlična jela iz mikrovalne s potpisom Jamieja Olivera Špajza Jamie Oliver - krepko varivo s piletinom Možda vas zanima... Varivo s piletinom - recept slavnog Jamieja Olivera Recepti Kedgeree s graškom i škampima Možda vas zanima... Brzo jelo Jamieja Olivera s rižom, jajima i povrćem Recepti Možda vas zanima... Super recept za crumble s jabukama Jamieja Olivera Recepti Lagana panna cotta s jogurtom Možda vas zanima... Lagana panna cotta po receptu Jamieja Olivera Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.