Špajza 30. ožujka 2017.

Top 5 namirnica za preživjeti dijetu

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pronašli smo najbolje namirnice koje možete jesti kada ste na dijeti!

Za one koji paze na prehranu ili su na dijeti, upravo ove namirnice pomoći će im ostati sitima. 

Prema portalu Bodybuilding, kako biste suzbili glad, probajte koristiti neke od ovih namirnica. 

Iako nas dijeta tjera da stalno razmišljamo o hrani jer mislimo da premalo jedemo, možda bismo uz pomoć ovih 5 namirnica to mogli izbjeći!

1. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bogato je omega-3 masnim kiselinama. No, uz njih, maslinovo ulje sadrži u puno oleinske kiseline. Kada oleinska kiselina dođe u tanko crijevo, pretvara se u oleoylethanolamide  - hormon koji putuje do završetaka živaca u mozgu te pomaže suzbiti osjećaj gladi. 

maslinovo-ulje | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

2. Proteini sirutke (whey protein)

Ovi proteini sadrže mnogo leucina i bioaktivnih spojeva koji pomažu snažnom suzbijanju gladi. Proteini sirutke sadrže najviše leucina među proteinima. Leucin mozgu, točnije hipotalamusu, šalje signale o sitosti pa tako konzumacijom ovih proteina brzo postižemo sitost. Stoga je upravo ovaj protein čest sastojak napitaka za sportaše.

3. Raženi kruh

Žitarice od cjelovitog zrna pomažu postići osjećaj sitosti tako što usporavanjem probave pojačavaju osjećaj sitosti. Zbog veliko udjela vlakana, cjelovitim žitaricama je potrebno dulje da se razgrade. Posebno je to izraženo kod raži zato što je bogata neceluloznim polisaharidima koji na sebe vežu vodu. Što na kraju dovodi do toga, da, kada pojedete primjerice raženi kruh, on će na sebe vezati više vode, što će u konačnici rezultirati time da ćete imati osjećaj kako ste siti.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

4. Meso

S obzirom na to da se proteini iz mesa puno dulje razgrađuju, i meso je na listi namirnica koje smanjuju osjećaj gladi. za one koji pak ne jedu meso, postoji niz zamjena - poput soje, badema, graha, sjemenki suncokreta, jaja, mliječnih proizvoda itd.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

5. Umjetna sladila

Iako možda i nisu najbolji izbor za suzbijanje gladi, vrlo često posežemo za napicima poput energetskih pića, sokova i slično koji sadrže umjetna sladila. Neka istraživanja su pokazala kako upravo umjetna sladila pomažu u suzbijanju osjećaja gladi. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.