Iako prvotno veganska/vegetarijanska, ova divna i slasna grickalica zapravo je nešto što može jesti bilo tko. A i trebao bi! Zašto? Zato što je kelj jedno sjajno i zdravo povrće!
Kelj je bogat vitaminima A, C, K i B6 te dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, magnezijem, kalijem, kalcijem, fosforom i bakrom.
Ima vrlo malo kalorija - na 100 g ima tek 27 kalorija. Svakodnevnom konzumacijom kelja, povećavate unos minerala, vitamina te ostalih hranjivih tvari. Također, kelj pomaže ojačati imunitet, jača kosti, vid, poboljšava probavu te poljepšava kosu, kožu i nokte.
Uz sve navedeno, kelj je i odličan antioksidans - upravo zbog količine vitamina C koju sadrži tako da bismo ga svakako trebali konzumirati što više.
A jedan sjajan način kako konzumirati kelj jest i u obliku hrskavog i ukusnog čipsa!
Sušenjem kelj zadržava svoja hranjiva svojstva, a dodavanjem maslinova ulja, himalajske soli i začina po želji, dobiva i fantastičan okus!
Najbolji način za pripremu čipsa od kelja jest da listove dobro operete - trebat će vam oko 6 - 7 listova za jednu pripremu čipsa. Potom listove dobro osušite - na krpi ili papirnatim ručnicima. Odrežite i srednji, bijeli dio (koji je malo tvrđi) kako bi se čips ravnomjerno posušio.
Kada ste listove narezali na željenu veličinu, pripremite od maslinovog ulja, soli i omiljenog začina, smjesu u koju ćete ga uvaljati i potom peći (sušiti). Ako ne želite maslinovo ulje, možete koristiti i tahini. Također, začinjavanje ovog čipsa je potpuno slobodno pa možete na primjer staviti parmezan, dimljenu papriku, čili papričicu u listićima, papar, curry, garam masalu, kurkumu ili što god volite!
Naravno, nemojte pretjerati s maslinovim uljem kako ne bi bilo premasno - na ovu količinu kelja dovoljna je jedna žlica ulja.
Svaki komad kelja ili pokapajte dressingom ili ga kratko umočite i slažite na papir za pečenje. Ovako pripremljen, možete ostaviti i na zraku na sat vremena da se dressing upije.
I na kraju, zagrijte pećnicu na 70 - 80 stupnjeva i stavite kelj da se posuši. Ovaj proces može trajati sat do dva (ili i više ako ste stavili više kelja) a pratite razinu pečenja rukom - popipajte kelj i ovisno o tome kako je hrskav, gotov je! Pećnicu nemojte zatvoriti do kraja - stavite primjerice kuhaču kojom ćete ostaviti pećnicu malo otvorenu da zrak može izaći.
i to je to! Sjajna i zdrava grickalica je gotova, a možete ju poslužiti primjerice uz domaći humus.