Špajza 13. travnja 2017.

Najpoznatiji hrvatski food bloger otkriva uskršnje tajne

Darko Kontin
foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Darko je uspješan mladi bloger koji se krije iza popularne Darkove web kuharice. Dok na gastronomskom polju niza uspjehe, mi smo ga nakratko prekinuli i od njega zatražili pokoji uskršnji savjet...

Darko Kontin čovjek je od nekoliko talenata. Osim što uspješno odrađuje sezonu u svojim apartmanima na moru, veliku strast predstavlja mu i vođenje gastronomskog bloga. Tako je s početničke zaljubljenosti u hranu i kuhanje stasao u cijenjenog food blogera na domaćoj sceni.

Uhvatili smo ga između snimanja novih gastro kreacija i zamolili da nam udjeli koji savjet o uskršnjim specijalitetima. Što za njega predstavlja dobar uskršnji stol, boji li jaja i prelazi li nakon Uskrsa na laganiju hranu kako bi očuvao liniju, otkrio nam je u kratkom intervjuu.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Jesi li inače čovjek od blagdana ili samo od blagdanske hrane?

Čovjek od blagdanske hrane sam sigurno, ali volim i blagdane bez obzira na hranu. Ne toliko zbog samih blagdana i onog što slave, koliko zbog toga što je to vrijeme kada se obitelj okupi na jednom mjestu pa se imamo svi prilike lijepo družiti, ali i vidjeti nakon dužeg vremena. Pogotovo u današnje vrijeme kad smo sve češće i sve duže razdvojeni svatko na svojoj strani.

Gdje se nalaziš ove godine za Uskrs? S kime ćeš ga proslaviti?

Nažalost ovaj Uskrs neću ići kući zbog nekih neodgodivih poslovnih obaveza koje imam oko blagdana. Ali se nadam da ga neću sam proslaviti, već da ću barem na kratko odvući neke prijatelje od blagdanskog stola da se podružimo, a i da se malo razgibaju prije nego što krenu na kolače.

Što za tebe čini dobar uskršnji stol?

Prvenstveno dobro društvo i atmosfera za stolom. Tek onda dolazi hrana. Kada je hrana u pitanju ne mogu zamisliti Uskrs bez kuhanih jaja. Ona su mi prva asocijacija kada pomislim na Uskrs i hranu taj dan.

Što se u tvojoj kući već tradicionalno priprema za Uskrs?

Kako sam rodom iz Prigorja kod nas se tradicionalno priprema šunka u kruhu, kuhana jaja i još neko pečenje koje ide obično za večeru. Naravno tu ne smijem zaboraviti navest ni veću količinu mladog luka kojeg zadnjih godina s posebnim guštom ne jede samo starija sestra već joj se u tome i osobno pridružim.
 

Darkova-pinca | Author: Davor Višnjić/PIXSELL foto: Davor Višnjić/PIXSELL


Jesi li sklon modernoj adaptaciji uskršnjih klasika ili se više držiš tradicije?

Znam da ću kod kuće i kod bake uvijek biti dočekan s tradicionalnim uskršnjim ručkom, i tome se uvijek jako veselim jer su to jela i okusi s kojima sam odrastao i uvijek će za mene biti određena vrsta comfort hrane. S druge strane, kako volim isprobavati neka nova jela sklon sam i takvim eksperimentima, ali te adaptacije i isprobavanja obično ostavim za dan poslije Uskrsa kada od preostalih namirnica pokušam napraviti nešto novo i zanimljivo.

Postoje li neki inozemni klasici koje voliš pripremati u domaćim varijantama, primjerice američka ili istočnjačka jela?

Istočnjačku kuhinju jako volim ali nekako mi njezini okusi ne pašu za vrijeme blagdana kada očekujem ipak drugačiju hranu na stolu. Američka kuhinja je već druga priča, pa u njoj znam često tražiti inspiraciju i prilagoditi ju našim namirnicama i običajima. Pogotovo ako su to jela koja kombiniraju neko voće uz šunku, kao što je to bio ananas koji sam uz nju pripremao prije par godina. A i nema tog jela od kuhanih jaja koje Amerikanci nisu isprobali pa i tu nađem dosta inspiracije.

Prelaziš li u danima nakon Uskrsa na laganiju hranu s obzirom na raskoš blagdanskih jela?

Ne prelazim. Smatram kuhanu šunku, jaja i luk (povrće) laganom hranom pa nema potrebe da se tu dodatno limitiram, he he.

Jesi li se okušao u bojanju pisanica na prirodan način? Imaš li kakav dobar savjet?

Bojanje pisanica na prirodan način prepuštamo baki. Mi smo joj znali pomagati kada smo bili mlađi, ali danas ne više toliko pošto se vidimo na ručku kada su pisanice već obojene i čekaju da ih razbijemo. Sjećam se iz mladosti da s njima nema previše posla. Samo treba biti strpljiv i pričekati da ljuska od luka napravi svoj posao.
 

Uskrsna jaja | Author: Stockfood foto: Stockfood
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.