Prvi korak u kreiranju novog ruha vječnog uskršnjeg klasika bit će nabava šunke. Izabrati možete između već kuhanih i onih kojima će trebati barem sat vremena kuhanja po kili. Takva se šunka kuha u hladnoj vodi s nekoliko zrna papra, lovorovim listom, a dobrodošlo je i bijelo vino.
Šunku kuhajte na laganoj vatri pa za to vrijeme pripremite tijesto za kruh. Kukuruzno brašno najprije prelijte vrelom vodom i pustite da upije, dodajte bijelo brašno, suhi kvasac ili pak svježi kvasac koji ste najprije kratko ostavili u toplom mlijeku sa žličicom brašna i šećera. Udio kukuruznog brašna neka bude manji od količine bijelog brašna kako biste dobili što ljepše, kompaktnije tijesto. Dodajte i manji komadić otopljenog maslaca, oko 80 grama. Pustite da se diže oko dva sata, dok se ne udvostruči.
Kada se tijesto diglo, razvaljajte ga ovisno o veličini šunke. Šunku najprije osušite papirnatim ručnicima, a zatim je upakirajte u tijesto. Dobro zatvorite sa svih strana i pustite da se diže još oko sat vremena.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, kruh prebacite na kalup za pečenje, a prije samog stavljanja u pećnicu na tijestu izbušite rupe kako bi šunka mogla disati.
Kruh pecite oko sat vremena po kili šunke ili dok ne poprimi zlatnu boju i dobije hrskavu koricu. Šunku u kruhu poslužite uz neizbježan hren i kuhana jaja pa uživajte u slasnoj uskršnjoj gozbi.
Dobar tek!