Šunka u kruhu neizostavna je na našem stolu na Uskrs! No, iako je to nezaobilazni klasik koji se godinama ne mijenja, ponekad želimo malo promijeniti recept.
Prvi korak u kreiranju novog ruha vječnog uskrsnog klasika bit će nabava šunke. Izabrati možete između već kuhanih i onih kojima će trebati barem sat vremena kuhanja po kili. Takva se šunka kuha tako da ju staviš u hladnu vodu s nekoliko zrna papra, lovorovim listom, a dobrodošlo je i bijelo vino.
Dok se šunka kuha, zamijesi tijesto za kruh
Šunku kuhaj na laganoj vatri i za to vrijeme pripremi tijesto za kruh. Kukuruzno brašno najprije prelij vrelom vodom i pusti da je upije, dodaj bijelo brašno, instant kvasac ili pak svježi kvasac koji se aktivirao u toplom mlijeku sa žličicom brašna i šećera.
Udio kukuruznog brašna neka bude manji od količine bijelog brašna da dobiješ što ljepše, kompaktnije tijesto. Dodaj i oko 80 grama rastopljenog maslaca. Pusti da se tijesto diže oko 2 sata, dok se ne udvostruči u volumenu.
Šunka u kruhu
Razvaljaj tijesto i u njega umotaj kuhanu, ohlađenu šunku
Kada se tijesto diglo, razvaljaj ga ovisno o veličini šunke. Šunku najprije osuši papirnatim ručnicima, a zatim je upakiraj u tijesto. Dobro zatvori sa svih strana i pusti da se diže još oko sat vremena.
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, kruh prebaci na pleh. a prije samog stavljanja u pećnicu na tijestu izbuši rupe kako bi šunka mogla 'disati'.
Kruh peci oko sat vremena po kilogramu šunke ili dok ne poprimi zlatnu boju i dobije hrskavu koricu. Šunku u kruhu posluži uz neizbježan hren i kuhana jaja pa uživaj u slasnoj uskršnjoj gozbi.