Kolumne 11. travnja 2017.

Po starinski: Uskrsni slavonski perec

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Uskrs samo što nije, a ja sam odlučio donijeti neke prijedloge recepata koji su Vam možda nepoznati, ali su svakako zaslužili da dobiju svoju pažnju i da možda pronađu svoje mjesto na vašem stolu.

Prvi od takvih je ovaj slavonski perec koji je zapravo jedan “siromaški” kolač i sama priprema ne zahtijeva gotovo nikakvo kulinarsko znanje, ali je dosta efektan i djeca mu se jako raduju i uživaju u njemu, dok ga odrasli većinom ostavljaju kao ukras svom domu u blagdansko vrijeme.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Kolač je tvrd i pomalo bez nekog posebnog, ali ugodnog okusa, barem originalna verzija, jer se sačinjen samo od jaja, brašna i malo soli. Njegov izgled, koji po nekima simbolizira Kristovu krunu, a po nekima cvijet - čini ga idealnim stanovnikom uskrsne gozbe.

Sirnica Možda vas zanima... Tradicionalna pinca: 7 recepata za starca i klinca! Recepti

Pogledajte recept pa možda nekoga odlučite darivati ovim komadićem slavonske tradicije.

Sastojci:
  • 3 jaja
  • oštro brašno
  • prstohvat soli

    Dodatno:
     
  • 2 kuhana jaja

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Navedena tri jaja je potrebno umutiti pjenjačom te im dodavati oštrog brašna toliko da se umijesi glatko tijesto. Količina brašna varira ovisno o veličini jaja pa nisam naveo točne mjere, ali neka Vas to ne obeshrabri. Meni je danas bilo potrebno oko 150 g na tri manja kokošja jaja. Posoliti i još malo mijesiti kako bi tijesto bilo polutvrdo.
  2. Podijeliti na dva dijela i razvaljati u pravokutni oblik. S jedne od dužih strana zarezati do pola tj. na trakice kako bi dobili “krunu”. Preklopiti po dužini i kružno savinuti te s malo vode ili bjelanjka spojiti krajeve.
  3. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok se kruna ne podigne - po prilici desetak minuta.
  4. U sredinu staviti kuhano i obojeno jaje te ili poslužiti ili darivati drage ljude.
Šunka-u-kruhu Možda vas zanima... Zvijezda uskrsnog stola: Šunka u omotaču od kruha Recepti

Dodatno:
  1. U posudu staviti litru vode, 2 žlice octa i čim više kore crvenog luka te 2 jaja.
  2. Kuhati 15 minuta, ugasiti vatru i ostaviti jaja još barem sat vremena u vodi.
  3. Izvaditi ih i posušiti te premazati sa slaninom zbog sjaja.


Uživajte!

Vedrana, odnosno Začinjeno s ljubavlju - pratite na: Instagramu, Blogu i Facebooku!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.