Prvi od takvih je ovaj slavonski perec koji je zapravo jedan “siromaški” kolač i sama priprema ne zahtijeva gotovo nikakvo kulinarsko znanje, ali je dosta efektan i djeca mu se jako raduju i uživaju u njemu, dok ga odrasli većinom ostavljaju kao ukras svom domu u blagdansko vrijeme.
Kolač je tvrd i pomalo bez nekog posebnog, ali ugodnog okusa, barem originalna verzija, jer se sačinjen samo od jaja, brašna i malo soli. Njegov izgled, koji po nekima simbolizira Kristovu krunu, a po nekima cvijet - čini ga idealnim stanovnikom uskrsne gozbe.
Pogledajte recept pa možda nekoga odlučite darivati ovim komadićem slavonske tradicije.
Sastojci:
- 3 jaja
- oštro brašno
- prstohvat soli
Dodatno:
- 2 kuhana jaja
Priprema:
- Navedena tri jaja je potrebno umutiti pjenjačom te im dodavati oštrog brašna toliko da se umijesi glatko tijesto. Količina brašna varira ovisno o veličini jaja pa nisam naveo točne mjere, ali neka Vas to ne obeshrabri. Meni je danas bilo potrebno oko 150 g na tri manja kokošja jaja. Posoliti i još malo mijesiti kako bi tijesto bilo polutvrdo.
- Podijeliti na dva dijela i razvaljati u pravokutni oblik. S jedne od dužih strana zarezati do pola tj. na trakice kako bi dobili “krunu”. Preklopiti po dužini i kružno savinuti te s malo vode ili bjelanjka spojiti krajeve.
- Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok se kruna ne podigne - po prilici desetak minuta.
- U sredinu staviti kuhano i obojeno jaje te ili poslužiti ili darivati drage ljude.
Dodatno:
- U posudu staviti litru vode, 2 žlice octa i čim više kore crvenog luka te 2 jaja.
- Kuhati 15 minuta, ugasiti vatru i ostaviti jaja još barem sat vremena u vodi.
- Izvaditi ih i posušiti te premazati sa slaninom zbog sjaja.
Uživajte!
Vedrana, odnosno Začinjeno s ljubavlju - pratite na: Instagramu, Blogu i Facebooku!