Najsočnija sirnica ili pinca neizostavan je dio uskrsnog blagdanskog stola i simbolizira ne samo blagdane, nego i tople proljetne dane pred nama. Iako gotovo svaka obitelj ima vlastiti recept za pincu, jedan od najboljih svakako je onaj Nevene Josipović, autorice bloga Mama drama. Ako za ovaj Uskrs i ti želiš pripremiti pincu, imamo recept koji uvijek uspije.
Uskrsna pinca je dio tradicije
Uz mladi luk, svježi sir, jaja i šunku, pinca je obavezni dio uskršnjeg tradicionalnog doručka, posebno u primorskim dijelovima Hrvatske. Danas je pinca popularna diljem zemlje i rado ju poslužuju čak i kontinentalci.
Točan tvorac pince nije poznat, no nagađa se kako je nastala još u vrijeme Mletačke Republike. Zanimljivo je da je pinca poznata i kao sirnica, no sir nije dio recepta. Nekada se umjesto kvasca koristilo "usireno" tijesto zbog čega je ime ostalo i danas.
Karakterističan oblik pince
Uskrsna pinca ima posebno žutu boju, ali i karakterističan oblik koji joj daje urezivanje prije pečenja. Tradicionalno postoje dvije opcije urezivanja - u obliku križa i u obliku trokrake zvijezde.
U nekim obiteljima se u sredini pince radi malo udubljenje kako bi nakon pečenja u njega stala pisanica. Koji god oblik urezivanja odabereš, svakako pripazi da sam urezani oblik ne premažeš žumanjkom kako bi pinca dobila poznati kontrast boja tijekom pečenja.
Recept za najsočniju pincu dolazi iz kuhinje Nevene Josipović, autorice bloga Mama drama. Potraži ga u nastavku...
Uskrsna pinca - recept by Mama drama
Sastojci:
- 35 dag oštrog brašna
- 15 dag glatkog brašna
- 1 kockica svježeg kvasca
- 10 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 80 grama maslaca
- 2 dcl mlijeka
- prstohvat soli
- 3 žumanjka
- naribana korica 1 naranče i 1 limuna
- 2 žlice rakije
- 1 žlica ruma
- 1 žumanjak za premazivanje
Postupak:
- Kvasac razmuti u malo mlakog mlijeka. Maslac rastopi u 2 dcl toplog mlijeka.
- U posudu stavi glatko i oštro brašno, dodaj šećere, sol, žumanjke, naribane korice limuna i naranče, rakiju i rum. U pripremljene sastojke dodaj kvasac i rastopljeni maslac s mlijekom.
- Sastojke miješaj kuhačom, dobro sjedini i lupaj da zrak ulazi u tijesto. Zatim ostavi na toplom 15 minuta.
- Tijesto izvadi na pobrašnjenu podlogu, lagano premijesi, napravi dvije kugle i lijepo ih oblikuj.
- Tijesto stavi na tepsije na papir za pečenje, prekrij krpom te ostavi na toplom da se dižu, nekih 20 do 25 minuta.
- Pećnicu zagrij na 170°C.
- Prije pečenja pince zareži nožem u obliku trokrake zvijezde. Sve osim tog reza premaži žumanjkom.
- Stavi ih peći 20 minuta na 170°C te ih zatim prekrij aluminijskom folijom i peci još 25 do 30 minuta. Probaj ih čačkalicom jesu li su gotove - ako se tijesto ne hvata za čačkalicu, gotove su.
- Izvadi pince iz pećnice i posipaj šećerom u prahu ili granulama šećera. Ostavi da se ohlade i uživaj u svakom zalogaju!