Recepti 12. travnja 2017.

Tradicionalna pinca: 7 recepata za starca i klinca!

Sirnica
1/3
Karina Šiždrak
gastro postao gastro.24sata.hr
Među uskrsnim delikatesama osobito se ističe tradicionalno slatko pecivo, poznato kao pinca u kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Primorju ili kao sirnica u Dalmaciji.

Posebna uskrsna peciva po svojoj raznolikosti nešto zaostaju za božićnima no čine važan dio uskrsnog obrednog jela zbog čega ih domaćice pripremaju s posebnom pažnjom. Vrste peciva variraju od regije do regije, a najčešće se pripremaju na Veliku subotu i nose na blagoslov s ostalom hranom.

Među uskrsnim delikatesama osobito se ističe tradicionalno slatko pecivo, poznato kao pinca u kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Primorju ili kao sirnica u Dalmaciji. Riječ je o slatkom kruhu od bijelog brašna, mlijeka, jaja, šećera i masnoće aromatiziranom grožđicama, rumom, koricom limuna ili naranče. Uobičajeno je okruglog oblika s "križem" po sredini koji simbolizira razapinjanje Isusa Krista.

pinca | Author: tihauzemljislatkisa tihauzemljislatkisa
Pincu je u vremenu prije Uskrsa moguće kupiti u trgovinama, ali pravu mekoću i željenu aromu postići ćete pripremiti je li je kod kuće, stoga iskušajte naš recept.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 2 vrećice suhog ili 8 dag svježeg kvasca
  • 25 dag margarina
  • 0,35 l mlijeka
  • 40 dag šećera
  • 6 žumanjka
  • 2 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • Limunova kora, narančina kora
  • Rum

Priprema:

1. Kvasac zamutiti u malo mlijeka, šećera i brašna i ostavite da se diže.

2. Umutiti preostalo brašno, margarin, mlijeko, šećer, jaja, žumanjke, vanilin šećer, rum, kore od limuna i naranče i to dodati u prethodnu smjesu. Mijesiti dok tijesto ne postane tvrdo. Pokriti i pustiti da se diže 3 - 4 sata. Tijesto razdijeliti na 3 - 4 dijela i oblikovati okrugle dijelove pince. Staviti na zamašćeni papir, pokriti i dizati 1 1/2 - 2 sata.

3. Svaku pincu zarezati u tri kraka od sredine prema kraju, premazati jajetom i posuti tucanim šećerom. Peći na 200 stupnjeva jedan sat.

 

Za dodatnu inspiraciju donosimo vam još nekoliko recepata:

Splitska sirnica

Vlaška sirnica

Bodulska sirnica

Pinca bez jaja

Darkova pinca

Anjina pinca

Sašina pinca

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.