Recepti Uskrs 17. travnja 2025.

HREN je nezaobilazan sastojak uskrsnog stola

Hren
Hren - bez njega uskrsna šunka nije tako fina
foto: Shutterstock
Uskrsni blagdanski stol bez hrena nezamisliv je jednako kao i proljeće bez visibaba.

Hren je zeljasta biljka iz obitelji latinskog naziva brassicaceae. Ova poznata samonikla biljka bijelog korijena karakterističnog okusa i mirisa potječe iz središnje i jugoistočne Europe, a danas je rasprostranjena po cijelome svijetu. 

Hren je starim Grcima bio lijek i afrodizijak

Poznato je kako se hren koristio još u vremenu prije Krista, a stari Grci koristili su ga kao lijek i afrodizijak. Njegovu vrijednost objašnjava i stara uzrečica koja kaže: "Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata".

Osim korijena koji se najčešće koristi svjež u kombinaciji s mesnim jelima, u kulinarstvu se mogu koristiti i mladi listovi koji se uglavnom pripremaju na salatu. 

Hren Možda vas zanima... Hren će svakoj juhi dati notu pikantnosti Recepti

Rijeka: Bogata ponuda svježeg povr?a na gradskoj tržnici  | Author: Goran Kovacic/PIXSELL Hren foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Uskrs nam je pred vratima, a mi vam donosimo nekoliko ideja za jela s hrenom, ovim nezaobilaznim sastojkom. 

Možda vas zanima... Kombinacija koja osvaja: Namaz od lososa i hrena Recepti Krumpir salata Možda vas zanima... Kremasta krumpir salata s hrenom i koprom None pogacice Možda vas zanima... Pogačice s hrenom Kolumne Možda vas zanima... Tafelspitz - kuhana govedina na bečki način, u umaku od hrena Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.