Mekan kao pinca, šaren kao pisanica i pun simbolike, ovaj kruh nije samo lijep - on je slatka priča o Uskrsu koju će svi voljeti
Ovaj uskrsni kruh ima dugu povijest — vuče korijene iz talijanske i grčke tradicije, gdje se pekao još u srednjem vijeku. Oblik vijenca simbolizira krunu od trnja, a tri trake tijesta koje se pletu predstavljaju Sveto Trojstvo.
Kao ukras na ovaj uskrsni kruh idu sirova jaja obojena prirodnim, jestivim bojama i, ne, ne trebaš ih kuhati unaprijed - skuhat će se dok se kruh bude pekao. Samo ih oboji dok se tijesto diže, pa ih kasnije lagano utisni u tijesto.
Više od običnog slatkog kruha
Ovaj recept za dizano tijesto nalik je briocheu: obogaćeno je mlijekom, jajima i maslacem. Diže se polako, ali ravnomjerno, pa imaš vremena pripremiti sve ostalo.
Kad se ovaj slastan uskrsni kruh ispeče, postaje središnji dio uskrsnog stola. I da, stvarno je ukusan - slatkast, mekan, i savršen i uz kavu i uz uskrsnu šunku. Sretan Uskrs i dobar tek!
Slatki uskrsni kruh
foto: Natalie Behn/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Uskrsni kruh s pisanicama
35 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
Suncokretovo ulje
Mlijeko
1
šalica
Šećer
0,60
šalica
Instant kvasac
2,50
žličica
Brašno
4,50
šalica
Sol
2
žličica
Jaje
6
kom
Maslac
0,50
šalica
Voda
1
šalica
Alkoholni ocat
2
žličica
Jestiva boja
Postupak
Namaži uljem veliku zdjelu za pečenje. U zdjelici ili mjerici pomiješaj ugrijano mlijeko i 1 žličicu šećera; pospi kvasac po vrhu. Pusti da stoji dok se ne zapjeni, otprilike 8 minuta.
U velikoj zdjeli samostojećeg miksera nastavkom za tijesto pomiješaj brašno, sol i preostalih 1/2 šalice šećera. Dodaj smjesu s kvascem i 2 jaja.
Miksaj dok ne dobiješ vrlo mekano tijesto, oko 5 minuta. Pojačaj na srednje jaku brzinu i dodaj maslac, jednu po jednu žlicu, dobro miksajući nakon svakog dodavanja, dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki zdjele, oko 15 minuta.
Prebaci tijesto u nauljenu zdjelu, pokrij i ostavi da se diže na toplome dok se ne udvostruči, oko sat do sat i pol.
U međuvremenu, podijeli 1 šalicu kipuće vode u dvije zdjele. U svaku dodaj 1 žličicu octa i željenu jestivu boju za jaja. U svaku boju stavi po jedno od 4 preostala jaja i pusti ih da stoje 5-10 minuta, ovisno o tome koliko intenzivnu boju želiš. Pomoću šupljikave žlice izvadi ih i ostavi da se osuše na rešetki postavljenoj iznad lima.
Stavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 190 °C. Obloži veliki lim papirom za pečenje.
Na lagano pobrašnjenoj površini podijeli tijesto na 3 dijela. Svaki dio razvaljaj u traku dugu oko 40 cm.
Položi trake paralelno na pripremljeni lim. Stisni krajeve zajedno na vrhu i ispleti ih u čvrstu pletenicu. Spoji krajeve u krug i pritisni da se spoje.
Utisni obojena jaja u tijesto između traka. Pokrij tijesto i ostavi da se ponovno diže dok se ne udvostruči, oko 30 minuta.
Premaži kruh umućenim jajetom i po želji pospi šarenim mrvicama.
Peci kruh dok ne postane zlatno-smeđ, oko 30 minuta. Pusti da se malo ohladi prije posluživanja.