Recepti Uskrs 10. travnja 2025.

Uskrsni kruh s pisanicama baš kao iz starih kuharica

Uskrs
35 MIN
30 MIN
10
SREDNJE
uskrsni kruh
Slatki uskrsni kruh
foto: Natalie Behn/Unsplash
Mekan kao pinca, šaren kao pisanica i pun simbolike, ovaj kruh nije samo lijep - on je slatka priča o Uskrsu koju će svi voljeti

Ovaj uskrsni kruh ima dugu povijest — vuče korijene iz talijanske i grčke tradicije, gdje se pekao još u srednjem vijeku. Oblik vijenca simbolizira krunu od trnja, a tri trake tijesta koje se pletu predstavljaju Sveto Trojstvo.

Kao ukras na ovaj uskrsni kruh idu sirova jaja obojena prirodnim, jestivim bojama i, ne, ne trebaš ih kuhati unaprijed - skuhat će se dok se kruh bude pekao. Samo ih oboji dok se tijesto diže, pa ih kasnije lagano utisni u tijesto.

Više od običnog slatkog kruha

Ovaj recept za dizano tijesto nalik je briocheu: obogaćeno je mlijekom, jajima i maslacem. Diže se polako, ali ravnomjerno, pa imaš vremena pripremiti sve ostalo.

Kad se ovaj slastan uskrsni kruh ispeče, postaje središnji dio uskrsnog stola. I da, stvarno je ukusan - slatkast, mekan, i savršen i uz kavu i uz uskrsnu šunku. Sretan Uskrs i dobar tek!

uskrsni kruh | Author: Natalie Behn/Unsplash Slatki uskrsni kruh foto: Natalie Behn/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Uskrsni kruh s pisanicama
35 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Mlijeko 1 šalica
  • Šećer 0,60 šalica
  • Instant kvasac 2,50 žličica
  • Brašno 4,50 šalica
  • Sol 2 žličica
  • Jaje 6 kom
  • Maslac 0,50 šalica
  • Voda 1 šalica
  • Alkoholni ocat 2 žličica
  • Jestiva boja
Postupak
  1. Namaži uljem veliku zdjelu za pečenje. U zdjelici ili mjerici pomiješaj ugrijano mlijeko i 1 žličicu šećera; pospi kvasac po vrhu. Pusti da stoji dok se ne zapjeni, otprilike 8 minuta.


  2. U velikoj zdjeli samostojećeg miksera nastavkom za tijesto pomiješaj brašno, sol i preostalih 1/2 šalice šećera. Dodaj smjesu s kvascem i 2 jaja.

    Miksaj dok ne dobiješ vrlo mekano tijesto, oko 5 minuta. Pojačaj na srednje jaku brzinu i dodaj maslac, jednu po jednu žlicu, dobro miksajući nakon svakog dodavanja, dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki zdjele, oko 15 minuta.


  3. Prebaci tijesto u nauljenu zdjelu, pokrij i ostavi da se diže na toplome dok se ne udvostruči, oko sat do sat i pol.


  4. U međuvremenu, podijeli 1 šalicu kipuće vode u dvije zdjele. U svaku dodaj 1 žličicu octa i željenu jestivu boju za jaja. U svaku boju stavi po jedno od 4 preostala jaja i pusti ih da stoje 5-10 minuta, ovisno o tome koliko intenzivnu boju želiš. Pomoću šupljikave žlice izvadi ih i ostavi da se osuše na rešetki postavljenoj iznad lima.


  5. Stavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 190 °C. Obloži veliki lim papirom za pečenje.

    Na lagano pobrašnjenoj površini podijeli tijesto na 3 dijela. Svaki dio razvaljaj u traku dugu oko 40 cm.

    Položi trake paralelno na pripremljeni lim. Stisni krajeve zajedno na vrhu i ispleti ih u čvrstu pletenicu. Spoji krajeve u krug i pritisni da se spoje.


  6. Utisni obojena jaja u tijesto između traka. Pokrij tijesto i ostavi da se ponovno diže dok se ne udvostruči, oko 30 minuta.


    Uskrsni kruh s pisanicama



  7. Premaži kruh umućenim jajetom i po želji pospi šarenim mrvicama.


  8. Peci kruh dok ne postane zlatno-smeđ, oko 30 minuta. Pusti da se malo ohladi prije posluživanja.


Ispeci i ove uskrsne kruhove!

Casatiello Možda vas zanima... Napuljski uskrsni vijenac je slastan blagdanski zalogaj Recepti Kruh s komadićima šunke Možda vas zanima... Uskrsna inovacija: kruh s komadićima šunke Recepti Možda vas zanima... Pinca - uskrsni klasik koji budi uspomene Kolumne Šunka-u-kruhu Možda vas zanima... Zvijezda uskrsnog stola: Šunka u omotaču od kruha Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.