Prema definiciji, casatiello je napuljska riječ, izvedena iz latinske riječi caseus, a znači - sir. Uz puno popularniju slanu verziju, postoji i ona manje poznata, ali jednako ukusna - slatka.
Podrijetlo ovog rustikalnog napuljskog uskrsnog kruha seže unatrag mnogo stotina godina. Zapravo, prvi dokazi ovog tradicionalnog recepta mogu se pratiti još u antičkoj Grčkoj, gdje nalazimo reference na kruh začinjen različitim sastojcima: plakountes. Ova vrsta grčkog kruha tada je dobila naziv, uz neke lokalne varijacije - caseus.
Simboli Uskrsa i duga tradicija
Iako je to tradicionalni uskrsni recept, casatiello se ne poslužuje na Uskrsnu nedjelju, već se nudi obitelji i prijateljima počevši od Velike subote, ali nikako prije. Na Uskrsni ponedjeljak miče se sa stola za vrijeme ručka.
Prije svega, njegov kružni oblik i jaja (simboli uskrsnuća) pričvršćena na vrhu križevima od tjestenine simboliziraju krunu od trnja koju je nosio Isus Krist i mučeništvo koje je podnio za spasenje svih. Drugi snažno simboličan element je prisutnost sira pecorino, sira od ovčjeg mlijeka kojim se hrani janje, podsjećajući na janjce žrtvovane Bogu u Starom zavjetu.
Tradicionalno se ovaj punjeni kruh radi u okruglom kalupu, a sadrži mješavinu vode, svinjske masti, puno papra i pivskog kvasca. Također je obogaćen raznim vrstama sireva, a u njemu se kriju pecorino i suhomesnati proizvodi.
Casatiello - napuljski vijenac
(za 6 osoba)
Sastojci - za tijesto:
- 30 dag brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 krumpir
- 17 dag maslaca
- 3 jaja
- 15 dag kuhane šunke
- 15 dag dimljenog sira
- sol
Sastojci - za umak:
- 10 dag maslaca
- 8 dag brašna
- 1 dl mlijeka
- sol
- po 5 dag sira gruyerea i naribanog parmezana
Postupak:
- Zagrij maslac za umak, dodaj brašno i miješaj na sasvim niskoj temperaturi da dobiješ svijetlu zapršku.
- Umiješaj hladno mlijeko, posoli i kuhaj 20 minuta uz stalno miješanje. Makni sa štednjaka pa primiješaj obje vrste sira, miješajući da se otopi, zatim u brašno umiješaj prašak za pecivo i dodaj malo vode da dobiješ povezano tijesto.
- Skuhaj, oguli i protisni krumpir. Dodaj ga brašnu, posoli, umiješaj otopljeni maslac i jaja. Čvrsto izmiješaj.
- Šunku i sir nareži na kockice pa umiješaj u tijesto. Oblikuj vijenac i peci otprilike 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
- Vijenac posluži hladan s pripremljenim umakom.