Recepti 05. travnja 2023.

Napuljski uskrsni vijenac je slastan blagdanski zalogaj

Casatiello
Casatiello foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalno se napuljski uskrsni kruh casatiello radi u okruglom kalupu, a sadrži mješavinu vode, svinjske masti, puno papra i pivskog kvasca. U njemu se kriju sir pecorino i suhomesnati proizvodi

Prema definiciji, casatiello je napuljska riječ, izvedena iz latinske riječi caseus, a znači - sir. Uz puno popularniju slanu verziju, postoji i ona manje poznata, ali jednako ukusna - slatka.

Podrijetlo ovog rustikalnog napuljskog uskrsnog kruha seže unatrag mnogo stotina godina. Zapravo, prvi dokazi ovog tradicionalnog recepta mogu se pratiti još u antičkoj Grčkoj, gdje nalazimo reference na kruh začinjen različitim sastojcima: plakountes. Ova vrsta grčkog kruha tada je dobila naziv, uz neke lokalne varijacije - caseus.

 | Author: Shutterstock Casatiello foto: Shutterstock

Simboli Uskrsa i duga tradicija

Iako je to tradicionalni uskrsni recept, casatiello se ne poslužuje na Uskrsnu nedjelju, već se nudi obitelji i prijateljima počevši od Velike subote, ali nikako prije. Na Uskrsni ponedjeljak miče se sa stola za vrijeme ručka.

Prije svega, njegov kružni oblik i jaja (simboli uskrsnuća) pričvršćena na vrhu križevima od tjestenine simboliziraju krunu od trnja koju je nosio Isus Krist i mučeništvo koje je podnio za spasenje svih. Drugi snažno simboličan element je prisutnost sira pecorino, sira od ovčjeg mlijeka kojim se hrani janje, podsjećajući na janjce žrtvovane Bogu u Starom zavjetu.

 

Možda vas zanima... Ukusna i dekorativna uskrsna peciva s jajima Kolumne

 

Tradicionalno se ovaj punjeni kruh radi u okruglom kalupu, a sadrži mješavinu vode, svinjske masti, puno papra i pivskog kvasca. Također je obogaćen raznim vrstama sireva, a u njemu se kriju pecorino i suhomesnati proizvodi.

 | Author: Shutterstock Casatiello foto: Shutterstock

Casatiello - napuljski vijenac

(za 6 osoba)

Sastojci - za tijesto:

  • 30 dag brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 krumpir
  • 17 dag maslaca
  • 3 jaja
  • 15 dag kuhane šunke
  • 15 dag dimljenog sira
  • sol

Sastojci - za umak:

  • 10 dag maslaca
  • 8 dag brašna
  • 1 dl mlijeka
  • sol
  • po 5 dag sira gruyerea i naribanog parmezana

 

Punjeni zečići od tijesta Možda vas zanima... Zečići punjeni makom za najslađi Uskrs Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrij maslac za umak, dodaj brašno i miješaj na sasvim niskoj temperaturi da dobiješ svijetlu zapršku.
  2. Umiješaj hladno mlijeko, posoli i kuhaj 20 minuta uz stalno miješanje. Makni sa štednjaka pa primiješaj obje vrste sira, miješajući da se otopi, zatim u brašno umiješaj prašak za pecivo i dodaj malo vode da dobiješ povezano tijesto.
  3. Skuhaj, oguli i protisni krumpir. Dodaj ga brašnu, posoli, umiješaj otopljeni maslac i jaja. Čvrsto izmiješaj.
  4. Šunku i sir nareži na kockice pa umiješaj u tijesto. Oblikuj vijenac i peci otprilike 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
  5. Vijenac posluži hladan s pripremljenim umakom.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.