Špajza 08. kolovoza 2023.

Pokvareno pivo? Izbjegni tu situaciju!

Pivo
Što kad pivu istekne rok otisnut na etiketi? foto: Jose Hernandez Uribe/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Nema goreg nego na kraju napornog radnog dana otvoriti pivo i nakon gutljaja-dva shvatiti da mu je prošao rok trajanja

Tko još provjerava rok trajanja na limenci ili boci piva? Vjerojatno nitko - ali mnogo je onih koji su tek nakon par gutljaja shvatili da nešto nije u redu s njihovim pivom.

 

Možda vas zanima... Pivski riblji tacosi - toliko ukusni da ih se nećeš moći zasititi Recepti

 

Otkako kupujemo u velikim trgovačkim lancima, često pivo nabavljamo na akcijama. Kad je cijena povoljna, lakše se odlučujemo u kolica s proizvodima staviti veću količinu – u ovom slučaju, karton ili gajbu piva.

 | Author: Adam Wilson/Unsplash Pivo u bocama i limenkama možeš čuvati na sobnoj temperaturi, ali kraće će zadržati originalan okus foto: Adam Wilson/Unsplash

Po dolasku kući pivo ostavljamo u smočnici ili garaži, pa ponekad tamo ostane dulje no što bi trebalo, naročito ako u međuvremeno popunjavamo zalihe. Ako pivo predugo stoji, može li mu isteći rok trajanja?

Stručnjaci tvrde da prvo moramo razmisliti što točno u ovom slučaju znači "rok trajanja". Na pivskoj ambalaži obično piše "Najbolje upotrijebiti do", što označava vremenski okvir do kad pivo zadržava originalni okus. Pivo će i dalje biti sigurno za piće čak i nakon ovih datuma, ali možda neće biti tako ukusno kao što je bilo bliže datumu proizvodnje.

 | Author: Marina Zaharkina/Unsplash Ako se čuva u hladnjaku, ovisno o stilu, pivo može trajati i nekoliko godina foto: Marina Zaharkina/Unsplash

Svaka pivska boca ili limenka sadrži i malu količinu zraka, koji starenjem oksidira i može može promijeniti okus piva. Ako je pivo u hladnjaku i neotvoreno, može trajati nekoliko godina, ali to ovisi o stilu piva i njegovoj gustoći.

 

Možda vas zanima... Kremasta juha od tamnog piva i cheddara Kolumne

 

Oksidacija i sunčeva svjetlost dva su uzroka zbog čega se tvoje pivo može pokvariti. Izravna sunčeva svjetlost može pivu dati neugodan miris, stoga je najbolji način da produžiš život svom pivu čuvati ga u hladnjaku. (Poseban hladnjak za pivo je vrlo dobra ideja.)

 | Author: Aleksander Fox/Unsplash Kad mu istekne rok trajanja, okus piva bi mogao postati "tanak" foto: Aleksander Fox/Unsplash

Pivo koje je uskladištenu u hladnom prostoru može trajati i do dvije do tri godine nakon isteka roka trajanja. Ali ako ga čuvaš na sobnoj temperaturi, iskoristi ga najkasnije do 4 do 6 mjeseci nakon roka trajanja. Uvriježeno vjerovanje da će pivo dobiti neugodan miris ako se kreće između hladnjaka i sobne temperature samo je mit – slobodno ga od kuhinjskog ormarića vrati u hladnjak.

 

Kozice s pimentom i lager pivom Možda vas zanima... Genijalna kombinacija: Kozice u umaku od piva Recepti

 

Pivo najdulje traje ako ga držiš u prostoru koji je hladan i nije izložen sunčevoj svjetlosti. A ako ne uspiješ popiti sve pivo do isteka roka trajanja, upotrijebi ga za kuhanje – missGastro ima puno recepata koji uključuju pivo!

 

Kuhanje s vinom Možda vas zanima... Kako kuhati s vinom, pivom i žestokim pićima Špajza Možda vas zanima... Recept za najsočniju puretinu u pivu Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.