Špajza 13. lipnja 2019.

Sataraš: Tri jednostavna recepta za obožavano starinsko jelo

Sataraš
foto: Tanja Pastuović Klaić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Mirisno pečeno povrće i prije nego dođe na stol u obliku sataraša mnoge od nas vraća u djetinjstvo....

Vjerojatno su svi barem jednom u životu probali ovo divno povrtno jelo, zvano satarašOkusi i mirisi kojima je prožet, najbolje dolaze do izražaja ljeti, kada imamo svježe povrće ubrano u vrtu no, s obzirom na to da su nam sve namirnice potrebne za pripremu istog dostupne cijele godine, možemo ga raditi bilo kada kad nam padne na pamet. Što nas posebno veseli!

Postoje razne izvedbe sataraša i gotovo svatko tko ga priprema tvrdi kako je baš njegov najbolji jer ga najbolje priprema!

sataras | Author: Deadaliz foto: Deadaliz

Također, neki ga pripremaju na svinjskoj masti, neki na suncokretovom ulju, a neki na maslinovom, pa i između njih također postoje određene tenzije, jer jasno, svatko misli da je njegov način najbolji i da daje najbolji sataraš.

No, postoje i oni malo hrabriji koji u sataraš stavljaju jaje - nama se ova verzija iskreno baš i ne sviđa, no, o ukusima se ne raspravlja pa tako nećemo suditi ni o tome. Neki pak, stavljaju prženu slaninu, što isto nije možda baš najsretniji izbor jer tada miris slanine preuzima sve one divne mirise koje daje povrće.

 

Sataraš Možda vas zanima... Sataraš: Povrće na maksimumu Recepti

 

Sataraš se više priprema u Slavoniji i Baranji, nego što je to na primjer u ostalim dijelovima Hrvatske. Pretpostavlja se da sataraš dolazi iz susjedne nam Mađarske pa je možda zato više poznat u ovim dijelovima bližim granici s istom.

Kako god, sataraš je nešto što zaista volimo i najbolji nam je kada ga jedemo još toplog, s domaćim kruhom

Sataras | Author: Tanja Pastuović Klaić foto: Tanja Pastuović Klaić

Ovaj odlični povrtni užitak, možete jesti i s njokima čime dobivate najbolje glavno jelo.

Uobičajeni sastojci za sataraš su luk, crvena, žuta i zelena paprika i češnjak. Po želji, možete ga nadograditi povrćem poput tikvica i patlidžana, ali najbolji je ovaj s osnovnim sastojcima jer upravo oni daju daj specifičan okus kojeg se sjetimo kada nam netko spomene sataraš.

Ako vam se sada, kad ste se prisjetili ovog divnog jela s povrćem, jede upravo sataraš, donosimo nekoliko prijedloga za pripremu istog.

Sataraš: Povrće na maksimumu

Brzi ljetni sataraš

Dva fantastična recepta za pravi domaći sataraš

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.