Špajza 10. siječnja 2024.

Svi ukusni razlozi da više ne bacaš ulje iz riblje konzerve

riblja konzerva
Ribu iz konzerve volimo, a odlično je i ulje u kojem je stajala foto: Karen Laårk Boshoff/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Ulje iz riblje konzerve puno je okusa, i zato ga treba iskoristiti za oplemenjivanje okusa brojnih jela

Kada za neko jelo, ili zalogaj, koristiš ribu iz konzerve, obično iskoristiš samo ribu – ulje i konzervu redovito bacaš, jedva čekaš da se riješiš tog 'groznog' ulja. No mi imamo odlične, ukusne razloge zašto to trebaš prestati raditi.

Ulje u kojem je u konzervi stajala riba, bez obzira na to radi li se u maslinovom, suncokretovom ili biljnom, puno je okusa. Često se uz konzervu, osim ribe i ulja, dodaju i komadići limuna, čili papričice, sušene rajčice i slično, koji također doprinose okusu. Ali i sama riba oplemenjuje okus tog ulja, naročito ako se radi o inćunima.

 

Sardine u konzervi Možda vas zanima... Kako otvoriti konzervu bez otvarača? Špajza Sushi s tunom Možda vas zanima... Uživaj u ljutim sushi rolicama s tunom iz konzerve Recepti

 

Oplemenjuje okus tvojih jela

Zato drugi put kad iskoristiš ribu iz konzerve – sardine, tunu, morske plodove, skušu… - iskoristi i ulje u kojem je riba odležavala. Ovo ulje može se koristiti za sva jela u kojima malo riblji okus neće 'smetati' – od sotiranog povrća, do dresinga za salatu. Ulje iz riblje konzerve samo će ova jela podignuti na novu, višu razinu.

Super ideja je i prženje ribljih fileta na ulju iz riblje konzerve, ili pak izrada dresinga za salatu caprese. Možeš ovo ulje premazati preko šnita kruha, zapeći i uz dodatak rajčica, drugog povrća i/ili sira dobit ćeš genijalne bruskete.

 | Author: Alleksana/Pexels Ulje iz riblje konzerve preuzelo je od ribe puno finih okusa foto: Alleksana/Pexels

Korištenje ribe iz konzerve posljednjih je godina postalo trend te se očekuje da će isti, s obzirom na skupoću i inflaciju, još više buknuti u ovoj godini. No mi ne slijedimo slijepo trendove već učimo i primjenjujemo one koji nam se čine dobri i korisni, a ovaj definitivno jest.

I slavni chefovi kuhaju s ribom iz konzerve

Od ribe iz konzerve mogu se pripremiti razna maštovita jela, a koriste ih i brojni slavni chefovi. A kako i inače volimo iskoristiti hranu do posljednje iskoristive mrvice, ideja o korištenju ulja iz riblje konzerve jako nam se sviđa.

 | Author: Alleksana/Pexels Riba iz konzerve foto: Alleksana/Pexels

Evo još nekoliko ideja, a slobodno nam i ti javi neku od svojih ideja kako iskoristiti ulje iz riblje konzerve. Ulje iz konzerve tune tako možeš iskoristiti za prženje ribe u tavi, a možeš ga ubaciti i u razne umake i namaze poput humusa.

Ulje iz riblje konzerve odlično se može iskoristiti i u pripremi jela iz woka, a u kombinaciji s paprikom ili sušenim rajčicama može biti sjajan namaz, odnosno umak u tvom sendviču iz snova.

 | Author: Alleksana/Pexels Inćuni iz konzerve puni su okusa, kao i njihovo ulje foto: Alleksana/Pexels

A evo još ideja za jela s namirnicama iz konzerve...

 

tuna iz konzerve Možda vas zanima... Tunu iz konzerve pripremi na 3 odlična, brza načina Recepti Kolica za shopping Možda vas zanima... 5 jeftinih namirnica koje uvijek treba imati kod kuće Špajza Grah Možda vas zanima... Ne ubacuj grah iz konzerve u jelo u zadnji trenutak! Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.