Konzerva tunjevine jedan je od omiljenih sastojaka iz smočnice – može dugo stajati, ukusna je, a ako te glad napala iznenada samo je moraš otvoriti, dodati malo maslinova ulja, eventualno posoliti i popariti, i – spremna je za jelo! No s konzervom tune možemo napraviti i prava mala čuda ako se samo malo više potrudimo i damo si mašti na volju.
Naravno, sa salatom od tunjevine kakvu svi poznajemo (tjestenina, luk, majoneza i ostalo dodaci) ne možeš nikada pogriješiti, no donosimo ti nove ideje što napraviti s tunjevinom iz konzerve a da je fino, brzo gotovo i pristupačno. Imamo recept za fini zapečeni složenac s tunjevinom (gotovo sa samo pola sata!), potom francuski klasik – salatu Nicoise (trebat će ti 45 minuta) te najbrže jelo tjesteninu s puttanesca umakom (gotovu za samo 15 minuta!) u koji se obično stavljaju inćuni, no mi smo se ovaj put odlučili za tunjevinu! I jako nam je fino…
Zapečeni složenac s tunjevinom
Složenac s tunjevinom
(za 6-8 porcija)
Sastojci:
- 170 g tjestenine s jajima
- 115 g tunjevine iz konzerve
- 1 žlica repičina ulja
- 1 manji luk, sitno nasjeckan
- 2 stabljike celera, sitno nasjeckane
- sol, svježe mljeveni crni papar
- 350 g krem juhe od gljiva
- 2 šalice naribanog sira cheddara
- 1 šalica zamrznutog graška
- 115 g zdrobljenog čipsa od krumpira
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 250 stupnjeva. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju. Sačuvaj 1/2 šalice vode od kuhanja tjestenine, nakon što je procijediš. Umiješaj tu vodu u krem juhu.
- U međuvremenu, zagrij ulje na srednjoj vatri, dodaj luk i celer, posoli i popapri. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok povrće ne omekša, 5-7 minuta. Dinstano povrće izmiješaj s tjesteninom, tunjevinom iz konzerve, graškom i naribanim sirom. Stavi u posudu za složenac te po vrhu pospi zdrobljeni čips.
- Peci dok ne porumeni, 10-ak minuta. Posluži odmah, vruće.
Salata Nicoise
Salata Nicoise
(za 6-8 porcija)
Sastojci:
- 1 manja ljutika, nasjeckana na sitno
- 1 šalica maslinova ulja
- ¼ šalice vinskog octa
- 2 žlice dijon senfa
- sol, svježe mljeveni crni papar
- 680 g kuhanog mladog krumpira
- 2 šalice zelenih mahuna
- 4 velika jaja, tvrdo kuhana
- 6 listova rimske salate
- 2 šalice cherry rajčica
- ¼ šalice listića svježeg peršina, nasjeckanih
- 1 manji svežanj rotkvica, narezanih na pola
- 2 šalice tunjevine iz konzerve
- 1 šalice otkoštenih maslina
- 1 žlica kapara
- 6 fileta inćuna
Postupak:
- Zajedno izmiješaj sjeckanu ljutiku, ulje, ocat i dijon senf. Dodaj sol i papar.
- Mladi krumpir skuhaj i ocijedi te ih raspolovi. Mahune skuhaj i ocijedi. Kuhana jaja nareži na polovice ili četvrtine.
- Složi listove rimske salate na veliki pladanj, na to stavi krumpire, mahune, jaja, rajčice, peršin, rotkvice, masline, kapare i inćune. Prelij s pola količine dresinga. Ostatak dresinga posluži sa strane, ako si netko želi dodati još.
Tjestenina s ljutim puttanesca umakom
Tjestenina s ljutim puttanesca umakom s tunjevinom
(za 6 porcija)
Sastojci:
- 450 g penna (ili pužića)
- 1 šalica tunjevine iz konzerve
- 1 žličica grubo usitnjenog crvenog papra
- 3 šalice gotovog marinara umaka
- ½ šalice nasjeckanih crnih maslina
- sol
- 1/4 šalice listića svježeg bosiljka
Postupak:
- Penne skuhaj prema uputama na pakiranju.
- Tunjevinu i zdrobljeni crveni papar zagrij zajedno na ulju i prži na srednjoj vatri oko 2 minute.
- Umiješaj marinara umak, nasjeckane masline i 1/8 žličice soli. Dinstaj oko 5 minuta dok se sve dobro ne zagrije i sjedini.
- U umak dodaj skuhanu tjesteninu i malo vode od kuhanja tjestenine. Dodaj natrgane listiće bosiljka.
- Protresi lonac dok se sve dobro ne izmiješa. Posluži odmah, a za ukras možeš po želji dodati još koji listić bosiljka.