Recepti 06. ožujka 2023.

Večera u zadnji čas: 3 sjajna recepta s tunom iz konzerve

Tunjevina
3 brza, fina i jeftina jela s tunjevinom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Salata Nicoise, genijalni složenac s tunjevinom zapečen u pećnici ili pak tjestenina s ljutim puttanesca umakom s tunjevinom - izbor je na tebi. Sva tri jela odlična su i neće naštetiti tvom kućnom budžetu

Konzerva tunjevine jedan je od omiljenih sastojaka iz smočnice – može dugo stajati, ukusna je, a ako te glad napala iznenada samo je moraš otvoriti, dodati malo maslinova ulja, eventualno posoliti i popariti, i – spremna je za jelo! No s konzervom tune možemo napraviti i prava mala čuda ako se samo malo više potrudimo i damo si mašti na volju.

 

Pašteta od tune Možda vas zanima... Najbolja pašteta od tune spremna u trenu Špajza

 

Naravno, sa salatom od tunjevine kakvu svi poznajemo (tjestenina, luk, majoneza i ostalo dodaci) ne možeš nikada pogriješiti, no donosimo ti nove ideje što napraviti s tunjevinom iz konzerve a da je fino, brzo gotovo i pristupačno. Imamo recept za fini zapečeni složenac s tunjevinom (gotovo sa samo pola sata!), potom francuski klasik – salatu Nicoise (trebat će ti 45 minuta) te najbrže jelo tjesteninu s puttanesca umakom (gotovu za samo 15 minuta!) u koji se obično stavljaju inćuni, no mi smo se ovaj put odlučili za tunjevinu! I jako nam je fino…

 

 | Author: Shutterstock Zapečeni složenac s tunjevinom foto: Shutterstock

Složenac s tunjevinom

(za 6-8 porcija)

Sastojci:

  • 170 g tjestenine s jajima
  • 115 g tunjevine iz konzerve
  • 1 žlica repičina ulja
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 stabljike celera, sitno nasjeckane
  • sol, svježe mljeveni crni papar
  • 350 g krem juhe od gljiva
  • 2 šalice naribanog sira cheddara
  • 1 šalica zamrznutog graška
  • 115 g zdrobljenog čipsa od krumpira

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 250 stupnjeva. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju. Sačuvaj 1/2 šalice vode od kuhanja tjestenine, nakon što je procijediš. Umiješaj tu vodu u krem juhu.
  2. U međuvremenu, zagrij ulje na srednjoj vatri, dodaj luk i celer, posoli i popapri. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok povrće ne omekša, 5-7 minuta. Dinstano povrće izmiješaj s tjesteninom, tunjevinom iz konzerve, graškom i naribanim sirom. Stavi u posudu za složenac te po vrhu pospi zdrobljeni čips.
  3. Peci dok ne porumeni, 10-ak minuta. Posluži odmah, vruće.

 | Author: Shutterstock Salata Nicoise foto: Shutterstock

Salata Nicoise

(za 6-8 porcija)

Sastojci:

  • 1 manja ljutika, nasjeckana na sitno
  • 1 šalica maslinova ulja
  • ¼ šalice vinskog octa
  • 2 žlice dijon senfa
  • sol, svježe mljeveni crni papar
  • 680 g kuhanog mladog krumpira
  • 2 šalice zelenih mahuna
  • 4 velika jaja, tvrdo kuhana
  • 6 listova rimske salate
  • 2 šalice cherry rajčica
  • ¼ šalice listića svježeg peršina, nasjeckanih
  • 1 manji svežanj rotkvica, narezanih na pola
  • 2 šalice tunjevine iz konzerve
  • 1 šalice otkoštenih maslina
  • 1 žlica kapara
  • 6 fileta inćuna

 

Tuna burger Možda vas zanima... Najsočniji tuna burger oduševljava okusima Recepti

 

Postupak:

  1. Zajedno izmiješaj sjeckanu ljutiku, ulje, ocat i dijon senf. Dodaj sol i papar.
  2. Mladi krumpir skuhaj i ocijedi te ih raspolovi. Mahune skuhaj i ocijedi. Kuhana jaja nareži na polovice ili četvrtine.
  3. Složi listove rimske salate na veliki pladanj, na to stavi krumpire, mahune, jaja, rajčice, peršin, rotkvice, masline, kapare i inćune. Prelij s pola količine dresinga. Ostatak dresinga posluži sa strane, ako si netko želi dodati još.

 | Author: Shutterstock Tjestenina s ljutim puttanesca umakom foto: Shutterstock

Tjestenina s ljutim puttanesca umakom s tunjevinom

(za 6 porcija)

Sastojci:

  • 450 g penna (ili pužića)
  • 1 šalica tunjevine iz konzerve
  • 1 žličica grubo usitnjenog crvenog papra
  • 3 šalice gotovog marinara umaka
  • ½ šalice nasjeckanih crnih maslina
  • sol
  • 1/4 šalice listića svježeg bosiljka

Postupak:

  1. Penne skuhaj prema uputama na pakiranju.
  2. Tunjevinu i zdrobljeni crveni papar zagrij zajedno na ulju i prži na srednjoj vatri oko 2 minute.
  3. Umiješaj marinara umak, nasjeckane masline i 1/8 žličice soli. Dinstaj oko 5 minuta dok se sve dobro ne zagrije i sjedini.
  4. U umak dodaj skuhanu tjesteninu i malo vode od kuhanja tjestenine. Dodaj natrgane listiće bosiljka.
  5. Protresi lonac dok se sve dobro ne izmiješa. Posluži odmah, a za ukras možeš po želji dodati još koji listić bosiljka.

 

Mini pizze Možda vas zanima... Mini pizze s tunjevinom, neodoljivi finger food Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.