Recepti 26. siječnja 2024.

Tunu iz konzerve pripremi na 3 odlična, brza načina

tuna iz konzerve
Tuna iz konzerve - svestrana i fina namirnica foto: Towfiqu Barbhuiya/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Tune iz konzerve fina nam je i sama, samo s malo maslinova ulja, no postoje i brojna odlična brza jela u kojima možemo iskoristiti ovu namirnicu. Na našem meniju su salata Nicoise, složenac s tunjevinom i tjestenina s ljutim umakom

Kad ne znamo što bismo jeli, uvijek je dobro imati u smočnici barem jednu konzervu tune i brz ručak ili večera gotovi su za čas! A i fino je!

Konzervirana tuna nam je jedan od omiljenih sastojaka iz smočnice – može dugo stajati, ukusna je, a ako te glad napala iznenada samo je moraš otvoriti, dodati malo maslinova ulja, eventualno posoliti i popapriti, i – spremna je za jelo!

 

Sushi s tunom Možda vas zanima... Uživaj u ljutim sushi rolicama s tunom iz konzerve Recepti

 

No s konzervom tune možemo napraviti i prava mala kulinarska čuda ako se samo malo više potrudimo. U nastavku donosimo 3 odlična recepta u kojima će uživati svi tvoji ukućani.

 

Složenac | Author: Shutterstock Zapečeni složenac s tunjevinom foto: Shutterstock

Složenac s tunom iz konzerve

(za 6-8 porcija)

Sastojci:

  • 170 g tjestenine s jajima
  • 115 g tune iz konzerve
  • 1 žlica repičina ulja
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 stabljike celera, sitno nasjeckane
  • sol, svježe mljeveni crni papar
  • 350 g krem juhe od gljiva
  • 2 šalice naribanog sira cheddara
  • 1 šalica zamrznutog graška
  • 115 g zdrobljenog čipsa od krumpira

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 250 stupnjeva. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju. Sačuvaj 1/2 šalice vode od kuhanja tjestenine, nakon što je procijediš. Umiješaj tu vodu u krem juhu.
  2. U međuvremenu, zagrij ulje na srednjoj vatri, dodaj luk i celer, posoli i popapri. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok povrće ne omekša, 5-7 minuta. Dinstano povrće izmiješaj s tjesteninom, tunjevinom iz konzerve, graškom i naribanim sirom. Stavi u posudu za složenac te po vrhu pospi zdrobljeni čips.
  3. Peci dok ne porumeni, 10-ak minuta. Posluži odmah, vruće.

 | Author: Shutterstock Salata Nicoise foto: Shutterstock

Salata Nicoise

(za 6-8 porcija)

Sastojci:

  • 1 manja ljutika, nasjeckana na sitno
  • 1 šalica maslinova ulja
  • ¼ šalice vinskog octa
  • 2 žlice dijon senfa
  • sol, svježe mljeveni crni papar
  • 680 g kuhanog mladog krumpira
  • 2 šalice zelenih mahuna
  • 4 velika jaja, tvrdo kuhana
  • 6 listova rimske salate
  • 2 šalice cherry rajčica
  • ¼ šalice listića svježeg peršina, nasjeckanih
  • 1 manji svežanj rotkvica, narezanih na pola
  • 2 šalice tune iz konzerve
  • 1 šalice otkoštenih maslina
  • 1 žlica kapara
  • 6 fileta inćuna

 

 

Brzinski ručak: Tjestenina s tunom i limunom Možda vas zanima... Brzinski ručak: Tjestenina s tunom i limunom Recepti

 

Postupak:

  1. Zajedno izmiješaj sjeckanu ljutiku, ulje, ocat i dijon senf. Dodaj sol i papar.
  2. Mladi krumpir skuhaj i ocijedi te ih raspolovi. Mahune skuhaj i ocijedi. Kuhana jaja nareži na polovice ili četvrtine.
  3. Složi listove rimske salate na veliki pladanj, na to stavi krumpire, mahune, jaja, rajčice, peršin, rotkvice, masline, kapare i inćune. Prelij s pola količine dresinga. Ostatak dresinga posluži sa strane, ako si netko želi dodati još.

 | Author: Shutterstock Tjestenina s ljutim puttanesca umakom foto: Shutterstock

Tjestenina s ljutim puttanesca umakom s tunom iz konzerve

(za 6 porcija)

Sastojci:

  • 450 g penna (ili pužića)
  • 1 šalica tune iz konzerve
  • 1 žličica grubo usitnjenog crvenog papra
  • 3 šalice gotovog marinara umaka
  • ½ šalice nasjeckanih crnih maslina
  • sol
  • 1/4 šalice listića svježeg bosiljka

 

Tuna steak Možda vas zanima... Sočan tuna steak iz pećnice s miso pastom i sezamom Recepti

 

Postupak:

  1. Penne skuhaj prema uputama na pakiranju.
  2. Tunjevinu i zdrobljeni crveni papar zagrij zajedno na ulju i prži na srednjoj vatri oko 2 minute.
  3. Umiješaj marinara umak, nasjeckane masline i 1/8 žličice soli. Dinstaj oko 5 minuta dok se sve dobro ne zagrije i sjedini.
  4. U umak dodaj skuhanu tjesteninu i malo vode od kuhanja tjestenine. Dodaj natrgane listiće bosiljka.
  5. Protresi lonac dok se sve dobro ne izmiješa. Posluži odmah, a za ukras možeš po želji dodati još koji listić bosiljka.

 

Pašteta od tune Možda vas zanima... Najbolja pašteta od tune spremna je za par minuta! Recepti Tuna burger Možda vas zanima... Najsočniji tuna burger oduševljava okusima Recepti Mini pizze Možda vas zanima... Mini pizze s tunjevinom, neodoljivi finger food Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.