gastro postao
Dašak azijske kuhinje može osvježiti i tvoj meni, dovoljno je nabaviti nekoliko sastojaka dostupnih u većim trgovinama. I, umjesto sirovom, rolice ćeš nadjenuti konzerviranom tunom
Sushi rolice popularno su jelo i kod nas, a treba ti samo malo umijeća i nešto više prakse da ih napraviš kako treba. U ovom ćeš receptu sljubiti svježe krastavce, avokado i tunu iz konzerve – važno je samo da tunu dobro ocijediš.
Važan sastojak recepta je i riža – ovdje možeš pročitati kako je savršeno pripremiti. Najbolje je koristiti bijelu rižu kratkog zrna: svako bi zrno trebalo biti odvojeno, ali i dovoljno ljepljivo da se njime može rukovati vlažnim rukama i utisnuti na list alge nori.
Sushi rolice s tunom iz konzerve
Sastojci:
- 2 svježa krastavca, oguljena i po duljini narezana na trake
- 1 avokado, po duljini narezan na trake
- 2 konzerve tune u vlastitom soku, ocijeđene
- 4 šalice pripremljene riže za sushi
- 6 listova alge nori
- 1/2 žličice rižinog octa (može i obični vinski bijeli ocat, ali onda dodaj i malo šećera)
- 1/4 žličice soli
- 1/4 šalice majoneze
- 3 žlice sriracha umaka
- 1 žličica togarashi smjese začina (opcija)
- sjemenke crnog i bijelog sezama i na kolutiće narezani 1 mladi luk - za ukras
Postupak:
- U jednu zdjelu stavi krastavce, rižin ocat i sol. U drugoj zdjelici pomiješaj tunu, majonezu, sriracha umak i togarashi smjesu začina (ako je koristiš).
- Postavi na podlogu od bambusa 1 list alge nori. Malo ovlaži vodom dlanove i na 80% površine lista nanesi sadržaj 2/3 šalice kuhane riže – ostavi nepokrivenom površinu norija na kraju suprotnom od tebe.
- Na kraju lista alge nori koji je bliže tebi nanesi 3 žlice mješavine s tunom i rasporedi ih u ravnu crtu koja se proteže s lijevog na desni kraj norija. Na sloj tune nanesi na trakice narezane krastavce i avokado.
- Pomoću podloge od bambusa rolaj nori prema kraju na kojem nema riže. Pokušaj rolicu napraviti što kompaktnijom, što će ti pomoći kasnije pri rezanju.
- Gotovu rolicu "zapečati" tako što ćeš navlažiti prazan kraj norija s malo vode. Ako želiš, možeš je premazati tankim slojem sezamova ulja kad je gotova.
- Ostavi je da odstoji desetak minuta prije nego je narežeš na kolutove jednake širine. Narezane kolutove pospi sjemenkama sezama i na kolutiće narezanim mladim lukom.