Recepti 08. kolovoza 2023.

Uživaj u ljutim sushi rolicama s tunom iz konzerve

Sushi s tunom
Konzervirana tuna, dobro ocijeđena, bez problema će zamijeniti svježu foto: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Dašak azijske kuhinje može osvježiti i tvoj meni, dovoljno je nabaviti nekoliko sastojaka dostupnih u većim trgovinama. I, umjesto sirovom, rolice ćeš nadjenuti konzerviranom tunom

Sushi rolice popularno su jelo i kod nas, a treba ti samo malo umijeća i nešto više prakse da ih napraviš kako treba. U ovom ćeš receptu sljubiti svježe krastavce, avokado i tunu iz konzerve – važno je samo da tunu dobro ocijediš.

 

sushi Možda vas zanima... Kako napraviti domaći sushi s manje novaca i vremena? None

 

Važan sastojak recepta je i riža – ovdje možeš pročitati kako je savršeno pripremiti. Najbolje je koristiti bijelu rižu kratkog zrna: svako bi zrno trebalo biti odvojeno, ali i dovoljno ljepljivo da se njime može rukovati vlažnim rukama i utisnuti na list alge nori.

sushi | Author: Ivan Samkov/Pexels Ako voliš sushi, ovo je savršen recept za tebe foto: Ivan Samkov/Pexels

Sushi rolice s tunom iz konzerve

Sastojci:

  • 2 svježa krastavca, oguljena i po duljini narezana na trake
  • 1 avokado, po duljini narezan na trake
  • 2 konzerve tune u vlastitom soku, ocijeđene
  • 4 šalice pripremljene riže za sushi
  • 6 listova alge nori
  • 1/2 žličice rižinog octa (može i obični vinski bijeli ocat, ali onda dodaj i malo šećera)
  • 1/4 žličice soli
  • 1/4 šalice majoneze
  • 3 žlice sriracha umaka
  • 1 žličica togarashi smjese začina (opcija)
  • sjemenke crnog i bijelog sezama i na kolutiće narezani 1 mladi luk - za ukras

 

Možda vas zanima... Sushi - osnovni sastojci za pripremu najpoznatijeg japanskog jela Špajza

 

Postupak:

  1. U jednu zdjelu stavi krastavce, rižin ocat i sol. U drugoj zdjelici pomiješaj tunu, majonezu, sriracha umak i togarashi smjesu začina (ako je koristiš).
  2. Postavi na podlogu od bambusa 1 list alge nori. Malo ovlaži vodom dlanove i na 80% površine lista nanesi sadržaj 2/3 šalice kuhane riže – ostavi nepokrivenom površinu norija na kraju suprotnom od tebe.
  3. Na kraju lista alge nori koji je bliže tebi nanesi 3 žlice mješavine s tunom i rasporedi ih u ravnu crtu koja se proteže s lijevog na desni kraj norija. Na sloj tune nanesi na trakice narezane krastavce i avokado.
  4. Pomoću podloge od bambusa rolaj nori prema kraju na kojem nema riže. Pokušaj rolicu napraviti što kompaktnijom, što će ti pomoći kasnije pri rezanju.
  5. Gotovu rolicu "zapečati" tako što ćeš navlažiti prazan kraj norija s malo vode. Ako želiš, možeš je premazati tankim slojem sezamova ulja kad je gotova.
  6. Ostavi je da odstoji desetak minuta prije nego je narežeš na kolutove jednake širine. Narezane kolutove pospi sjemenkama sezama i na kolutiće narezanim mladim lukom.

 

Možda vas zanima... Mesni "sushi" sa slaninom i sirom Recepti Banana rolice Možda vas zanima... Slatki sushi pripremite od banane ili slatke riže None

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.