Špajza 29. rujna 2023.

Vrijeme je da organiziraš zamrzivač. Imamo nekoliko savjeta...

Hrana u zamrzivaču
Hrana u zamrzivaču foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremili smo popis detalja na koje moraš obratiti pozornost pri sljedećoj organizaciji zamrzivača...

Zamrzivač može biti jedan od najkorisnijih uređaja u tvojoj kuhinji, a može izazivati i mučninu. Ako unutra čuvaš smrznuto povrće iz prošlog desetljeća, prezrele banane, prastari sladoled i ostatke bolonjeza već opasnog po život, sigurno ti nije osobit gušt otvarati zamrzivač i pohranjivati nove namirnice.

Prije svega, rezerviraj jedno popodne i dobro očisti zamrzivač - i kreni ispočetka. Uz malo truda i organizacije, lako ćeš se riješiti loših navika i izvući maksimum iz smrznute hrane. 

 

Hrana u zamrzivaču Možda vas zanima... Ovih pet namirnica nikako nemoj zamrzavati! Špajza

 

Kako bismo ti pomogli da uvedeš red, pripremili smo popis detalja na koje moraš obratiti pozornost pri sljedećoj organizaciji...

1. Što ti je zapravo bitno?

Za vrijeme dubinskog čišćenja zamrzivača imat ćeš dovoljno slobodnog vremena za promišljanje. Zamrzivač možeš organizirati tako da iza smjestiš sve namirnice s dugim rokom trajanja, a ispred sve što traje kratko i trebaš potrošiti u roku mjesec ili dva.

Osim ove čisto logične organizacije, možeš se povesti i za svojim emocijama. Obožavaš sladoled, zamrzavaš brownieje i tijesto za kekse ili ne možeš bez pomfrita? U tom slučaju svemu što voliš i što te istinski veseli trebaš rezervirati mjesto u prvom planu.

 | Author: Dana DeVolk/Unsplash Zamrzni borovnice i tako će ti uvijek biti pri ruci foto: Dana DeVolk/Unsplash

Bez obzira na odabranu metodu, bitno je da se čvrsto držiš odluke i prema tome održavaš red na duge staze. Ako trebaš dodatnu pomoć, slobodno magnetom na zamrzivač pričvrsti popis svega što je trenutno zamrznuto. 

2. Organizatori su dobra ideja

Plastične kutije su uvijek dobro rješenje, osobito ako imaš veliki zamrzivač u kojem se teško snalaziš. Organiziraj namirnice po kategorijama, obilježi kutije i nemoj iz lijenosti odustati od razvrstavanja. Brzo ćeš stvoriti naviku i puno ćeš lakše naći ono što trebaš - i vidjeti što ti je sve na raspolaganju. 

 | Author: Unsplash+ Namirnice stvari u vrećice sa zatvaračem i položi ih vertikalno. foto: Unsplash+

3. Vertikalna organizacija

Ova točka je puno jednostavnija za izvesti no što na prvu zvuči. Sve tekuće stvari, poput temeljaca, krem juha, umaka i variva, zamrzni u plastičnim vrećicama sa zatvaračem. Kad se zamrznu, postavi ih vertikalno kako bi zauzimale što manje mjesta. Istu metodu možeš primijeniti i na zamrznuto povrće i voće. 

4. Sve zapiši!

Samo 30 sekundi dodatnog posla spasit će te od konfuzije pri vađenju, primjerice, komada mesa. Ponekad je teško razlikovati komade piletine i puretine u plastičnim vrećicama. Upravo zato preporučujemo da na svaki paketić napišeš o čemu je riječ i zabilježiš datum smrzavanja. Ako ne možeš sve zapisati na vrećicu, upotrijebi ljepljive trake.

 

Možda vas zanima... Do uredne kuhinje uz zlatne savjete Marie Kondo Špajza

 

Organizacija zamrzivača može imati terapeutski učinak pa nam preostaje poželjeti ti sreću i dobru zabavu. 
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.