Špajza 06. travnja 2024.

Imamo 7 odličnih savjeta za najbolje krem juhe ikad!

Krem juha od poriluka i pastrnjaka
Krem juha od poriluka i pastrnjaka
foto: Megan Bucknall/Unsplash
Kremaste juhe mogu biti još ukusnije ako primijeniš ovih nekoliko trikova

Ništa nas ne može ugrijati i okrijepiti kao krem juha od povrća. Brokula, rajčica, bundeva ili batat, odabir glavne zvijezde jela je na tebi, no na nama je da ti pokažemo male trikove kako svaku juhu učiniti još kremastijom i bogatijom. 

Topla juha odličan je zalogaj, a kada joj dodamo komadiće prepečenog kruha postaje obrok sama za sebe. Za još kremastiju teksturu i puniji okus u svakoj žlici, isprobaj ove jednostavne savjete.


Krem juha od graška Možda vas zanima... Mary Berry ima najbolji recept za juhu od graška Recepti

Za više okusa zapeci povrće

Neovisno koju vrstu povrća odabereš za pripremu juhe, najbolji način kako istaknuti njihove specifične arome je pečenjem. Pečenje intenzivira okuse i može potpuno promijeniti juhu koju pripremaš. Osim glavnih sastojaka poput bundeve, mrkve ili batata, odlična je ideja ispeći i luk, češnjak ili ostale slične sastojke. Pečeno povrće je ono što razlikuje vrhunsku i prosječnu juhu. 

Temeljac je pola posla

Baš kao što pečenje povrća dodaje posebnu aromu juhama, isto čini i dobar temeljac. Ako misliš da je dovoljno povrće prokuhati u malo vode s dodatkom soli, vrijeme je da promijeniš taktiku. Dobar temeljac potpuno će promijeniti okus juhe i dati joj punoću, a ideju da je priprema temeljca mukotrpna i neisplativa promijenit ćemo ti ovim savjetima.

krem juha od brokule Možda vas zanima... Krem juha od brokule i indijskog oraščića Recepti

Vrhnje za kuhanje za puniji okus

Masnoća iz vrhnja je ono što krem juhama daje specifičnu teksturu pa ga zato ne bi trebala izostaviti. Ako ipak ne želiš koristiti vrhnje za kuhanje, postoje drugi načini kako juhu učiniti kremastijom. 

 | Author: SHUTTERSTOCK Za više okusa, povrće zapeci prije kuhanja foto: SHUTTERSTOCK

Alternative za kremoznost

Možda nemaš više vrhnja za kuhanje ili ga jednostavno želiš izbjeći? Najbolja zamjena je mlijeko i maslac. Samo mlijeko nije dovoljno masno da bi juhu učinilo kremastom pa bi svakako bilo dobro dodati i koju žlicu maslaca.

Kao veganska alternativa tu je kokosovo mlijeko koje može dati specifičnu aromu i odlično se slaže sa začinima poput curryja i muškatnog oraščića. Juhu možeš zgusnuti i škrobom, ali tada će tekstura biti manje kremasta i više nalik na umak. 

Skriveni sastojci 

Riža, grah ili krumpiri odličan su dodatak kremastim juhama jer ju mogu učiniti gušćom bez da promijene okus namirnica. Sve što trebaš je dodati neki od navedenih sastojaka u juhu dok se kuha i sve zajedno na kraju pasirati.

Ako želiš da ovi skriveni sastojci ostanu skriveni, skuhaj ih posebno i od njih napravi pire koji ćeš umiješati u juhu dok se kuha. 

krem juha Možda vas zanima... Predobra krem juha s pečenom mrkvom Recepti

Kora od parmezana nije za baciti

Tvrdu koru od parmezana baš i nije ugodno jesti, ali to ne znači da je za baciti. Baš suprotno, kora od parmezana može se ubaciti u juhu dok se kuha.

Parmezan će juhici dati predivan umami okus bez dodatka previše nepotrebnih kalorija. Sve što trebaš je koru parmezana staviti u juhu dok se kuha i izvaditi ju prije nego što kreneš na pasiranje. 

 | Author: SHUTTERSTOCK Juhu učini kremastijom pomoću vrhnja, mlijeka, maslaca ili orašastih plodova foto: SHUTTERSTOCK

As iz rukava - orašasti plodovi

U mnogim veganskim jelima zamjena za sir ili vrhnje su indijski oraščići. Ovaj odličan trik kako dodati još više kremoznosti i okusa jelu rado ćemo primijeniti i na juhe koja nisu nužno veganske. Osim indijskih oraščića možemo koristiti orahe, lješnjake i slično... 

Juha od brokule Možda vas zanima... Krem juha od brokule po receptu Marthe Stewart Recepti juha od šparoga, šparoge Možda vas zanima... Stigle su prve šparoge pa kuhamo juhu od šparoga Recepti krem juha od cvjetače Možda vas zanima... Savršena krem juha od pečene cvjetače s harissom Recepti Juha od rajčice Možda vas zanima... Ovaj recept za juhu od rajčice vrijedi isprobati! Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:46 06. Travanj 2024.

    njam