Špajza 29. rujna 2021.

Imamo sedam savjeta za pripremu ukusnih krem juha

SHUTTERSTOCK Kremasta juha od bundeve
gastro postao gastro.24sata.hr
Kremaste juhe mogu biti još ukusnije s ovih nekoliko trikova

Ništa nas ne može ugrijati i okrijepiti kao kremasta juha od povrća. Brokula, rajčica, bundeva ili batat, odabir glavne zvijezde jela je na tebi, no na nama je da ti pokažemo male trikove kako svaku juhu učiniti još kremastijom i bogatijom. 

Topla juha odličan je zalogaj za hladnije dane pred nama, a kada joj dodamo komadiće prepečenog kruha postaje obrok sama za sebe. Kako bi dobila još kremastiju teksturu i puniji okus u svakoj žlici, isprobaj ove jednostavne savjete.
 

Možda vas zanima... Sezonske krem juhe za svako doba dana Recepti
 

Za više okusa zapeci povrće

Neovisno koju vrstu povrća odabereš za pripremu juhe, najbolji način kako istaknuti njihove specifične arome je pečenjem. Pečenje intenzivira okuse i može potpuno promijeniti juhu koju pripremaš. Osim glavnih sastojaka poput bundeve, mrkve ili batata, odlična je ideja ispeći i luk, češnjak ili ostale slične sastojke. Pečeno povrće je ono što razlikuje vrhunsku i prosječnu juhu. 

Temeljac je pola posla

Baš kao što pečenje povrća dodaje posebnu aromu juhama, isto čini i dobar temeljac. Ako misliš da je dovoljno povrće prokuhati u malo vode s dodatkom soli, vrijeme je da promijeniš taktiku. Dobar temeljac potpuno će promijeniti okus juhe i dati joj punoću, a ideju da je priprema temeljca mukotrpna i neisplativa promijenit ćemo ti ovim savjetima.
 

Možda vas zanima... Jednostavna krem juha od batata i mrkve Kolumne
 

Vrhnje za kuhanje za puniji okus

Ako si ikada pripremila krem juhu bez vrhnja ili drugog sličnog proizvoda sigurno si dobila jelo nalik smoothieju, a ne krepkoj juhi. Masnoća iz vrhnja je ono što krem juhama daje specifičnu teksturu pa ga zato ne bi trebala izostaviti. Ako ipak ne želiš koristiti vrhnje za kuhanje, postoje drugi načini kako juhu učiniti kremastijom. 
 

 | Author: SHUTTERSTOCK Za više okusa, povrće zapeci prije kuhanja SHUTTERSTOCK
 

Alternative za kremoznost

Možda nemaš više vrhnja za kuhanje ili ga jednostavno želiš izbjeći? Najbolja zamjena je mlijeko i maslac. Samo mlijeko nije dovoljno masno da bi juhu učinilo kremastom pa bi svakako bilo dobro dodati i koju žlicu maslaca. Kao veganska alternativa tu je kokosovo mlijeko koje može dati specifičnu aromu i odlično se slaže sa začinima poput curryja i muškatnog oraščića. Juhu možeš zgusnuti i škrobom, ali tada će tekstura biti manje kremasta i više nalik na umak. 

Skriveni sastojci 

Riža, grah ili krumpiri odličan su dodatak kremastim juhama jer ju mogu učiniti gušćom bez da promijene okus namirnica. Sve što trebaš je dodati neki od navedenih sastojaka u juhu dok se kuha i sve zajedno na kraju pasirati. Ako želiš da ovi skriveni sastojci ostanu skriveni, skuhaj ih posebno i od njih napravi pire koji ćeš umiješati u juhu dok se kuha. 
 

Možda vas zanima... Za ručak pripremi krem juhu od tikve i kestena Kolumne
 

Kora od parmezana nije za baciti

Tvrdu koru od parmezana baš i nije ugodno jesti, ali to ne znači da je za baciti. Baš suprotno, kora od parmezana super je za u-baciti u juhu dok se kuha. Parmezan će juhici dati predivan umami okus bez dodatka previše nepotrebnih kalorija. Sve što trebaš je koru parmezana staviti u juhu dok se kuha i izvaditi ju prije nego što kreneš na pasiranje. 
 

 | Author: SHUTTERSTOCK Juhu učini kremastijom pomoću vrhnja, mlijeka, maslaca ili orašastih plodova SHUTTERSTOCK
 

Trik iz rukava - orašasti plodovi

U mnogim veganskim jelima zamjena za sir ili vrhnje su indijski oraščići. Ovaj odličan trik kako dodati još više kremoznosti i okusa jelu rado ćemo primijeniti i na juhe koja nisu nužno veganske. Osim indijskih oraščića možemo koristiti orahe, lješnjake ili druge slične plodove. 
 

Možda vas zanima... Krem juha od brokule po receptu Marthe Stewart Recepti Možda vas zanima... Od krem juhe od krumpira dijeli te samo 20 minuta Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.