Špajza 22. studenoga 2023.

Znamo kako kuhati s pivom

pivo
Kuhanje s pivom nije nesavladiva disciplina foto: Helena Lopes/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Kuhanje s pivom nije tako često u našem podneblju. OK, većina nas obožava pivsko tijesto, no znamo li koje pivo može zamijeniti koju vrstu vina u umacima? I kako savršeno marinirati meso u pivu?

Što s pivom u kuhinji? Naravno da ga možemo popiti, no može li nam pivo poslužiti i za pripremu nekih ukusnih jela? Za famozno pivsko tijesto već svi znamo, a smuđ u pivskom tijestu sjajan je domaći specijalitet u kojem iskreno uživamo.

Pivo daje jelu poseban okus (bitno je koje pivo biraš za koju tehniku kuhanja), ali i donosi druge benefite – može omekšati meso primjerice. I zato, ako ti ikada, ostane nepopijenog (otvorenog) piva, uz naše savjete u nastavku iskoristi ga na najbolji mogući način u svojim jelima.

 

Umak od sira i piva Možda vas zanima... Najukusnija verzija umaka od sira (s pivom) Recepti Možda vas zanima... Tacos s trganom svinjetinom i tamnim pivom Kolumne

 

Vjeruj nam, kuhanje s pivom toliko će ti se svidjeti da nećeš kuhati s omiljenim pićem samo kad ga ne popiješ do kraja, nego će sve češće u tvojoj kuhinji biti i obrnuti proces – pivo ćeš otvoriti radi kuhanja s njime, a zna se gdje će završiti višak…

Pivo hrani daje hmeljast i kiselkast okus, kao i okus slada

Uglavnom za dodatnu aromatizaciju jela, posebno umaka, koristimo vino ili žestoka pića, no i pivo ovdje može odlično poslužiti. Primjerice, u umak od sotirane piletine ili svinjetine umjesto vina iskoristi pivo – koristi lager za laganiji umak kakav inače pripremaš s bijelim vinom, dok stout možeš koristiti umjesto crvenog vina, za umake koji su robusniji.

 | Author: Timothy Dikes/Unsplash Pivo obogaćuje okus hrane u koju ga stavljamo prilikom kuhanja foto: Timothy Dikes/Unsplash

I u pripremi rižota vino se može zamijeniti nekim svijetlim pivom, a rezultat je zemljaniji, orašastiji okus. Također, ovdje obavezno treba spomenuti stari klasik – juhu od piva i cheddar sira u kojoj je pivo neizostavni sastojak. Također, u vrijeme jela na žlicu ponekad rado uživamo i u pivskom (umjesto vinskom) gulašu.

 

Možda vas zanima... Recept za najsočniju puretinu u pivu Recepti

 

Iskoristi pivo kao tekućinu za dinstanje, kuhanje na pari, marinade…

Sljedeći put kad ćeš raditi marinadu za meso, ubaci u nju malo piva! Slično kao i druge tekućine u kojima mariniramo meso, namakanje u pivu pomoći će da meso omekša i ostane sočno prilikom kuhanja.

No pivo možeš koristiti i da u njemu skuhaš namirnice. Primjerice, morski plodovi budu prefini u kombinaciji s lagerom – kozice ili dagnje kuhane na pari od piva odličnog su okusa.

 

 | Author: Jon Parry/Unsplash Lager u umacima zamjenjuje bijelo, a stout crveno vino foto: Jon Parry/Unsplash

 

Pivo je i odlična tekućina za dinstanje i dugo kuhanje – dat će jelu poseban okus, a njegova kiselina omekšat će meso koje će se kasnije topiti u ustima. Spomenimo ovdje njemačku i alzašku verziju slavnog francuskog specijaliteta coq au vin (pijetao u vinu) – ova varijanta s pivom jednako nam je ukusna.

Odlično za prženje i pečenje

Mjehuriće iz piva odlično ćeš iskoristiti u gustom pivskom tijestu za prženje. Ovo tijesto, koje služi kao omotač najčešće mesu ili ribi, bit će lagano i pahuljasto, a na rubovima savršeno hrskavo. Baš kakvo i treba biti. Na ovaj način možeš pržiti riječnu i morsku ribu, rakove, meso, sir…

 

Zipfer Bierhaus Možda vas zanima... Salzburg je mjesto bogate pivske tradicije, znamo gdje se najbolje jede i pije Špajza

 

Što se tiče pečenja, pivo je odličan dodatak raznim kruhovima, posebno onim brzim varijantama s praškom za pecivo. No odlično je i u kolačima – pa tko bi odolio odličnim muffinima ili torti s tamnim pivom?

Zamrzni za kasnije

Iako zvuči čudno, no kad ti ostane viška piva (ako ikad) jednostavno ga zamrzni. Nakon što se odmrzne, sigurno neće biti fino za piće, no bit će odlično za kuhanje. Takvo pivo (najbolje ga je zamrznuti u kalupima za led i vaditi iz zamrzivača samo potrebnu količinu) izgubit će mjehuriće kad se odmrzne pa neće biti idealan sastojak tijesta za prženje, no i dalje će biti dobro za izradu umaka.

 | Author: Bence Boros/Unsplash PIvsko tijesto za prženje naš je favorit foto: Bence Boros/Unsplash  

Isprobaj i ove recepte s pivom...

 

Michelada Možda vas zanima... Napravi micheladu, meksički koktel s - pivom! Recepti Kozice s pimentom i lager pivom Možda vas zanima... Genijalna kombinacija: Kozice u umaku od piva Recepti Grilana marinirana piletina Možda vas zanima... SOČNO I MOĆNO Piletina s roštilja marinirana u pivu Recepti Svinjetina pirjana u pivu Možda vas zanima... Svinjetina pirjana u pivu - ručak za prave mesoljupce Recepti Torta s tamnim pivom Možda vas zanima... Stvorena za novogodišnju noć: Torta od piva Recepti Oslić u pivskom tijestu Možda vas zanima... Zato jer je petak: Oslić u pivskom tijestu Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.