Digestive biscuits: Pripremite tradicionalne britanske kekse kod kuće

Thinkstock
Zdravi domaći keksi na britanski način koje možete ponijeti na piknik, posao ili ih doručkovati uz čašu mlijeka.
Vidi originalni članak

Tradicionalni britanski keksi od integralnog brašna i zobenih pahuljica ne samo da su zdravi već su i jako ukusni. Pripremite ih kod kuće i ubacite dodatke po svojoj želji. Dodati možete sušene brusnice, komadiće čokolade, žlicu maslaca od kikirikija ili mljevene orašaste plodove. Pustite mašti na volju i uživajte u zdravim keksićima uz čašu mlijeka ili na pikniku u prirodi.

Sastojci: 

  • 150 g integralnog brašna
  • 150 g sitnih zobenih pahuljica
  • 125 g maslaca
  • 50 g smeđeg šećera
  • 3 žlice mlijeka
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ¼ žličice soli

Priprema:

  1. Integralno brašno dobro pomiješajte sa zobenim pahuljicama, sodom bikarbonom i soli.
  2. Mikserom pjenasto izmiješajte maslac i smeđi šećer.
  3. Mješavinu s brašnom umiješajte u smjesu s maslacem i šećerom, a dodajte i mlijeko kako biste dobili kompaktno tijesto (količina mlijeka može varirati – bit će vam potrebne 2-4 žlice).
  4. Tijesto nemojte dugo mijesiti, već ga, čim se formira, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku da se „odmori“.
  5. Izvaljajte tijesto na debljinu 5 mm i oblikujte kekse kalupom kružnog oblika.
  6. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 13 minuta.
  7. Prije nego ih maknete s lima za pečenje, neka pečeni keksi na njemu odstoje oko 5 minuta. 
Posjeti Gastro.hr