Pečenje jednostavnih keksića, mogli bi reći da je mačji kašalj. Brzo se pripremaju i peku, a danima se mogu čuvati u staklenim, porculanskim ili limenim kutijama. Peku se u raznim oblicima: zvjezdice, krugovi, polumjeseci.... Za koji god se oblik odlučili, kad ih jednom počnete grickati, teško ćete stati! Keksi moraju biti maleni i jednaki te se topiti u ustima. Uz savjete Jamiea Olivera kekse će te dovesti do savršenstva.
Koristite ruke
Izradite bicepse od kolača. Nemojte varati s mikserom – uključite trbušne mišiće i mišiće ruku. Ionako će te morati istrošiti nekoliko kalorija više nakon što ispečete kolače.
Treba znati stati
Nemojte previše umarati vaše tijesto. Previše miješanja i valjanja tijesta rezultirati će raspuknutim keksima.
Razvaljajte ravnomjerno
Okrećite tijesto dok ga valjajte te ga razvlačite u svim pravcima kako bi visina tijesta na svim mjestima bila jednaka.
Pazite na brašno
Pazite da vam je površina pobrašnjena. To možete napraviti tako što će te tijesto zavrtjeti preko valjka, malo pobrašniti te nastaviti sa razvlačenjem.
Pazite na temperaturu
Prije razvlačenja tijesto neka vam bude hladno te ga obavezno 'odmorite' prije nego što ga stavite u pećnicu. Tako će vam i rubovi kolačića biti pravilni.
Vrijeme pečenja
Vodite računa o vremenu pečenja. Za ovakve kolačiće je bitna dužina pečenja kako ne bi bili pretvrdi ili premekani. Isto tako, dobro je znati da se keksi ukoliko ih nakon vađenja iz pećnice ostavite na limu, još nekoliko minuta peku od same vrućine lima.
Uredite kolačiće
Ne morate se bojati urediti kekse kad izađu iz pećnice. Odrežite zagorene dijelove, ostale mane zamaskirajte s glazurom.
Isprobajte recepte za savršene kekse: