24. lipnja 2016.

Digestive biscuits: Pripremite tradicionalne britanske kekse kod kuće

keksi
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zdravi domaći keksi na britanski način koje možete ponijeti na piknik, posao ili ih doručkovati uz čašu mlijeka.

Tradicionalni britanski keksi od integralnog brašna i zobenih pahuljica ne samo da su zdravi već su i jako ukusni. Pripremite ih kod kuće i ubacite dodatke po svojoj želji. Dodati možete sušene brusnice, komadiće čokolade, žlicu maslaca od kikirikija ili mljevene orašaste plodove. Pustite mašti na volju i uživajte u zdravim keksićima uz čašu mlijeka ili na pikniku u prirodi.

Sastojci: 

  • 150 g integralnog brašna
  • 150 g sitnih zobenih pahuljica
  • 125 g maslaca
  • 50 g smeđeg šećera
  • 3 žlice mlijeka
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ¼ žličice soli

Priprema:

  1. Integralno brašno dobro pomiješajte sa zobenim pahuljicama, sodom bikarbonom i soli.
  2. Mikserom pjenasto izmiješajte maslac i smeđi šećer.
  3. Mješavinu s brašnom umiješajte u smjesu s maslacem i šećerom, a dodajte i mlijeko kako biste dobili kompaktno tijesto (količina mlijeka može varirati – bit će vam potrebne 2-4 žlice).
  4. Tijesto nemojte dugo mijesiti, već ga, čim se formira, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku da se „odmori“.
  5. Izvaljajte tijesto na debljinu 5 mm i oblikujte kekse kalupom kružnog oblika.
  6. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 13 minuta.
  7. Prije nego ih maknete s lima za pečenje, neka pečeni keksi na njemu odstoje oko 5 minuta. 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.