gastro postao
Zdravi domaći keksi na britanski način koje možete ponijeti na piknik, posao ili ih doručkovati uz čašu mlijeka.
Tradicionalni britanski keksi od integralnog brašna i zobenih pahuljica ne samo da su zdravi već su i jako ukusni. Pripremite ih kod kuće i ubacite dodatke po svojoj želji. Dodati možete sušene brusnice, komadiće čokolade, žlicu maslaca od kikirikija ili mljevene orašaste plodove. Pustite mašti na volju i uživajte u zdravim keksićima uz čašu mlijeka ili na pikniku u prirodi.
Sastojci:
- 150 g integralnog brašna
- 150 g sitnih zobenih pahuljica
- 125 g maslaca
- 50 g smeđeg šećera
- 3 žlice mlijeka
- ½ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
Priprema:
- Integralno brašno dobro pomiješajte sa zobenim pahuljicama, sodom bikarbonom i soli.
- Mikserom pjenasto izmiješajte maslac i smeđi šećer.
- Mješavinu s brašnom umiješajte u smjesu s maslacem i šećerom, a dodajte i mlijeko kako biste dobili kompaktno tijesto (količina mlijeka može varirati – bit će vam potrebne 2-4 žlice).
- Tijesto nemojte dugo mijesiti, već ga, čim se formira, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku da se „odmori“.
- Izvaljajte tijesto na debljinu 5 mm i oblikujte kekse kalupom kružnog oblika.
- Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 13 minuta.
- Prije nego ih maknete s lima za pečenje, neka pečeni keksi na njemu odstoje oko 5 minuta.