I rastopljena ja od miline okusa, par sekundi nakon tih par sekundi. Jednostavno neću nikad odustati od hvaljenja ovakve vrste slastica jer istinski, najdublje i uvijek vjerno vjerujem u njihovu snagu i važnost na mapi slatkog. Pogotovo u predstojeće, ljetne dane...
Zamislite situaciju: vratili ste se s plaže, popili bi nešto hladno onako s nogu i usput nešto gricnuli, kao slatki uvod u večernje planove. Tad, u tom trenutku kovanja istih, na terasi, još uvijek u kupaćem kostimu, taj slatki zalogaj će vam nagovijestiti uspješnu večer. Ili drugi scenarij: budite se "ujutro", mamurni nakon realizacije spomenutih večernjih planova, i nije vam do velikog doručka jer samo što nije vrijeme za ručak, al’ kavu ćete svakako popiti. Tko je opet glavna zvijezda? Ovaj kolačić.
I zato bacite se na ovaj nevelik posao, ispast će vam 50-ak keksića koji mogu trajati i do 2 tjedna. Teoretski.
Sastojci:
115 g maslaca
200 gr šećera
2 jaja
1 žlica maslinovog ulja
naribana korica jedne naranče
350 gr brašna
1 i 1/2 žličica praška za pecivo
75 gr mljevenih zobenih pahuljica
75 gr rižinog brašna
115 gr tostiranih oraha, krupno narezanih
2 žličice sjemenki korijandera
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Stavite maslac i šećer u posudu i dobro istucite mikserom.
- Dodajte jaja, jedno po jedno, maslinovo ulje i koricu naranče i dobro izmiješajte. Prosijte brašno, prašak za pecivo i rižino brašno iznad ove miješavine pa dodajte orahe.
- Izgnječite sjemenke korijandera u mužaru,pa i njih dodajte smjesi. Izmiješajte dobro sve sastojke, ukoliko je smjesa ljepljiva dodajte još malo brašna, ali pazite da ostane mekana.
- Oblikujte na dasci dvije štruce oko 20 cm dugačke. Smjestite ih na papirom obložen lim, udaljene međusobno oko 5 cm.
- Pecite oko 35 minuta, dok ne poprime zlatno smeđu boju. Ostavite na limu oko 10 minuta, da se
- malo ohlade. Izvadite ih na dasku za rezanje i dijagonalno izrežite šnitice oko 1 cm debele.
- Vratite keksiće natrag na lim i pecite oko 7 minuta, okrenite na drugu stranu, pa pecite još 5 minuta.