Jakončič vina osvojila jackpot na Decanter World Wine Awards!

Thinkstock
Slovenski vinar Aljoša Jakončič osvojio dvije zlatne medalje i platinasto priznanje na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards.
Vidi originalni članak

Prisutan u najboljim hrvatskim restoranima, slovenski vinar Jakončič svojim vinima osvojio je na ovogodišnjem svjetskom natjecanju Decanter World Wine Awards čak dvije zlatne medalje. Vina Bela Carolina 2012 i Carolina Rebula 2013 osvojila su zlatna i platninasto priznanje.

Decanter World Wine Awards najveće je i nautjecajnije vinsko natjecanje na svijetu, a temelji se na principu izuzetno strogog postupka slijepog ocjenjivanja vinskih uzoraka kojeg vrše međunarodni suci. Ove je godine natjecanje održano po 14. put i testirano je 16.000 vinskih uzoraka koje je ocjenjivalo 244 sudaca, među njima i 69 sa nazivom »Master of Wine«.

To je prvi put da je sorta Rebula postigla takav svjetski uspjeh, a opravdanost uspjeha potvrdio je i najbolji hrvatski sommelier i jedan od sudaca na DWWA, Siniša Lasan. Tom je prilikom izjavio:

"S vinima Jakončič sam upoznat od ranije. Radi se o vrlo ozbiljnim, kompleksnim vinima koja izvrsno pokazuju odlike terroira Goriških brda."

Dok je sam uspjeh vina komentirao i sam vlasnik dvije zlatne i jedne platinaste medalje, Aljoša Jakončič:

"Postignute medalje su za nas izvanredno priznanje, posebice platinasta medalja za Carolina Rebulu. Rebula, autohtona sorta iz slovenske vinorodne pokrajine Goriška Brda je uvijek bila smatrana kao manje vrijedna sorta. Mnogo truda je bilo potrebno uložiti u promjenu takve percepcije, da se zapravo radi o odličnom vinu i izuzetnoj sorti. Mi smo u Rebulu snažno vjerovali i niz godina marljivo radili dok je nismo doveli do perfekcije. Tako smo uspjeli steći vrhunsku kakvoću vina, koju možemo danas s ponosom ponuditi najzahtjevnijim poznavateljima vina."

Bitno je spomenuti kako grožđe za vina branda Carolina raste u najstarijim vinogradima obitelji Jakončič, gdje je rast smirena, rodnost manja, a mineralnost veća

Posjeti Gastro.hr