Japanac koji mota sushi i sarme

Na Danima Japana, koji su se održali u Mimari, kuhar Susumu Shimokawa pokazao je Zagrepčanima kako se priprema omiljena poslastica Dalekog Istoka - sushi.
Vidi originalni članak

Jedan od najraširenijih i najpopularnijih elemenata japanske kulture zasigurno je sushi. Kao i većina vrhunskih gastronomskih užitaka, bez kojih bi svijet kulinarstva danas bio nezamisliv, sushi se temelji na jednostavnosti, a nastao je sasvim slučajno. Još od 15. stoljeća riža u Japanu koristila se za skladištenje i čuvanje ribe. U drvene kutije slagao bi se red riže, pa red ribe i puštalo bi se da riža fermentira kako bi se očuvala tekstura i boja ribe.

Nakon tog procesa rižu bi bacali, sve dok se, prema jednoj legendi, u 18. stoljeću Hanaya Yohei nije sjetio da bi mogao poslužiti svježu ribu na loptici začinjene riže. Vrijeme inventivnog kuhara daleko je iza nas, a tradicionalno jelo Zemlje Izlazećeg Sunca davno je preraslo okvire Dalekog istoka i postalo je sastavni dio zapadnjačke gastronomije. Međutim, unatoč popularnosti sushija i naizgled jednostavne recepture, iza pripreme omiljenog jela Japana krije se prava znanost.

To je na Danu Japana, održanom prošlu subotu u Mimari, potvrdio i japanski kuhar Susumu Shimokawa, koji je dio tajni pripreme dobrog sushija otkrio Zagrepčanima. Prezentacija, slaganje i rolanje sushija samo su dio procesa koje majstori sushija moraju savladati kako bi ispunili visoke kriterije u Japanu, jer za njih sushi nije samo jelo, već kulinarska umjetnost. "Teško je kazati što je najvažnije kod pripreme sushija, to je proces u kojemu su svi elementi podjednako bitni", kazao je Susumu Shimokawa, ali je ipak napomenuo kako bez dobre tehnike koja se uvježbava godinama, nema ni dobrog sushija.

"Još jedna stvar na koju treba malo više obratiti pažnju ispred ostalih je i kvalitetna namirnica. Pošto u jelo stavljamo sirovu ribu, potrebni su najbolji i najsvježiji komadi i tu nema druge opcije", napomenuo je japanski kuhar i pohvalio kvalitetu ribe u Hrvatskoj.

Susumu Shimokawa radi kao osobni kuhar japanskog veleposlanika u Hrvatskoj Masaru Tsujija. U Zagreb je došao prije tri godine, a za to je vrijeme iskoristio priliku da upozna hrvatsku kuhinju, koja se ponekad nađe na stolu veleposlanika Tsujija. "Veleposlaniku uglavnom pripremam tradicionalnu japansku kuhinju, ali prema želji kuham mu i francuske ili talijanske specijalitete. Znao je naručiti i neka hrvatska jela, a pripremao sam mu i ćevapčiće, koji su mu se jako svidjeli."

Iako veleposlanik, kao i većina Japanaca preferira ribu i morske plodove, Shimokawa se okušao i u pripremi sarme za koju kaže da je jako ukusno i zanimljivo jelo. "Nisam eksperimentirao, već mi je kolegica s posla pokazala način pripreme. Moja sarma još nije onakva kakva bi trebala biti jer nisam skroz savladao izradu, ali učim i trudim se", otkrio je simpatični Japanac, koji će zbog odlaska iz Zagreba zbog nove dužnosti veleposlanika Tsujija, bez pomoći kolegice morati sam usavršiti motanje sarme, baš kao što mota sushi.

Doznajte više o sushiju:
Priča o sushiju
Kako pripremiti rižu za sushi
Sushi s lososom
Uramaki sushi sa sezamom
Maki sushi s tunom
Avokado sushi salata

Posjeti Gastro.hr